Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rossz időszak vár a zeneletöltőkre?

Kütyük

Rossz időszak vár a zeneletöltőkre?

Sorra kulcspozícióba kerülnek az elkötelezett jogvédők az új amerikai kormányzatban.

December közepén már írtunk arról, hogy az elnökválasztásokat megnyert Barack Hussein Obama alelnökének azt a Joe Bident tette meg, aki az amerikai szenátusban Delaware-t képviseli (az állam a fogyasztókkal szemben inkább cégeket támogató politikájáról ismert). Biden kifejezetten támogatta a Bush-kormányzat internetes megfigyelési eljárását, ami nem volt jó előjel az internetes szabadságjogokért küzdők számára.

A sor pedig folytatódott. Tomo Perrellit a nigériai apával és amerikai anyával bíró elnök az igazságügy-minisztérium csúcsszintű vezetésébe emelte. Perrelliről elég egyetlen tényt tudni: ő az RIAA, vagyis az Amerikai Hanglemezkiadó Szövetség egyik legismertebb ügyvédje. A napokban, elnöki beiktatását követően szinte azonnal Neil MacBride-ot delegálta az igazságügy-minisztériumba Obama. Így az a MacBride lehet az igazságügy-miniszter (egyik) helyettese, aki többek között a Business Software Alliance vezető tanácsadója volt, a BSA kalózkodás elleni harcának egyik éllovasaként ismert.

Nem kérdés, hogy az illusztris személyek értenek leendő munkájukhoz, hiszen korábbi feladataikból adódóan nem lesz számukra ismeretlen a jogi terep. A kérdés azonban az, hogy kinevezésükkel mennyire hajlik majd a most hivatalba lépett új kormányzat szigorúbban fellépni a file-cserélőkkel szemben. Emlékezzünk csak vissza, a BSA volt az, „aki” elérte, hogy megváltozzon a Digital Millennium Copyright Act – a szerzői jogokat védő törvényt azért kellett módosítani, mert a szervezet sikeresen lobbizott amellett, hogy a játékokról, DVD filmekről készített biztonsági másolat a kalózkodás melegágya.

Miért érdekes ez itthon, Magyarországon? Nos, az amerikai szabályozás, ami a szerzői jogokat illeti, világszerte hatással van, hatással lesz a digitális tartalmak terjesztésére. Egyelőre persze korai lenne ítéletet mondani, hogy milyen irányba tereli a dolgokat a fent említett urak kinevezése – szóval majd meglátjuk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés