Connect with us

technokrata

Kütyük

Bluetooth 4.0

Mobil egészségügyi, sport, biztonsági és szórakoztatóelektronikai termékek – itt fog tarolni az alacsony fogyasztású vezetékmentes szabvány következő generációja.

A kékfogas szabványt felügyelő Bluetooth special interest group (SIG) a múlt héten számolt be részletesebben az elektronikus eszközök közötti wireless kommunikációt megvalósító szabvány új változatáról. Negyedik generációs korba lépve a Bluetooth elsősorban az alacsony fogyasztásra koncentrál, mellyel új lehetőségek nyílnak meg a szabvány előtt. Michael Foley, a Bluetooth SIG vezérigazgatója nemrég úgy nyilatkozott, hogy a jelenleginél sokkal gyakrabban találkozhatunk majd vele órákban, távirányítókban, különböző hordozható egészségügyi eszközökben és otthoni érzékelőkben.

Ezek többsége gombelemről működik, és alapvető elvárás velük szemben, hogy néhány órányi működés helyett egy-két évet is kibírjanak egyetlen telepről, utántöltés nélkül. Foley szerint a Bluetooth 4.0 eleget tesz majd ennek a kritériumnak, mindamellett megnövelt lefedettséget tud biztosítani, azaz két kékfogas eszköz messzebbről is „megláthatja” egymást. A mai eszközök nagyjából 10 méteres hatótávolsággal rendelkeznek, de a Bluetooth 4.0 esetében a gyártók dönthetnek ennek a paraméternek az optimalizálása mellett, amivel akár 60 méterre is kitolható a rálátás.

A különböző igények biztosításához három különböző funkcionalitást ötvöztek a standardban: a klasszikus Bluetooth technológiát, az alacsonyfogyasztású Bluetooth technológiát és a nagysebességű Bluetooth technológiát. Ezek kombinálva vagy külön-külön is alkalmazhatók – függően az adott eszközzel szemben támasztott igényektől. Például a lépésszámláló érzékelők csak az alacsony energiaigényű változatot használják, amivel nem csak tovább bírják az eszközök, hanem helyet és költséget is megtakaríthatnak. Az órák egyszerre élvezik majd az alacsonyfogyasztású és a klasszikus Bluetooth technológiák előnyeit: az előbbi révén tartják a kapcsolatot például az előbb említett lépésszámlálóval, utóbbi pedig a PC-s kapcsolatot biztosítja felhasználója számára.

Habár jól hangzik, amit a Bluetooth 4.0 kínál, sajnos még nem vehetjük kezünkbe az erre alapuló digitális eszközöket. Az alacsony energiafogyasztású technológia teljes implementálása június 30-ára történik meg, ezt követően kezdődhet az erre alapuló készülékek tervezése, majd gyártása. Becslések szerint a végfelhasználókhoz először az idei év végén vagy a következő év elején juthatnak el.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin