Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fókuszban a jövő mobil technológiája

Kütyük

Fókuszban a jövő mobil technológiája

A nagy cégek egyre jobban odafigyelnek az LTE-re.

A vezeték nélküli iparág vezetői elkötelezik magukat az LTE technológia szellemi tulajdonjogaira vonatkozó licenckeret létrehozására. Az Alcatel-Lucent, az Ericsson, az NEC, a NextWave Wireless, a Nokia, a Nokia Siemens Networks és a Sony Ericsson bejelentette, hogy kölcsönös kötelezettséget vállaltak egy keretrendszer létrehozására, mely révén előre tervezhető és átláthatóbb maximális engedélyezési összköltséget állapítanak meg a 3GPP Long Term Evolution and Service Architecture Evolution (LTE/SAE) szabványokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokra. A vállalatok minden érintett felet felhívnak, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, melynek célja a mobil szélessávú technológia korai alkalmazásának ösztönzése a különböző kommunikációs és szórakoztatóelektronikai iparágakban.

A licenckeret a létfontosságú szabadalmak tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (FRAND) licencfeltételeinek jelenleg érvényes iparági elvén alapul. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok – a kölcsönösség elve alapján – megállapodnak ésszerű maximális összesített szabadalmi díjakban, a végtermékben felhasznált technológia által hozzáadott érték alapján, valamint rugalmas licencmegállapodások alkalmazásában az engedélyezőnek az adott termékkategóriában meglévő összes létfontosságú szellemi tulajdonjoga aránya szerint.

A vállalatok különösen támogatják, hogy az ésszerű maximális összesített szabadalmi díj szintje az LTE szempontjából létfontosságú szellemi tulajdonjogokra a kézikészülékekben a fogyasztói ár százalékának csak egyszámjegyű mértékét tegye ki. Beágyazott LTE-képességekkel rendelkező notebookok esetében a vállalatok egy egyszámjegyű, dollárban kifejezett összeget támogatnak maximális összesített szabadalmi díjként. A felek úgy vélik, hogy a piac olyan irányban halad, hogy az LTE engedélyezési rendszer összhangba kerül ezen elvekkel és összesített szabadalmidíj-szintekkel.

Ez a keret kiegyensúlyozza az LTE-szabvány – amely továbbra is folyamatosan fejlődik, hogy elérje a teljes körű iparági elfogadottságot az alkalmazandó szabványok fórumaiban és szervezeteiben – sikeres széles körű elfogadása kapcsán jelenleg fennálló üzleti viszonyokat.

˝Mivel vállalataink már elindították az LTE-technológiai K+F erőfeszítéseiket és tesztjeiket, reméljük, hogy ez a kezdeményezés segít majd ezen technológia széles körű elfogadásában az eszközök és alkalmazások terén, lehetővé téve a fogyasztók és vállalatok vezeték nélküli életstílusának kialakítását, és értéket teremtve a technológiaszállítók számára˝ – nyilatkozta Olivier Baujard, az Alcatel-Lucent technológia igazgatója.

˝Jelen kezdeményezés elfogadása meggyőzi majd a hálózatüzemeltetőket az LTE-technológia korai széles körű elfogadásáról a szórakoztatóelektronikai iparág egészében˝ – nyilatkozta Hakan Eriksson, az Ericsson vezető alelnöke, ügyvezető igazgatója és technológiai igazgatója. ˝Megerősíti továbbá az Ericsson régóta fennálló azon elkötelezettségét, hogy a FRAND-alapelvek létfontosságúak az iparág szempontjából˝.

˝Az NEC izgatottan várja a kezdeményezés alakulását. Az LTE kulcsfontosságú technológia a hangközpontú távközlési szolgáltatások adatközpontú kommunikációs szolgáltatásokká alakításának folyamatában. Egyéb LTE-technológiai vezetőkkel és szállítókkal együttműködésben a NEC vállalatának – infrastruktúra- és készülékszállítóként egyaránt – fontos szerepet kell játszania az LTE-piac felfedezéséhez kedvezőbb környezet megteremtésében, és úgy véljük, hogy ez a kezdeményezés az első fontos lépés ezen az úton˝ – nyilatkozta Dr. Katsumi Emura, a NEC Corporation szellemi tulajdonjogok kezeléséért felelős egységének ügyvezető igazgatója.

˝Napjaink készülékei számtalan különböző technológiát tartalmaznak. Annak biztosítására, hogy a szabadalmak tulajdonosai tisztességes bánásmódban részesülnek, de ugyanakkor a piac elnyomása nélkül, kedvező lenne, ha a szabadalmak tulajdonosai ésszerű feltételeket szabnának˝ – nyilatkozta Ken Stanwood, a NextWave Wireless technológiáért és szabványokért felelős vezető alelnöke. ˝Lelkesedéssel tölt el minket ez az erőfeszítés, és reméljük, hogy ez a koncepció egyéb technológiákra is átterjed majd˝.

˝A szabadalmak engedélyeztetésének megfelelő fejlődéséhez és működéséhez szükség van bizonyos alapvető szabályokra˝ – nyilatkozta Ilkka Rahnasto, a Nokia szellemi tulajdonjogokért felelős alelnöke. ˝A mai bejelentés egy lépés a tervezhetőbb és áttekinthetőbb licencköltségek felé, oly módon, hogy közben lehetővé váljon az új technológiák gyorsabb terjedése˝.

˝5 milliárd ember összekapcsolásához és százszoros forgalom kezeléséhez a lehető legalacsonyabb üzemeltetési költségek mellett ki kell alakítani a méretgazdaságosságot˝ – nyilatkozta Stephan Scholz, a Nokia Siemens Networks technológiai igazgatója. ˝A szellemi tulajdonjogok szabadalmi díja tekintetében előre tervezhető, átlátható maximális összesített költségekkel járó mobil szélessávú technológiák használata gyorsabbá teszi ezen technológiák globális elterjedését és támogatja a társadalmi és gazdasági növekedést˝.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés