Connect with us

technokrata

Katonás fegyelemmel az Internet és a mobiltelefonok ellen

Kütyük

Katonás fegyelemmel az Internet és a mobiltelefonok ellen

„Kiképzőtábor” az Internet és a mobilkommunikáció szenvedélybetegeinek.

A távol-keleti országok mentalitásába mélyen beleivódott a tekintélyelvű életmód: még a demokráciában élő dél-koreaiak is militáns választ adtak az internetezésbe belebetegedtek problémájára. A kínaiakhoz hasonlóan olyan rehabilitációs központokat hoztak létre a Világhálótól és/vagy a mobiltelefonoktól elszakadni képtelen, többnyire fiatal koreaiak számára, melyek inkább hasonlítanak egy kiképzőtáborra, mintsem egy gyógykezelést nyújtó szanatóriumra. Feszes rendben, őrmesteri vehemenciával zavarják át a pacienseket a katonai stílusú akadálypályákon – ugyanakkor békésebb foglalkozásokat is végeztetnek a delikvensekkel. Mert habár a dobolás nagy hanggal jár, legalább levezeti a feszültséget. A fazekasság is, állítják a távol-keleten, ahol az addiktokat edénykészítéssel (is) próbálják helyes irányba terelgetni.

Miért adhat hasonló választ a kihívásra Dél-Korea, mint Kína? Nos, a félszigeten élők Internettel a világon egyik legjobban ellátott emberek, gyakorlatilag 100 százalékos a lefedettség az országban. Ennek nagy része, mintegy kilenctizede ráadásul (olcsó) szélessávú kapcsolatot jelent, vagyis a koreaiak akkor sem nagyon tudnak menekülni a Világháló elől, ha kifejezetten maguk mögött akarnák hagyni. Sokuk azonban nem akar, annyira nem, hogy az már függőséget okoz. Nem véletlenül Dél-Koreában a legnépszerűbb a Starcraft, annyira, hogy még országos televíziós közvetítések is léteznek a futurisztikus világban játszódó csatákról. És akkor még nem is említettük a temérdek online szerepjátékot, élükön a World of Warcrafttel. Vagy a csevegésbe menekülőket, akiknek a mobiltelefon valóságos megváltás, ha véletlenül el kell szakadniuk a monitor elől.

Nos, nekik készült a tábor. Azoknak, akik szinte minden mást elhanyagolnak, csak hogy a cybertérben lehessenek. Leépítik valós kapcsolataikat, nem foglalkoznak munkájukkal, tanulmányaikkal. Alig esznek/isznak – vagyis megszállottá válnak. És nincsenek kevesen: An Dong-Hjun, a szöuli Hanjang Egyetem egyik gyerekpszichiátere szerint a 18 év alatti dél-koreaiak 30 százaléka, azaz mintegy 2,4 millió fiatal veszélyeztetett. Ezt egy három éves, a kormányzat által szponzorált kutatás végén állapították meg, számolt be az aggasztóan magas számokról Dong-Hjun.

Ekkora mennyiségű potenciális betegen természetesen egy rehabilitációs központ nem tud segíteni. Ezért a dél-koreai vezetés, hogy kezelje a helyzetet, 140 Internet-függőségi tanácsadó központot hozott létre, melyeknek látogatását beépítették a kezelési programokba is. Ez utóbbiakat majdnem 100 kórházban vehetik igénybe a rászorulók – arról azonban nem érkezett információ, hogy vajon kaphat-e betegszabadságot az, aki a WoW-ra hivatkozik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu