Connect with us

technokrata

Az Internet-hozzáférés emberi jog

Kütyük

Az Internet-hozzáférés emberi jog

1 megabit mindenkinek jár!

A finnek nemzeti tévétársasága, a YLE tegnap számolt be a Közlekedési és Távközlési Minisztérium lépéséről. Eszerint minden, finn állampolgársággal rendelkező embernek (azaz kicsit több mint 5 millió főnyi „távoli testvérünknek”) joga lesz legalább 1 Mbps-os szélessávú Internet-hozzáféréshez jövő júliustól kezdve. És ez csak a kezdet, hiszen egy évvel ezelőtt már bejelentették, hogy 2015-re a tempó 100 megabitre fog felfutni.

Francia példát követnek a finnek, hiszen a párizsiak az év elején jelentették be, hogy az Internet-hozzáférés alapvető emberi jog, ahogyan például a gondolatszabadsághoz vagy a személyes szabadsághoz való jog (az emberi jogokról bővebben itt). A francia Alkotmánytanács azonban nem részletezte, hogy milyen jellegű hozzáférés „jár”; így Finnország lett az első a Földön, ahol a szélessávú internetezés emberi joggá vált.

A kelet-skandinávok azonban tisztában vannak vele, hogy egy olyan nehéz terepviszonyokat kínáló országban, mint amilyen az övék, egy ilyen rendelkezés betartása nagy nehézségekbe ütközhet. A Helsinki Times tavalyi közlése szerint a finn kormányzat kijelentette, hogy 2015-re minden háztartásnak legalább 2 kilométeres körzetében kell lennie egy olyan Internet-csatlakozásnak, ami másodpercenként 100 megabites adatátviteli sebességet biztosít. Ez alól azonban kivételt képez az a kétezer háztartás, amelyek az ország távoli, eldugott sarkaiban vannak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu