Connect with us
Hirdetés

technokrata

Módosult a GSM irányelv

Kütyük

Módosult a GSM irányelv

Az EU hivatalos lapjában megjelent a módosított GSM irányelv, valamint az Európai Bizottság határozata a 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávokban nyújtott szolgáltatások harmonizálásáról.

A Miniszterek Tanácsa július 27-én jóváhagyta a GSM irányelv módosítására tett javaslatot, amely megnyitotta az utat a 900 MHz-es frekvenciasáv széleskörű hasznosításához. Az új irányelv az október 20-ai közzétételtől számított huszadik napon lép hatályba.

Az eredeti irányelv a 900 MHz-es sávot csak a GSM rendszerek számára tartotta fenn, de a technológiai fejlődés, a szélesebb sávú rendszerek (UMTS és más földfelszíni technológiák) használata iránti növekvő igény, kikényszerítette a sáv gazdaságosabb hasznosítását. Az új irányelv mindazon technológiák és szolgáltatások használatát lehetővé teszi, amelyek nem okoznak zavart a GSM és UMTS mobilkommunikációs szolgáltatásban. Lehetővé teszik a harmadik generáción túlmutató (negyedik generációs), nagysebességű szélessávú technológiák alkalmazását is abban az esetben, ha azok nem zavarják a jelenlegi alkalmazásokat illetve szolgáltatásokat.

Az új irányelvvel egy időben tették közzé a Bizottság határozatát, amely előírja a 900 MH-es és 1800 MHz-es sávokban üzemeltetett rendszerek műszaki összeférhetőségét. Az alapvető műszaki jellemzőket (a releváns szabványok, a párhuzamosan üzemeltetett rendszerek által használt spektrumrészek közötti elválasztó frekvenciasáv) a határozat melléklete tartalmazza. Ugyancsak előírja a határozat az egészségvédelmi szempontok érvényesítését is.

A Bizottság közleménye kitér az új irányelv szektorra gyakorolt pozitív gazdasági hatására, a verseny elősegítésére és a spektrum hatékony kihasználása során megtakaríthatónak vélt 1,6 milliárd euróra is.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés