Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kormányzati utasításra kémkedő Internet-szolgáltatók

Kütyük

Kormányzati utasításra kémkedő Internet-szolgáltatók

Legyenek az ISP-k az Internet-rendőrség! Legyenek?

ed_vaizeyEd Vaizey brit távközlési miniszter egy olyan szolgáltatás létrehozására tett javaslatot, ami az ISP-ket kötelezné a hálózatukon keresztüláramló tartalmak cenzúrázására. Hozzá nem értésének ékes bizonyítéka, hogy emellett azt is felvetette, az Internet-szolgáltatóknak hatóságoktól függetlenül kellene kifejteniük ezen tevékenységüket, azaz anélkül tehetnének hozzáférhetetlenné tartalmakat, hogy bírósági végzést kapnának a cenzúrázáshoz.

A miniszter brit Alsóházban tartott beszéde az internetes magánszféra kapcsán folytatott politikai vita egyik álláspontját képviseli, tulajdonképpen az online intimszféra megsértéséről szóló jelentésekre adott egyfajta válaszként értelmezhető. Természetesen az internetezők privát világának védelme elismerést érdemlő és támogatandó feladat, de Vaizey kissé túllőtt a célon azzal az ötletével, hogy azt javasolta az ISP-knek, panasz esetén cselekedjenek maguk, egyfajta Internet-rendőrséget alkotva. És ugyan még nem ismert a szolgáltatók hivatalos reakciója, de intő jel lehet a miniszter számára, hogy már sikerült magára haragítania a cégeket azzal a javaslatával, hogy a várható költségeket rájuk hárítaná.

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy a nemrég napvilágot látott ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) tervezet éppen hogy eltörli az ISP-k globális rendőri szerepét. Az ACTA emellett megsemmisíti az Internet-szolgáltatók ilyen célú felelősségre vonhatóságát is. Úgy látszik, a brit miniszter nem ismeri fel az új idők szavát, és az árral szemben úszva erősítené a Nagy Testvért.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés