Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kereső forradalom: a mobilok megértik a szóbeli kérdéseinket

Kütyük

Kereső forradalom: a mobilok megértik a szóbeli kérdéseinket

Ért a szóból – hangalapú kereső mobiltelefonon: a hagyományos, karakter-alapú keresés kora hamarosan lejár?

Éppen hazafelé zötykölődünk a villamoson, amikor hirtelen feltámad bennünk a tudásvágy, és azon nyomban szükségünk lesz valamilyen információra – mit teszünk ilyenkor? Előkapjuk a mobiltelefonunkat, és mondjuk begépeljük azon a Google keresőbe a számunkra oly fontos témát. Ez a procedúra azonban hamarosan a múlt homályába veszhet, hiszen feltűnt a színen egy igen ígéretesnek bizonyuló, hangalapú kereső szolgáltatás.

A Nuance által kifejlesztett Open Voice Search feleslegessé teszi a gépelést, ehelyett elegendő egyetlen gombot megnyomni a telefonon, majd pedig saját szavainkkal a készülék mikrofonjába mondani a keresendő információkat, vagy akár egy komplett kérdést. Ezt követően az Open Voice Search mobil net kapcsolaton keresztül kommunikálni kezd egy központi szerverrel, ahonnan a fejlett hangfelismerő technológiának köszönhetően pillanatokon belül jön is vissza a válasz, a keresés eredményével.

A Nuance éppen a napokban demózta a technológia legújabb változatát. A bemutatóhoz nem egy több tíz ezer forintos okostelefont, hanem egy régi Samsung mobilt használtak, melyen még a nem éppen fürge GPRS adatkapcsolat ellenére is villámgyorsan működött a hangalapú kereső szolgáltatás. Amennyiben minden jól megy, ezt az új technológiát (SMS felolvasó funkcióval kiegészítve) a közeljövőben számos új mobiltelefonra már gyárilag fel fogják telepíteni, az persze egyelőre még kérdéses, hogy az angol mellett mikor támogat majd az Open Voice Search olyan ˝nagy világnyelveket˝, mint amilyen például a magyar. Az alábbi videón egyébként egy Apple iPhone-on vehető alaposabban szemügyre az Open Voice Search működése:



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés