Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szexi lányokat ígér a mobilvírus

Kütyük

Szexi lányokat ígér a mobilvírus

Letölt egy kártékony programot és a telefonkönyvben található összes számra szöveges üzenetet küld az F-Secure által felfedezett Symbian rendszerű mobilokat támadó vírus.

Szöveges üzenetekben terjedő mobilvírust fedezett fel az F-Secure biztonsági cég a múlt héten. “Egy nagyon szexi lány. Próbáld ki most”- olvasható az üzenetben, amely egy felnőtteknek szóló oldalra mutató hivatkozást is tartalmaz. Ha az üzenet címzettje rákattint az ajánlott linkre egy olyan vírust tölt le a készülékére, amely a mobil telefonkönyvében található összes számra elküldi a vírusos SMS-t. Az elküldött üzenetek díját a fertőzött mobil tulajdonosának kell kifizetnie, ami, ha sok számot tárolt a telefonkönyvében meglehetősen költséges lehet.

Az új mobilvírus a Symbian S60 operációs rendszerű telefonokat támadja meg, legnagyobb mértékben a Nokia, az LG és a Samsung készülékei vannak veszélyben. A kártékony program azért tud gond nélkül települni ezekre a telefonokra, mert a három kínai cég által fejlesztett szoftvert a Symbian Alapítvány korábban jóváhagyta és telepítésre alkalmasnak találta.

“A beérkező alkalmazásokat először antivírus programokkal vizsgáljuk, a munkatársaink csak ezután kezdik el ellenőrizni a szoftvereket. Ebben az esetben azonban a második fázis valamilyen okból elmaradt.” – nyilatkozta Craig Heath a Symbian alapítvány biztonsági szakembere a Cnet-nek a trójai vírusról. Bár az alapítvány már a hónap elején visszavonta a program engedélyeit, a vírust tartalmazó Sexy Space nevű alkalmazást múlt héten egy technikai hiba miatt még le lehetett tölteni néhány Symbian szerverről.

A kártékony programot a Symantec biztonsági cég is megvizsgálta, és az elemzői elképzelhetőnek tartják, hogy a szerzők egy mobil zombihálózatot próbáltak létrehozni a segítségével. Bár a biztonsági szakemberek számos fertőzött számítógépekből álló zombihálózatot fedeztek fel korábban, és vizsgálatok szerint az Egyesült Államokban minden negyedik gép tagja lehet az általában kéretlen levelek vagy vírusok terjesztésére használt hálózatoknak, hasonló, okostelefonokból álló hálózatot idáig még nem hoztak létre.

“A Sexy Space valamilyen módon kommunikál egy központi szerverrel. Bár nem világos, hogy a szerzői milyen módon tudnak utasításokat adni a programnak, ez jelentheti azt, hogy a világ első mobil zombihálózatát próbálták meg létrehozni a segítségével.”- nyilatkozta Zulfikar Ramzan a Symantec technikai igazgatója a New Scientist-nek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés