Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Firefox 4

Gyorsabb böngészést kínál a még idén debütáló új változat.

Kezdjük a legfontosabbal: a browsert fejlesztő alapítvány a tervek szerint október-november magasságában adja ki a nyíltforrású alkalmazás újgenerációs változatát. Ez a verzió jóval gyorsabb lesz, mint elődei, emellett jó pár funkcióbeli bővülést is tapasztalhatnak majd a felhasználók. „A teljesítmény óriási, óriási, óriási dolog számunkra. Mi indítottuk el a böngésző-teljesítmény történetet, muszáj folytatnunk.” – nyilatkozta Mike Beltzner, a Firefox alelnöke.

Mit is jelent a teljesítmény növelése? Voltaképp minden téren, ahol gyorsulni lehet, előrelép az alkalmazás. A Firefox 4 gyorsabban indul el, fürgébben tölti be a weboldalakat, rövidebb lesz a felhasználói felület válaszideje, és természetesen a webes JavaScript alkalmazásokat is tempósabban futtatja majd. Emellett olyan dolgokhoz is hozzányúlnak a programozók, mint például a weblapok egyes elemeinek képernyőn való megjelenési sorrendje, ami inkább „optikai tuning”, ám a felhasználói élményt javíthatja.

Mindemellett már a 3.7-es változatban megjelenik az úgynevezett „out-of-process plug-in” kezelés, ami stabilabbá hivatott tenni a szoftvert. A Firefoxhoz, mint minden nagyobb browserhez, letölthetők kiegészítők – például nyelvi fordítók, reklámblokkolók, webes médialejátszók stb. -, ám ezek egyben növelik annak a kockázatát, hogy esetleges lefagyásukkal magukkal rántják a böngészőt is. Ezt küszöböli ki a fent említett funkció, ami a telepített plug-ineket saját memóriaterületen engedi futni, ezáltal jelentősen csökkentve annak esélyét, hogy összeomlásuk globális szoftverlefagyást okoz.

Változik a fülek kezelése is: a Google Chrome felületéhez hasonlóan felkerülnek a címsor fölé, a kezdőlapra mutató fület pedig leváltja egy ugyanilyen funkcióval bíró gomb, amint az a fenti képen is látszik. De nem csak a kezelőfelület frissül, mélyebbre is lenyúlnak a Mozilla Foundation fejlesztői. Ennek eredményeképp a felhasználó jobban kézben tarthatja, hogy milyen jogokat adott a megnyitott website-oknak. A negyedik generáció támogatni fogja a nagyteljesítményű grafikai és szöveges megjelenítést Direct2D-n keresztül (természetesen csak Windows-os környezetben), illetve olyan újabb webes technológiákat, mint a böngésző és a webszerver közötti kommunikációt elősegítő WebSocketet, illetve a mostanában sokat emlegetett HTML5-öt.

Az új idők szeléhez igazodóan nem csak 64 bites operációs rendszerre optimalizáltan használhatják majd a szoftvert az internetezők, hanem akár a többérintéses kezelőfelülettel bíró eszközök speciális lehetőségeit is ki lehet aknázni a Firefox 4-ben.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés