Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Asus P750 okostelefon

Kütyük

Teszt: Asus P750 okostelefon

Asus. Erről a névről elsőre vajon mi jut eszébe egy átlag emberkének? Ha nagyon laikus felhasználóról van szó, akkor elképzelhető, hogy semmi, de ha egy kicsit is jártas a technológiai kérdésekben, akkor minden bizonnyal alaplapok, grafikus kártyák, vagy notebookok derengenek fel az emlékezetében. Pedig az Asus már jó ideje nem csak ilyen termékekkel foglalkozik…

…ennek ékes bizonyítéka az ezen írás keretein belül bemutatandó Asus P750, mely nem más, mint egy szinte minden földi jóval felvértezett, abszolút high-tech okostelefon. Amennyiben az emlékezetem nem csal, az Asus úgy körülbelül 3-4 évvel ezelőtt vetette meg a lábát a mobiltelefon szektorban és az azóta eltelt időkben szinte csak úgy egymás után jelentette be frissebbnél frissebb fejlesztéseit, melyek szerencsére mostanság már egyre nagyobb számban eljutnak kis hazánkba is.

A tajvani székhelyű gyártó a nemrégiben a németországi Hannoverben megrendezett CeBIT 2008 szakkiállításon is komoly erőkkel képviseltette magát, ahol is olyan újdonságokat leplezett le, mint például az ezer eurós Asus Lamborghini ZX1 PDA-mobil, az ujjlenyomat-szenzoros Asus M536, vagy a széles rétegek számára szánt Asus P320. Ezen vadonatúj termékek piaci debütálására néhány hónapot még várnunk kell, viszont a tavaly októberben bejelentett Asus P750 már itt van a kezemben, és szinte csak arra vár, hogy alaposan kivesézzem.

Design

Alighogy a kezembe kaptam az Asus P750 dobozát, már előre sejtettem, hogy az Asus márkában ezúttal sem kell majd csalatkoznom. Már a doboz és annak borítása is abszolút jó minőségérzetet kelt az emberben és ez a minőségérzet természetesen akkor sem szenved csorbát, amikor kibányásszuk a csomagból magát a készüléket.

Hűvös elegencia. Röviden talán így tudnám legjobban jellemezni az Asus ezen smartphone-jának külcsínjét. Fekete és ezüstös alkatrészek, high-tech feeling, letisztult vonalvezetés, remek összeszerelési minőség és teljesen sallangmentes design. Tény ami tény, az Asus fejlesztői bizony remek munkát végeztek, és sikerült egy olyan smartphone-t alkotniuk, melybe az igazi célközönség, vagyis az üzleti felhasználók néhány pillanat alatt minden további nélkül képesek beleszeretni.

A közepesen puha, jó tapintású készülékházat kapott Asus P750 oldalán egy 4 milliméteres, tehát elég méretes ezüst díszcsík fut körbe, melybe a telefon baloldalán a következő felirat van belegravírozva: P750 3,5 pda phone. Ez tulajdonképpen mindent el is árul a masina tudásáról, én mindenesetre feleslegesnek és egy csöppet túl hivalkodónak tartom egy ilyen business kategóriás készülék esetében, no de ez legyen a legnagyobb problémánk.

A bal élen találjuk a diktafon dedikált funkciógombját, alatta pedig egy háromirányban mozgatható Jog Dial-t. Az ellentétes oldalra került a fül alá rejtett GPS antenna csatlakozó aljzat, a bekapcsoló és zároló funkciókhoz szánt mini csúszka kezelőszerv, a Reset gomb, a kamera exponáló gomb és a pőrén hagyott bővítőslot, mely microSD(HC) memóriakártyákat képes fogadni. Míg a felső él csupasz, addig alul egy miniUSB csatit, egy cerkát, illetve egy sajnos nem 3,5, hanem 2,5 milliméteres audio csatlakozót találunk. A könnyen leszedhető műanyag hátlap egy 1.300 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátort rejt maga alatt, mely optimális esetben 220 órás készenléti időt, illetve 6 órás beszélgetési időt képes biztosítani a számunkra.

Kijelző, billentyűzet

Az ebben a kategóriában közepesnek mondható méretű, egész konkrétan 2,6 colos képátlójú kijelző hozza a tőle elvárható szintet, de ennél semmivel sem többet. Így például hiába álmodozunk VGA (640×480 pixel) felbontásról, be kell érnünk a jó öreg QVGA-val (320×240 pixel), bár tulajdonképpen ezzel nincs is semmi probléma. A 65 ezer színárnyalat is elegendőnek mondható, és ugyebár csak azért nem több, mert a Windows operációs rendszer nem támogatja az ennél nagyobb színmélységeket (például 18 bit – 262 ezer szín). A fényerő nyolc fokozatban szabályozható, a személyre szabhatóságról pedig hat különböző gyári témabeállítás gondoskodik. A kijelző orientációja (függőleges, vízszintes) rendkívül egyszerűen, az LCD jobbalsó sarkában lévő display-forgató ikonra történő bökéssel váltogatható.

A hardvergyártók mostanság megpróbálnak elvonatkoztatni a Windows Mobile alaphelyzetben – valljuk be – nem különösebben szép megjelenésétől és olyan trükköket vetnek be ennek palástolására, mint például a HTC TouchFlo és a HTC Home. Nos e tekintetben az Asus sem szeretne lemaradni a riválisok mögött, ezért kitalálta az Asus Launcher-t. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy a hagyományos mobilok menüjére hasonlító, a fontosabb ikonokat három oszlopban és négy sorban felvonultató egyedi menürendszer. Akinek a rácsos megjelenítés nem tetszik, az nyugodtan választhatja a listás üzemmódot, ezenkívül pedig arra is lehetőség van, hogy az egyes menüpontokat könnyen és egyszerűen átrendezzük.

Az egykezes használatot nagymértékben elősegíti, hogy az érintőkijelzős adatbevitel mellett egy hagyományos billentyűzet is rendelkezésünkre áll. Ennek felső sorában, annak is a közepén most kivételesen nem egy ötállású navigombot, hanem egy mini botkormányt találunk: ennek közepén egy kis gumis rész van, melyen remekül meg tud tapadni az ujjunk. A lentebbi szekcióban a széleken sorakoznak a híváskezelő gombok, illetve a törlésre, valamint feladatváltásra használatos billentyűk. A gombok jól eltalált méretűek és a nyomáspontjuk is rendben van.

Kamera

Nem titkolom azon véleményemet, mely szerint a felsőkategóriás okostelefonok mindegyike legalább olyan kamerát érdemelne, mint amilyen a Nokia N82-ben van. Nagy felbontás, gyors működés, xenon vaku. No ebből a három tényezőből, ha lehet úgy mondani, kettő és fél bizony hiányzik az Asus P750-ből. A felbontás ugyan viszonylag nagy, de azért nem 5 megapixel, ellenben a kamera lassabb az N82-esénél és nem, hogy xenon vaku, de még LED-segédfény sincs benne. Teljesen érthetetlen, hogy egy olyan nagy és neves gyártó, mint az Asus, miért hagy ki egy ilyen funkciót egy high-end, all-in-one modellből!

Az elhúzható lencsevédőt sem kapott frontlencse mögött egy 3 megapixeles CMOS szenzor teljesít szolgálatot, melynek segítségével maximum 2.048×1.536 pixeles felbontású fényképek készíthetők. A képminőség három fokozatban állítható, és kapunk még olyan felbontásokat is, mint például 1.600×1.200, 1.024×768, 640×480, vagy éppen 320×240 pixel. Szakállas hiba, hogy maximális felbontás mellett nem működik a digitális zoom, ellenben pozitívum, hogy legalább az autofókuszt nem hagyták ki a kamerából: az AF témától függően 2-4 másodperc alatt képes élesre állítani a kompozíciót. Manuálisan állítható a fehéregyensúly (napos, felhős, izzó, fénycső), a fényerő, az élesség, a szaturáció és a fénymérés módja, ezenkívül pedig azt is megadhatjuk, hogy MMS küldéskor milyen mértékben csökkenjen a felvételek mérete.

Amennyiben keretbe szeretnénk fotózni, meg kell elégednünk a 320×240 pixeles felbontással, ezzel szemben sorozatfelvevő módban megmarad mind a 3 megapixelünk, ráadásul háromféle sebesség és kétféle képmennyiség közül is választhatunk. Videózás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy nem 3GP, hanem MP4 módban vagyunk, ugyanis a 320×240 pixeles legnagyobb videófelbontás csak MP4 formátum esetén támogatott. Azért illett volna egy VGA videó módról is gondoskodni… A videóhívásokhoz szánt előlapi kamera egyébként VGA felbontású.

Szolgáltatások

Apróságnak tűnhet, de a sokat utazó üzletemberek számára fontos lehet, hogy az Asus P750 nem négy-, hanem csak háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz). Wireless fronton viszont igen jól teljesít a készülék, hiszen gyakorlatilag az összes ismert és elterjedt vezeték nélküli adatátvitelt támogatja, legyen szó GPRS-ról, EDGE-ről, UMTS-ról, HSDPA-ról, Wi-Fi-ről, vagy éppen Bluetooth-ról. A HSDPA 3,6 megabites, a Wi-Fi 802.11b/g kompatibilis, a ˝Kékfog˝ pedig 2.0 verziójú és A2DP profilos.

Jó hír, hogy a repertoárból ezúttal a GPS-vevő sem maradt ki, melynek ˝személyében˝ egy húszcsatornás SiRFstar III egységet üdvözölhetünk. Érdekes alkalmazás a Travelog, mely utazásaink során rögzíti a koordinátáinkat, majd pedig azokat megjeleníthetjük a Google Earth-ben. Ugyancsak GPS-alapú szoftver a Location Courier, melynek segítségével egyszerre akár több címzettnek is elküldhetjük tartózkodási helyünk koordinátáit.

A Microsoft Windows Mobile 6 Professional operációs rendszerre építkező Asus P750 minden körülmények között elég fürgén viselkedik, melyben komoly szerepe van az 520 MHz-es órajelen ketyegő Intel XScale PXA270-es processzornak, illetve a 256 MB ROM-ból és 64 MB RAM-ból összetevődő integrált memóriának. Zárójelben azért megjegyzem, a RAM nyugodtan lehetne akár 128 MB kapacitású is. Az Asus egyébként a tuning rajongóknak is megpróbál kedvezni, ugyanis egy kis alkalmazás révén bármikor könnyedén állítható a processzor sebessége, bár szerintem ennek állítgatását érdemes inkább az automatikára bízni.

Kár, hogy a sztereó FM rádió kimaradt a telefonból, ellenben kapunk névjegykártya szkenner funkciót, fejlett hangfelismerő szolgáltatást, memóriakártya adat-titkosító alkalmazást, hívásszűrő szoftvert…

Konklúzió

Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a P750 az Asus mindeddig legjobban sikerült smartphone-ja, mely azonban sajnos még mindig nem tökéletes. A minőség abszolút felsőkategóriás, ellenben a szolgáltatási körön lehetne még egy picit tágítani, illetve javítani.

Pozitívum: remek minőség, letisztult vonalvezetés, érintőkijelző, 3 megapixeles AF kamera, GPS-vevő, GPS-alkalmazások, bővíthetőség, gyors működés, egyedi kezelőfelület, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, RSS olvasó, bőrtok, autós szett, nagy kapacitású akkumulátor.

Negatívum: a kamera lehetne jobb is (vaku, lencsevédő, videófelvevő), nincs FM rádió és 3,5 milliméteres audio csatlakozó, nem négysávos, fedetlen microSD bővítőslot.

A cikk írásakor az Asus P750 kiskereskedelmi ára 150 ezer forint körül mozog.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés