Connect with us

Hirdetés

technokrata

Végre kiderülhet: (mennyire) káros a mobiltelefon?

Kütyük

Végre kiderülhet: (mennyire) káros a mobiltelefon?

Mega-kutatás: évtizedekig tart, negyedmillió felhasználót vizsgál.

Öt európai országra terjed ki az a – Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR) Program keretei között zajló – felmérés (COSMOS), mely legalább 250 ezer, 18 és 69 év közötti ember bevonásával kutatja a mobiltelefonok kibocsátotta sugárzás hosszan tartó élettani hatásait. Eddig ugyanis a témában gyakran egymásnak ellent mondó eredmények születtek, ám közös jellemzőjük volt, hogy egyik sem mérte ennyire széles körben a kis kommunikációs eszközök befolyását.

Általános teóriaként él az emberekben, hogy a túlzott mobiltelefonálás olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a rák vagy az Alzheimer-kór. A legalább 20, de akár 30 évig is eltartó kutatás ennek megfelelően a hosszútávú hatásokat vizsgálja. Mireille Toledano, a tanulmány egyik vezető kutatója szerint a felmérés a jelenlegi és az eljövendő generáció érdekeit szolgálja. A vizsgálat révén „felfedezhetjük, ha van bármilyen egészségügyi hatása ennek az új és széles körben elterjedt technológiának, ami mindennapi életünkben központi szerepet tölt be.” – nyilatkozta Toledano.

Jelenleg több milliárd mobiltelefon van használatban a Földön – sok helyen több kommunikációs készüléket találunk, mint ahány ember az adott helyen dolgozik vagy él (a cikk írójától karnyújtásnyira ebben a pillanatban is három mobiltelefon pihen). Ezek átfogó vizsgálatára így már égető szükség volt, az első eredményekre azonban évtizedeket kell várnunk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés