Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ötvenen túl a számítógép előtt

Kütyük

Ötvenen túl a számítógép előtt

A kilencvenes évek elején a villany- vagy margarétafejes írógépen szocializálódott generáció kevésbé nyitott tagjait a világból ki lehetett kergetni egy számítógéppel. Azóta megváltozott a helyzet.

Ma még a hazai háztartások a televízióval és mobiltelefonnal való ellátottság terén állnak a legjobban – ezek 100 illetve 80% közelében mozog, olvasható a KSH 2008-as, a magyarországi háztartások infokommunikációs eszközökkel való ellátottságát és az egyéni használat jellemzőit ismertető kézikönyvében. Az viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy a számítástechnika terén is kezdik behozni lemaradásukat, és ebben a múlt század közepe táján születettek is tevékenyen kiveszik a részüket. A kiadvány szerint a hazai PC-ellátottság 51%-os, az internet-ellátottság 38%-os, a szélessávú internet pedig 33%-os elterjedtséget mutat. A számítógép–használat aránya a 45 felettiek körében 40% körül mozog, és az 50 felettiek majdnem 60 %-ának otthonában is van gépe. A 45 feletti korosztály 40%-a használja az internetet, igaz, az arány korban előre haladva romlik. Hozzátehetjük, hogy egyelőre, hiszen a fejlődés üteme évről évre nő.

A fejlődést példázza, hogy szaporodnak a világhálón is a kifejezetten az ötvenes generáció igényeit szem előtt tartó oldalak. Egyik ilyen kezdeményezés az Ötvenentúl.hu weboldal, amely az egészség, a kultúra, a szabadidő vagy akár a pénzügyek terén igyekszik információkkal ellátni látogatóit. Barta Zsolt, az oldalt működtető Silver Kiadó ügyvezetője szerint elsődleges céljuk az volt, hogy az ötvenesek internetes közösségi csomópontjává váljanak, és erre szerinte minden esélyük adott.

A célcsoport tagjai egyre növekvő arányban veszik igénybe a világháló nyújtotta szolgáltatásokat. Céljuk zömében még információszerzés, ismerkedés, kapcsolattartás, és csak kisebb – 10% körüli mértékben – vásárlás. Az azonban biztos, hogy egyre gyorsul az amerikai vagy a nyugat-európai mintához történő felzárkózás, ahol már a 70 felettieknek is a 26%-a internetezik, és az 50 felettiek a legaktívabbak a közösségi portálokon és a blogolásban.

Ennek már itthon is mutatkoznak jelei. Zsuzsa, az ötvenes éveire magára maradó, fővárosi hölgy az egyik internetes közösségi oldal lelkes látogatója. „Véletlenül alakult így, de ma már semmivel sem cserélném el. A számítógépet mindig is használtam, ám soha nem gondoltam volna, hogy egyszer majd barátokra is a segítségével lelek. Kíváncsiságból egy hirdetésre kattintottam, és hirtelen egy olyan pezsgő világ közepén találtam magam, amely azonnal elbűvölt. Azóta erőszakkal sem lehet visszatartani, és ha csak tehetem, munka után vagy szabadidőmben mindig megnézem, van-e fent valaki, akivel tudok néhány szót váltani. Alkalmanként új barátaimmal személyesen is találkozunk, ami soha nem pótolható élményekkel gazdagít, és ilyenkor mindig meggyőződöm, hogy az internetes közösséghez való csatlakozásom életem egyik legjobb döntése volt.”



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés