Connect with us

technokrata

Itt a vadonatúj Nokia S60: szebb, jobb és érintős

Kütyük

Itt a vadonatúj Nokia S60: szebb, jobb és érintős

Megérkezett a Nokia népszerű okostelefon platformjának legújabb kiadása.

Ahogy arról már beszámoltunk, a finn mamutcég tegnap késő délután Londonban leplezte le első széles vásárlóközönségnek szánt érintőkijelzős mobiltelefonját, a Nokia 5800 XpressMusic-ot. Érintőkijelzős mivoltából könnyen kikövetkeztethető, hogy ezen a telefonon már nem az S60 3rd Edition (Feature Pack 2) szoftver, hanem a teljesen új S60 5th Edition teljesít szolgálatot. Nem meglepő, hogy az S60 4th Edition kimaradt, ugyanis a négyes szám egyes kultúrákban szerencsétlenséget jelent.


Elődeihez hasonlóan az S60 5th Edition is a Symbian operációs rendszerre épül, annak is a 9.5-ös kiadására. A 2007 márciusában bejelentett Symbian OS v9.5 lefelé kompatibilis az összes, 9-es verziószámot viselő korábbi operációs rendszerrel. A Symbian munkatársai szerint a 9.5-ös szoftver jelentős sebességnövekedést hoz, melyet a felhasználók a hétköznapi gyakorlatban nagyon is megtapasztalhatnak majd. Az új szoftver ezenkívül minden korábbinál kevesebb memóriát és processzoridőt használ, valamint jelentős mértékben képes a készülékek fogyasztásának csökkentésére.

A Symbian OS 9.5 rengeteg új multimédia funkciót kapott, melynek köszönhetően az erre az új verzióra épülő mobiltelefonok gyakorlatilag már minden olyan kamera funkciót magukénak tudhatnak, mint amivel egy hagyományos digitális fényképezőgép rendelkezik. Ilyen például a villámgyors autofókusz, a vörösszem-hatás csökkentés, a panorámafelvétel üzemmód, a digitális- és optikai zoom, illetve a digitális képjavító funkciók. A Symbian OS 9.5 kapcsán említést érdemel még a DVB-H és ISDB-T szabványú digitális TV-adások támogatása, illetve a HSDPA és HSUPA adatátvitel kezelése. Az S60 5th Edition SDK-ja egyébként már le is tölthető a Forum Nokia weboldalról.

Az S60 5th Edition révén (ujjal és cerkával is) könnyen kezelhető felhasználói felületet, fejlett szenzoros megoldásokat, megújult webböngészőt, illetve remek kép- és videószerkesztő alkalmazást kapott Nokia 5800 XpressMusic a negyedik negyedévben debütál a kereskedelmi forgalomban. A fekete, vörös és kék változatban készülő telefon adók és kedvezmények nélküli ajánlott ára 279 euró, vagyis mintegy 68 ezer forint lesz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin