Connect with us

technokrata

Visszatér Kínába a Google

Kütyük

Visszatér Kínába a Google

Úgy tűnik, véget ér az amerikai internetes óriáscég háborúskodása Kínával – mint azt a Google hivatalos blogján péntek délután közzétette -, a kínai hatóságok megadták a működési engedélyt a cég helyi részlegének.

Szakértők szerint ebben nagy szerepet játszhatott, hogy a Google jelezte: hajlandó elállni az év elején elkezdett gyakorlatától, amikor is felhagyott a kínai cenzúrakövetelmények betartásával. Az amerikai cég akkor hackertámadásokkal gyanúsította meg Kínát, és automatikusan egy cenzúrázatlan találatokat generáló hongkongi szerverre irányította át a kínai felhasználókat, ráadásul a Google Kínából való kivonulását is felvetették. Ezt a lépést Edward Yu, a pekingi Analysys International vezérigazgatója szerint a kínai kormány hatalmas tekintélyvesztésként fogta fel, ami az amerikai-kínai kormányközi kapcsolatokban is feszültséget okozott. Múlt héten azonban a Google jelezte, beadja a derekát a világ legnagyobb internetes piacát szabályozó hatóságok igényeinek, és felhagy az automatikus árirányítással. Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója szerint ez vezetett el a kínai álláspont enyhüléséhez és a cég működési engedélyének megújításához.

Bár elemzők szerint a Google évi 24 milliárd dolláros árbevételének csupán a töredékét, 300-400 millió dollárt könyveli el – még csupán 25 százalékos internetpenetráció mellett is – a 400 millió felhasználós, tehát már most a világ legnagyobbjának számító kínai piacon, ám a növekedési lehetőségek óriásiak. Az internetes szolgáltatások mellett a Google az Android nevű mobiltelefon-platformjával is hódíthat: Wallace Cheung, a Credit Suisse elemzője szerint hosszú távon Kínában is piacvezető lehet az Android. A két legnagyobb kínai mobilcég, a China Mobile és a China Unicom ajánlatában már most vannak androidos okos telefonok.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Smart-TV

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

2021. április 20. kedd

SmartPhone

Mutasd meg a saját történetedet a Samsunggal!

2021. április 15. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin