Connect with us

technokrata

Lenyomja a mobilinternet a vezetékest?

Kütyük

Lenyomja a mobilinternet a vezetékest?

A mobil hangszolgáltatás hat-hét év alatt vált a vezetékes telefónia helyettesítőjévé, az azonban ma még nem tudható, hogy a mobil szélessávú internet helyettesíteni fogja-e, s ha igen, mikorra a fix hálózaton szörfölést. Ausztriában ez a verseny a mobil szélessáv javára dőlt el, Magyarországon még helyzetelemzés zajlik.

It-stratégiát készít a kormány
Őszre elkészül egy átfogó, a teljes kormányzati ciklus cselekvési tervét kijelölő infokommunikációs stratégia – jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy tegnapi NHH-konferencián. Véleménye szerint az infokommunikációs ágazatnak a magyar gazdaság motorjaként kell működnie. A tárcán belül önálló államtitkárság felel a területért, a Napi úgy tudja, hogy Vasváriné Menyhárt Éva lehet a témáért felelős helyettes államtitkár. A szakember korábban a Magyar Telekom Nyrt. szabályozói és nagykereskedelmi igazgatója volt, most pedig a Nemzeti Hírközlési Hatóság főigazgatója. Fellegi azt is kilátásba helyezte, hogy – világos koncepció mentén – a költségvetési és uniós fejlesztési források hasznosulhatnak az infokommunikációban.
 

Az ügyfelek a vezetékes technológiát megbízhatóbbnak tartják, és ha ezek a szolgáltatók például tíz százalékkal megemelnék a szélessávú szolgáltatások árait, az ügyfelek akkor is kitartanának mellette.

A UPC illetékese szerint a mobil helyettesíthetősége fennállhat, a Magyar Telekom képviselője viszont úgy fogalmazott, hogy tapasztalataik szerint az átlagos lakossági piacon (vagyis nem azok körében, akik például jellemzően filmeket töltenek be) már be is következett ez. A BT és az alternatív távközlési szolgáltatók ugyanakkor nem osztják az előbbi vélekedést. Szerintük ma még a két szolgáltatás nem egyenrangú, a Vodafone szerint is még kiegészítő jellegű a mobilinternet-szolgáltatás. Akkor válhatna helyettesítővé, ha a felhordó hálózat megfelelő áron állna a cégek rendelkezésére. Ennek hiányára panaszkodott a Telenor Magyarország illetékese is, aki elmondta, egy-egy pályázatra csak néhányan jelentkeznek, részben mert kevesen rendelkeznek ilyen vezetékes infrastruktúrával, ennek következtében azonban az árak nagyon magasak.

Nem értettek egyet a felek abban sem, hogyan lehetne kezelni a csomagban értékesített szolgáltatásokat. Az Invitel például azt szeretné, ha a szabályozás a cégek ezen képességét tovább erősítené. A Telenor szakembere szerint versenytorzító hatása van az összetett ajánlatoknak. Feltehetően ezzel arra is utalt, hogy ma egyetlen cég, a Magyar Telekom képes vezetékes és mobil hang-, internetszolgáltatást kínálni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Smart-TV

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

2021. április 20. kedd

SmartPhone

Mutasd meg a saját történetedet a Samsunggal!

2021. április 15. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin