Connect with us

Hirdetés

technokrata

IE 8: többet eszik, mint a Windows XP

Kütyük

IE 8: többet eszik, mint a Windows XP

A Microsoft böngészőjének következő változata igencsak erőforrás-éhes.

Az exo.performance.network közössége révén új teljesítménymérés született az Internet Explorer kapcsán, ami a Google-féle Chrome megjelenésével igencsak aktuálissá vált. A szolgáltatás segítségével kiderült, hogy milyen igényei is vannak Redmond következő generációs browserének. Persze nem szabad elfelejteni, hogy az alkalmazás még mindig BÉTA állapotban van.

Az egy dolog, hogy „nehezebb”, mint az IE7 (vagyis nagyobb helyet foglal el a merevlemezen), hiszen a mai winchesterkapacitások mellett néhány 10 MB ide vagy oda, már nem számít lényegesen. Ami viszont megdöbbentőbb, hogy jóval erőforrás-igényesebb a program, mint riválisai – de még az eggyel korábbi kiadáshoz képest is nőtt az éhsége. Néhány számadat: 350-400 MB-os memóriafoglalás, 150-200 konkurens végrehajtási szál, 6 külön iexplore.exe processz. Mit is jelent mindez? Egyrészt minden jelenlegi böngészőnél nagyobb étvágyat, másrészt az is, hogy a memóriaigénye például akkora, amekkorával a Windows XP még vígan elvan (nyilván az operációs rendszer 1 GB-on működik tökéletesen, de 512 MB RAM-mal is nagyon jól használható). Az IE8 (újból hangsúlyozzuk, BÉTA változata) kövérebb, mint a Word 2007, az Excel 2007 és a Powerpoint 2007 – együtt! A Visual Studio 2008-as változatánál is többet fogyaszt, még akkor is, ha ebben egy 10 ezer soros programot nyitunk meg.

Az eredmények egyébként nem extrém tesztelési feltételek mellett születtek. A teszt egy tíz website-ból álló böngészési folyamat volt, olyan oldalakkal, mint a Fox News, Cnet és a New York Times webhelye. A fentiekből látszik tehát, hogy ha a Microsoft nem változtat, és nem fordít legalább akkora figyelmet az optimalizálásnak, mint a biztonságnak, akkor a Firefox és a Chrome mellett igazából esélye sem lesz labdába rúgni, és csak a szoftverhasználók „tehetetlensége” miatt terjedhet el. Vagyis azáltal, hogy integráns részét képezi majd a következő redmondi operációs rendszernek (a Windows 7-nek); az azt használók egy része pedig lustaságból úgyis a beleépített böngészőt futtatja majd.

Persze, lehet más szemszögből is nézni a szituációt. A processzorok következő generációiban már az alsó szegmenst képviselik a kétmagos példányok, és az átlag négy feldolgozóegységet foglal magába. Az egy MB-ra vetített memóriaár is folyamatosan csökken – ha az IE8 csak 3 év múlva jelenik meg, senki nem fog fennakadni ilyen erőforrásigényeken. De ha nem…

Szerencsére még semmi sincs veszve, hiszen a BÉTA változatok számos hiányosságát el szokták tüntetni a fejlesztők a végleges verzió kiadásával.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés