Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az egész Internet egyetlen számítógépen?

Kütyük

Az egész Internet egyetlen számítógépen?

A 67,1 millió magos komputer csodája.

Megoldható-e, hogy az összes online szolgáltatás egyetlen számítógépről fusson? Az IBM mérnökei nemrég feltették ezt a kérdést, és pozitív választ tudtak rá adni. A Kék Óriás ugyanis megvalósíthatónak tartja egy olyan számítógépes rendszer megépítését, amely távolról kvázi egyetlen komputernek látszik – igaz, irgalmatlan nagy teljesítményű masinának. Az elméleti rendszer (merthogy fizikai valóságában nem építették meg) az IBM Blue Gene szuperszámítógépének egy „újrakalibrált” változatán nyugszik, amelyre egyébként a világ tíz leggyorsabb komputeréből négy alapszik. Ebbe bele kell érteni a leggyorsabbat is: a Blue Gene/L a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban teljesít szolgálatot, természetesen az Egyesült Államokban.

De térjünk vissza a kiindulóponthoz, melynek teoretikus alapját a régebbi, Blue Gene/P rendszer szolgálja! Egy tipikus konfiguráció négy darab alacsonyfogyasztású, 850 MHz-es PowerPC magot tartalmaz, melyek egyetlen chipre integráltan készülnek – természetesen szintén integrált memóriával és a belső kapcsolatokat kezelő vezérlőkkel. Harminckét darab ilyen „csomópont” kerülhet egyetlen kártyára, mely kártyákból 16-ot lehet egyetlen panel slotjaiba helyezni. Minden egyes szerver rack két ilyen panellel rendelkezik, ami összesen 1024 csomópontot és 2 terabyte-nyi (!) memóriát jelent. Ha ezekből 16.384-et összekapcsolunk, akkor máris megkaptuk a szükséges 67,1 millió magot, illetve 32 petabyte-nyi memóriát. Ez az irgalmatlan számítási teljesítmény (feltételezve, hogy minden egyes rack 640 Gb/s-os IO sávszélességet kínál, ami a párhuzamosításnak köszönhetően összesen 10,4 Pb/s-os sávszélességet jelent) már elegendő arra, hogy az elméleti rendszer képes legyen kiszolgálni az internetes szolgáltatások mindösszességét. Jelenleg.

Persze a hardver önmagában mit sem ér, a rajta futó szolgáltatásokhoz szoftveres megoldások szükségesek. Az IBM szerint a teljes Internet futtatásához rugalmas rendszerek kellenek – a Kék Óriás kutatói felosztották a szoftverfeladatok elvégzésének feladatát egy Blue Gene számítógépre. Olyan eszközöket, funkciókat használtak ehhez, mint a nyomkövetésre alkalmas adminisztratív vezérlők, összetett hibaellenőrzések és hálózaton keresztüli szoftverbootolás. Amint az a részletes jelentésből is kiolvasható, ennek során nagy mértékben támaszkodtak például a Linux mikrokernel használatára és a hálózat alapú menedzsmentre.

Az egész szépséghibája egyébként az alapoknál bújik meg. Az IBM PowerPC processzorokra alapozza szervereit, holott a szoftverek zöme – tetszik, nem tetszik – x86-os architektúrára épül. Igaz, a Kék Óriás kínál olyan eszközöket, melyekkel a migrációt próbálja meg elősegíteni, ám ezek használatának teljesítménybeli ára van. Az biztos tehát, hogy a közeljövőben nem fogják egy (szuper)számítógépről futtatni a teljes Világhálót. Már csak azért sem, mert akkor oda lenne a földrajzi elosztottságból származó redundancia jelentette biztonság.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés