Connect with us

technokrata

Kütyük

Firefox 3.5

Letölthető a böngésző legújabb, végleges változata.

Habár a 3.0-s változat sem volt igazán elavult, a mostani verzió több szempontból is hozzáigazítja a nyíltforrású böngészőt a kor követelményeihez. A Windows-ra, a redmondi operációs rendszer Portable változatára és Linuxra elérhető Firefox 3.5 immár mindenki számára használhatóan rendelkezik „pornó móddal”, vagyis a szörfözés nyomait eltüntető lehetőséggel, amivel az Internet Explorer (InPrivate), a Chrome (Incognito) és a Safari (Private Browsing) is. A Ctrl+Shift+P billentyűkombinációval (vagy a menüből kattintással) ki/bekapcsolható mód a böngésző history-jának, cookie-jainak és más, webes nyomoknak (például keresések, bejelentkezések) eltüntetését ígéri.

Maga a history manuális törlése is megváltozott – immár nem csak az egészet lehet törölni, hanem csak az elmúlt x időt, ahol az x lehet egy-két-négy óra, vagy akár az aznapi böngészés időtartama is. Ezenfelül a böngésző mindig meg tudja határozni, hogy a felhasználó fizikailag hol helyezkedik el (legalábbis nagyjából), köszönhetően a – felhasználó által szabályozható módon ki/bekapcsolható – geo-locating (magyarul Helymeghatározó böngészés) funkciónak. A korábban saját fejlesztés keretei között biztosított technológiát egyébként elhagyta a Mozilla, a 3.5-ös Tűzrókában már a Google-féle helymeghatározást alkalmazzák.

Néhány „új” szabvány támogatása: HTML5, Ogg Vorbis videó, natív JSON támogatás, SVG – ezek így önmagukban nem sok internetezőt hoznak lázba, de az általuk elérhető látványbeli javulások nagy csinnadratta nélkül javítják a webezési élményt (természetesen csak olyan website-ok esetén, amelyek alkalmazzák ezeket a standardokat). Az viszont már mindenki számára örvendetes és könnyen észrevehető fejlődés, hogy az új browser nagyjából kétszer gyorsabban futtatja a JavaScript kódot, a 3.0.11-es változathoz képest (igaz, a Chrome tempóját még mindig nem éri el).Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin