Connect with us

technokrata

Van esély a közigazgatási informatika megújulására

Kütyük

Van esély a közigazgatási informatika megújulására

Jön a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség.

Mintegy hétszáz résztvevővel – közigazgatásban dolgozó szakemberek, a kormányzat, az IKT-iparág és a civil szektor képviselői – zajlott le az első Informatika a Társadalomért Konferencia november 11-12-én Balatonfüreden. A szervezők, az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint érdemi párbeszéd kezdődött meg a közigazgatás döntéshozói, az IKT-vállalkozások és a civil szervezetek között annak érdekében, hogy hatékony, a valós társadalmi érdekeket kiszolgáló informatikai megoldások szülessenek a jövőben. Erre minden eddiginél jobb az esély, hiszen a kormányzat elkötelezettsége nagy, az infokommunikáció irányítását nem szövik át pártkoalíciós feszültségek, és a civil, a közigazgatási és a vállalati szektor képviselői hajlandók megérteni és méltányolni egymás szempontjait – jelentette ki a Napi Gazdaságnak a konferencia egyik házigazdája, Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke. Hozzátette, a konferencia megrendezésével az volt a céljuk, hogy a közigazgatás döntéshozói és az IKT-szektor képviselői megvitathassák azokat a kérdéseket, amelyek a jövőbeni közös munkáik alapját képezik, és ezzel hatékonyabb, a társadalom érdekeit messzemenőkig szolgáló informatikai fejlesztések valósuljanak meg. Az egyesület az idei konferenciát hagyományteremtő szándékkal hirdette meg, s minden év novemberében tervezi megrendezni – közölte lapunkkal Soltész.

A konferenciát Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár nyitotta meg, aki a magyar gazdaság állapotáról tartott összefoglalója után kijelentette, a következő évtizednek az egyensúly és növekedés együttes jelenlétéről kell szólnia, és a jövő évi költségvetés kiemelt prioritásai közé tartozik a gazdaságfejlesztés, az üzleti környezet javítása. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a közigazgatási informatika megújításának szükségességéről beszélt, amelyet a párhuzamosságok felszámolásával kell kezdeni. A miniszter kiemelte, hogy megkezdik huszonhárom nevesített adatbázis konszolidációját is, hogy a jövőben egységes közigazgatási mechanizmusban működtethessék ezeket.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára elmondta, hogy a Digitális Magyarország Program vitairatához mintegy száz szervezet és szakmai szereplő észrevétele érkezett be. Az államtitkár kiemelte a hálózatok konszolidációjának szükségességét, melyet a Kopint-Datorg Zrt. és a létrehozás előtt álló Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség valósít majd meg. Nyitrai elmondta, az EKOP-ból 53, az ÁROP-ból pedig 19 milliárd forintnyi pályázati pénzt fordítanak az elektronikus közigazgatás és az állam megreformálására.

Hende Csaba honvédelmi miniszter előadásában elhangzott, hogy az információbiztonság a nemzetbiztonság meghatározó tényezője, ezért a nemzeti stratégiák, NATO- és EU-dokumentumok különös hangsúlyt helyeznek az információs fenyegetések elleni védelemre, a kritikus infrastruktúrák megóvására. A technológia rohamos fejlődésének korában új feladat a korszerű, biztonságos informatikai infrastruktúra kialakítása és a kormányzati információs rendszerek védelme. A kétnapos konferencián több előadás és kerekasztal-beszélgetés is tárgyalta a közigazgatás megújulását, a konklúzió minden esetben azonos volt: a költséghatékony, rugalmas és ügyfélbarát közigazgatásban az infokommunikációs megoldásoknak meghatározó szerepük van.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök

Kütyük

Vicces és hasznos kütyük

2021. február 3. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin