Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szakmai fórum a Magyar Telekomnál a mobil hálózati hidrogéncellákról

Kütyük

Szakmai fórum a Magyar Telekomnál a mobil hálózati hidrogéncellákról

A Magyar Telekom adott otthont március 3-án a Magyar Energetikai Társaság szakmai fórumának, amely a hidrogénnel működő energiacella (PEM cella) működésével és az alternatív energiaforrásként történő alkalmazási lehetőségekkel foglalkozott.

A fórumon beszámoltak a Magyar Telekom 2008-ban indított kísérletének eredményéről, a mobil hálózati bázisállomások szükségáram-ellátásának hidrogéncellás működtetéséről is. Ez a megoldás megnyitja az utat afelé, hogy más telekommunikációs cégek is alkalmazzák ezt a környezeti szempontból kimagasló megoldást.

A Magyar Telekom mint az ország vezető telekommunikációs vállalata nagy figyelmet fordít arra, hogy milyen forrásból teheti “zöldebbé”, azaz környezetbarátabbá a saját energiafelhasználását, az érvényes fenntarthatósági stratégiájának, valamint klíma- és környezetvédelmi céljainak megfelelően.

Egyre hangsúlyosabb mértékben foglalkoznak a kutatók és az energetikai vállalkozások a jelenleg használatos fosszilis energiákat kiváltó alternatívákkal, amelyek között előkelő helyet foglal el a hidrogén mint energiahordozó. A hidrogén nagy energiamennyiség tárolására és mobil hálózati  felhasználásra egyaránt alkalmas. A hidrogén több forrásból is kinyerhető, aminek technológiái már ma is ismertek. Mind az előállítása, mind a hidrogénből történő energianyerés rendkívül környezetbarát folyamat. Az energianyerés hatékony eszköze a hidrogén energiacella, amely közvetlenül villamos áramot termel.

A szakmai fórum résztvevői áttekintették az energiacellákra vonatkozó hatósági engedélyezés és a jogszabályi háttér jelenlegi és várható helyzetét. A Magyar Energetikai Társaság a rendelkezésére álló tudományos érvekkel azt kívánja elősegíteni, hogy az energiacella elterjedését a mindennapi életben ne gátolják szükségtelen előírások, ugyanakkor az alkalmazás kellően biztonságos legyen. Az előadásokon elhangzott, hogy a magyar tudományos társadalom gyorsan és intenzíven reagál a világ energiaéhségének kihívására. Európában több helyen is elkezdődött hasonló munka. A hasonló szakmai fórumok segítenek a legjobb megoldások, az igazán perspektivikus alkalmazások, valamint az ország földrajzi és gazdasági helyzetének megfelelő hidrogén-előállítási eljárások kiválasztásában.

A fórumon elhangzott, hogy a Magyar Telekomnál 2008-ban üzembe helyezett kísérleti, hidrogénnel működő energiacella (PEM cella) integrálásra került a vezeték nélküli hálózatfelügyeletbe, miután a Magyar Telekom a gyártó amerikai Altergy céggel közösen alkalmassá tette kommunikációs hálózati alkalmazásra is. Jelenleg ilyen fejlettségi fokon máshol még nem működik hidrogén energiacella Európában. Ezzel a Magyar Telekom megnyitotta az utat más kommunikációs cégek részére is, hogy szükség-áramforrásként hidrogéncellát alkalmazzanak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés