Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: N82 vs. N95 8GB – fotós párbaj

Kütyük

Teszt: N82 vs. N95 8GB – fotós párbaj

Lássuk, hogy a két 5 megapixeles Nokia közül melyik készít szebb fotókat világosban!

Legutóbb arra voltunk kíváncsiak, hogy esti körülmények között milyen fényképeket lőnek a csúcskategóriás Nokiák, mely tesztet nem meglepő módon a xenon vakus N82 nyerte meg, alaposan maga mögött hagyva a LED-segédfényes N95 8GB-ot. Most pedig következzék a nappali felvételeken alapuló újabb összehasonlító teszt!

Csakúgy, mint a vakus tesztben, most is három tesztalanyunk van, a Nokia N82, a Nokia N95 8GB és egy 7,1 megapixeles ultra-kompakt digitális fényképezőgép, az Olympus FE-230. A fotók a legjobb minőséget választva készültek, automata módban – manuális beállításokkal sokat lehetne még rajtuk variálni (WB, ISO). Minden szituációban, minden géppel 4-5 fotót készítettem, és azok közül a legjobb került bele a tesztbe, ily módon kiküszöbölendő az emberi tényezőt (kézremegés, bemozdulás). Az eredeti, 5-7 megapixeles fotók a kisméretű képekre kattintva érhetők el.

Beltér – makró (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

Az első fordulót az Olympus nyeri, színei, részletgazdagsága és korrekt expozíciója révén. A második helyen a Nokia N82 végez, de minimális az előnye a Nokia N95 8GB-hoz képest. Az N82 a képszéleken jobb minőséget produkál (érdemes megnézni a kép alját).

Beltér – normál (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

Szerény véleményem szerint ebben a körben a Nokia N82-nél van az előny,és enyhén rosszabb minőségével az N95 8GB a második. Az Olympus melegebb színárnyalatokkal operál, de képe valahogy nem elég éles.

Beltér – 0,7 méteres távolság (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

Talán ez a Nokia N82 kedvenc versenyszáma – a telefon képe szinte hibátlan. 100 százalékos méretben nézve feltűnik, hogy az N95 8GB jobban elmossa a kontúrokat, igaz így nem olyan zajos, de némileg homályosabb képet készít. Az Olympus túlexponálja a felvételt, mely így most csak a harmadik helyre tud befutni.
Kültér – 0,3 méteres távolság (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

Ebben az esetben nem tudok egyértelmű véleményt alkotni. A két Nokia szinte ugyanolyan minőséget produkál, az Olympus pedig élénkebb színeivel jeleskedik.

Kültér – 1,5 méteres távolság (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

A két telefon ugyancsak fej-fej mellett végez. Az Olympus szokás szerint más (pontosabb) fehéregyensúlyt lőtt be, és képe részletgazdagabb, mint a telefonos felvételek.

Konklúzió

Nappali megvilágítás mellett a Nokia N82 előnye az N95 8GB-hoz képest közel sem olyan jelentős, mint az esti, vakus fotók esetében, de azért mindenképpen tetten érhető. Hogy akkor most a két Nokia közül melyik a jobb fotós mobil? Válaszom egyértelmű: az N82, és akkor most jöjjön az indoklás!

Az N82 sötétben sokkal jobb minőségű képeket készít, mint az N95 8GB, köszönhetően az erőteljes AF-segédfényének, illetve a xenon vakujának. Az N82 a nappali fotók esetében is enyhén beelőzi az N95 8GB-ot, de ha ez esetleg még mindig nem lenne elegendő érv az N82 mellett, akkor talán csak elég annyit megjegyeznem, hogy szituációtól függően az N82 0,5-1 másodperccel gyorsabban fókuszál, mint az N95 8GB, és a képeket is némileg gyorsabban menti el. Utóbbi modell előnye a 0,4 collal nagyobb képátlójú kijelző, illetve a 8 GB-os belső memória – az N82 mellé ugyebár egy 2 GB-os memóriakártyát csomagol a gyártó.

A mellékelt tesztfotók alapján mindenki maga döntse el, hogy melyik Nokia képei tetszenek neki jobban, én mindenesetre ki merem jelenteni, hogy jelenleg az N82 a legjobb fotós mobil a Nokia termékpalettáján. Más gyártók termékeit nézve, a Sony Ericsson K850i mindenképpen várakozásokon alul teljesített, a Samsung G600 kellemes meglepetés volt, a 3x-os optikai zoomos Samsung G800 viszont óriási csalódást okozott számomra, legalábbis fotóminőség szempontjából mindenképp (LG Viewty sajnos még nem került a kezem ügyébe). Summa summarum: ha karácsonyi vásárlási láz, mobiltelefon és 5 megapixel, akkor egyértelműen Nokia N82.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés