Connect with us

Hirdetés

technokrata

Visszatért az egyik legnépszerűbb file-csere szolgáltatás

Kütyük

Visszatért az egyik legnépszerűbb file-csere szolgáltatás

Tetszhalott állapotából támadt fel a Kazaa.

A Napster utáni (de még a Bittorrent előtti) időszak legismertebb file-csere szereplője, a Kazaa 2006 novemberében dobta be a törölközőt. Akkor állapodott meg ugyanis végleg az amerikai Nemzeti Zenekiadók Szövetségével – az üzemeltető Sharman Networks beleegyezett, hogy fizetni fog a dalszövegíróknak is. Ez körülbelül 10 millió dolláros kártérítést jelentett három évvel ezelőtt, illetve folytatnia kellett a jogvédett tartalmak szűrését. A döntéssel gyakorlatilag halálra ítélték a Kazaa-t (bővebben itt).

Nemrég azonban újjáéledt a file-csere széles körben ismert szereplője: a Brilliant Digital Entertainment és leányvállalata, az Altnet bejelentették, hogy a tulajdonukba került Kazaa márkanévvel piacra kívánnak lépni. Online zeneszolgáltatást indítanak, természetesen a szerzői jogi törvények tiszteletben tartása mellett. Nem csak dalokat lehet majd meghallgatni a Kazaa-n, hanem csengőhangok letöltésére is lehetőség nyílik. Ehhez pedig a négy legnagyobb hanglemezkiadó vállalat kínálatából lehet majd böngészni – nyitáskor összesen 1 millió dalt kínál a szolgáltató.

Az üzleti modell nem letöltött zeneszámonkénti fizetésre kötelezi a felhasználókat, hanem előfizetéses rendszert alkalmaznak. A TorrentFreak értesülése szerint korlátlanul lehet az adatbázist böngészni, dalokat saját számítógépre lemásolni a 20 dolláros havidíj kifizetése ellenében.

A név újraélesztésével a Kazaa csatlakozik „sorstársaihoz”. Először a Napstert záratták be a jogvédők (majd később legális szolgáltatást nyújtva újra megnyithatta “kapuit”), nemrég pedig a svéd The Pirate Bay-ről merültek fel hasonló híresztelések – bővebben itt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés