Connect with us

technokrata

Tudni akarod, miért töröltelek az ismerőseim közül?

Kütyük

Tudni akarod, miért töröltelek az ismerőseim közül?

Komplett szakdolgozatot rittyentettek a Facebook ismerős-listájából való törlések okainak vizsgálata köré.

Christopher Sibona ugyanazt teszi, mint sokan mások: igyekszik meglovagolni a közösségi hálózatok népszerűségét. A Denveri Üzleti Iskola végzős tanulója szakdolgozatát is a Facebook köré építette: diplomamunkájában azt vizsgálta, hogy mely okok állnak az ismerősök listájából való törlés mögött. 1500 ember megkérdezésével készítette felmérését a lelkes diák; a három legfőbb okot most mi is ismertetjük.

Azt előre le kell szögezni, hogy óriási meglepetésekre azért nem bukkant Sibona. Ismerőseink leginkább akkor hajlanak törlésünkre, ha gyakran írogatunk haszontalan bejegyzéseket. Így játszik a macskám, eláztam hazafelé a munkából, jót vacsoráztam a szomszéd lánnyal – kit érdekel? Nehéz megtalálni azt a határvonalat, amikor egy érdektelen információ annyira zavaróvá válik, hogy az addig „megtűrt” ismerős repül a kontakt listából. Talán azért, mert mindenkinél máshol húzódik ez a vonal…

Térjünk át a második pontra. A fentivel szöges ellentétben, azért is gyakran törlik emberek ismerőseiket a virtuális ismeretségi körből, mert bejegyzéseik túlságosan polarizálnak, megosztanak, azaz nagy vitákat válthatnak ki. Ilyen témának számít például a politika vagy a vallás – ki kíváncsi például egy észérvek nélküli eszmecserére a zsidó és a keresztény hit között? Kontaktjaink zöme amúgy sem közeli ismerős, többségükkel a való életben sem beszélünk a fentiekről.

A harmadik legfőbb ok, amiért kieshetünk valaki online kegyeiből, ha „helytelen” bejegyzéseket írunk, állítja Sibona. A lelki nyugalmat megzavaró témák tartoznak ide, mint például a rasszista vagy trágár szövegű beírások. Érdekes ugyanakkor, hogy az összes törlésnek csak mintegy 57 százaléka származik egy online „ballépésből”, sokan a való életben elkövetett hibákért „büntetnek”.

Tanácsunk tehát, hogy ne traktáljuk ismerőseinket unalmas dolgokkal, és ne is akarjuk megváltani világukat – már feltéve, ha nem akarjuk elveszteni jó néhányukat a közösségi hálózatokban. Persze az sem segít, ha szerelmi bánatunk vanSzólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu