Connect with us

Hirdetés

technokrata

Súlyos vádakkal illetik az Apple-t a felhasználók

Kütyük

Súlyos vádakkal illetik az Apple-t a felhasználók

iPhone- és iPad-használók egy csoportja azzal vádolja az Apple-t, hogy bizonyos alkalmazások személyes adataikat hozzájárulásuk nélkül harmadik fél, vélhetően hirdetők felé továbbították – számolt be a Reuters.

Az egyik kaliforniai szövetségi bíróságra benyújtott keresetben a panaszosok azt akarják elérni, hogy a felhasználó jóváhagyása és anyagi kompenzáció hiányában legyen tilos a személyes információk továbbítása.

Az Apple mellett más, népszerű alkalmazásokat gyártó társaságok is a megvádoltak között vannak, így a Textplus4, a Paper Toss, a Weather Channel, a Dictionary.com, a Talking Tom Cat és a Pumpkin Maker neve is szerepel a kerestben.

A felhasználók szerint a felpereseket egyik cég sem értesítette gyakorlatáról, ekképp egyikük sem kapott engedélyt arra, hogy így tegyen.

Az Apple áprilisban módosította a fejlesztői megállapodásokat, amelynek értelmében az alkalmazások nem küldhetnek harmadik félnek adatokat – eltekintve azon információktól, amelyek közvetlenül szükségesek az alkalmazás működtetéséhez.

A vádak szerint azonban a társaság nem tett lépéseket annak érdekében, hogy valójában életbe is léptesse vagy legalább igyekezzen érvényre juttatni a megváltozott szabályozást. Ennek fő oka a panaszosok szerint a hirdetői oldal nyomásgyakorlása.

Novemberben a Facebook közölte, hogy bizonyos alkalmazásai megsértették a szociális hálózatokat üzemeltető társaságok információkezelésre és -védelemre vonatkozó szabályozását; ugyanakkor ígéretet tett a probléma megoldására.

Az USA kereskedelmi minisztériumának internetes szakmai különítménye által jegyzett, karácsony előtt egy héttel publikált jelentés szerint pedig a tárcának egyebek mellett önkéntes, ám érvényesíthető etikai kódexet kellene teremtenie az információt kezelő társaságok és hirdetési cégek számára.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés