Connect with us

Hirdetés

technokrata

10 éves a Wikipedia

Kütyük

10 éves a Wikipedia

A világ legátfogóbb, ingyenes, bárki számára elérhető webes enciklopédiája most ünnepli fennállásának tizedik évét.

A történet tulajdonképpen még 2000-ben kezdődött, amikor létrejött a Wikipedia elődje, a Nupedia. Ennek mintegy „melléktermékeként” született meg a ma közismert webes enciklopédia, 2001 januárjában. Mindössze két hónapnak kellett eltelnie, hogy elérje a benne található szócikkek száma az ezret, és két évnek, hogy már 100 ezer bejegyzés között lehessen böngészni.

Azóta is töretlen népszerűségnek örvend a site, amely immár igazi nemzetközi projektté nőtte ki magát. A Jimmy Wales alapításában létrejött nonprofit szervezet szolgáltatásának 17 millió cikke több mint 270 nyelven érhető el – köztük olyan egzotikus nyelveken is találunk bejegyzéseket, mint az ujgur vagy a cheyenne-i. Magyar tudás is gyarapítja a közös információhalmazt: tavaly október végi adatok szerint 180 ezer körüli cikk érhető el anyanyelvünkön. Az eddig tett összesen 9 millió szerkesztésre 38 adminisztrátor felügyel.

Végül következzen két érdekes információgyűjtés a Wikipedia elmúlt évtizedéről. Az első a fontosabb állomásokat ábrázolja grafikusan, emellett Wales tolmácsolásában videó formájában is átvehetjük, mi történt az enciklopédiával az első tíz évben.

wikipedia infographic

A Wikipedia első tíz éve – kattintásra nagyobb méretben (forrás: The state of Wikipedia)



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés