Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tölts le zenét a Google-től!

Kütyük

Tölts le zenét a Google-től!

Zeneboltot nyit a keresőóriás, és találkozni fogunk vele, ha akarunk, ha nem…

Több zeneipari forrás is megerősítette, hogy a Google zeneszolgáltatást tervez indítani az idén ősszel, melynek keretében zenefolyamot (streaming) és letölthető dalokat kínál. Nem lenne minden előzmény nélküli lépés, hiszen a múlt hónapban tartott Google I/O konferencián a keresőmotorról ismert vállalat a résztvevők számára már tartott bemutatót egy webes iTunes-riválisról. Ráadásul – amint arra a TechCrunch rábukkant – az amerikai cég domainjén megjelent a „Google Music” logo.

Az egy irányba mutató jelek azonban grandiózusabb tervet takarnak maguk mögött, mint amiről az Apple elhíresült. Már a CES óta „fűzi” a négy nagy lemezkiadót a vállalat, és egyik nagy érve a keresési eredményei mellett megjelenő zenehallgatási lehetőségek biztosítása volt. Az elképzelés szerint a Google keresőmotorját használók a találati listán dalletöltési és -hallgatási (streaming) lehetőséget is kapnának. Emellett természetesen komolyan foglalkozik a vállalat a mobiltelefonok operációs rendszereként használt Android zeneszolgáltatásainak kibővítésével – meg nem erősített hírek szerint a Simplify Media technológiát implementálnák az OS következő generációiba.

Nyilván örülnének a lehetőségnek a nagy kiadók tulajdonosai is. Eddig gyakorlatilag csak az Apple-re voltak kénytelenek támaszkodni az internetes eladások tekintetében: Steve Jobs cége dominál az online zenepiacon. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének népszerű riválisai (például az Amazon vagy a MySpace Music), de egy olyan „behemót”, mint a Google, megjelenése alapvetően megváltoztathatná a piaci erőviszonyokat. Azzal, hogy nagyon komoly konkurenst kapna az iTunes, a kiadók ismét nagyobb beleszóláshoz jutnának a zeneértékesítési modellben.

Végül érdemes még kitérni a Google egy másik irányba tett tapogatózó kísérletéről is. A Google Disco tulajdonképpen egyfajta rendszerező szolgáltatás, melynek használatával a keresővállalat birtokában levő Youtube-ra feltöltött klipek között lehet keresni. A felhasználó igénye szerint vagy az adott előadótól származó dalokat, vagy a stílusba illeszkedő zenéket rendezi egy szabadon szerkeszthető playlistbe a lehetőség. Bővebben itt olvashat a szolgáltatásról.

Youtube_Disco_screenshot.jpg



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés