Connect with us

Hirdetés

technokrata

Árt a lefekvés előtti netezés

Kütyük

Árt a lefekvés előtti netezés

Rontja az alvásminőséget, ha közvetlen lefekvés előtt szörfözünk.

A tudósok azt mondják, ha álmosak vagyunk reggelente, elég annyit tennünk, hogy abbahagyjuk az esti internetezést és tévézést. Egy új kutatás szerint ugyanis, akik a lefekvés előtti órákban a weben szörföznek, vagy a távirányítót nyomkodják, azok másnap kialvatlanul ébrednek – annak ellenére, hogy időben ugyanannyit alszanak, mint azok, akik mondjuk könyvet olvasnak az alvást megelőzően.

Dr. Nakamori Suganuma, a Japánban található Osaka Egyetem kutatója szerint az elektronikus média használat rohamosan terjed, ezért nem ártana figyelembe venni, hogy az ilyen irányú tevékenység elalvás előtti végzése elégtelen alvást eredményez.

A szakemberek a kutatás során közel hatezer japánt kérdeztek meg alvási szokásaikról a lefekvési időt megelőző elektronikus média használattal kapcsolatban. Mint kiderül, a válaszadók fele ezzel indokolta másnapi kialvatlanságát. Ráadásul, napszaktól függetlenül, akik eleve sok időt töltenek netezéssel vagy tévézéssel, szintén nem alszanak megfelelően.

A résztvevőket három csoportba osztották az elektronikus média használat alapján: a „light userek” másfél óránál kevesebbet töltenek képernyő előtt, a „medium userek” 1,5-3 órás felhasználók, míg a „heavy userek” több mint három órát foglalatoskodnak napi szinten a tevékenységgel. Összességében a light userek 29 százaléka, a medium userek 40 százaléka, míg a heavy userek 54 százaléka vélte úgy, hogy az elektronikus média használat az egyik lehetséges oka a kialvatlanságuknak.

Fontos megjegyezni: nem arról van szó, hogy az elektronikus média használat miatt az emberek kevesebbet alszanak, ezért kialvatlanok. A lefekvés előtti hosszantartó televízió- és Internet-használat nem függ össze kölcsönösen a tényleges alvásmennyiség csökkenésével. Noha a rendszeres felhasználók átlagosan napi három órával töltenek több időt a tévé vagy a monitor előtt, átlagban mindössze 12 perccel alszanak kevesebbet a kezdő felhasználókhoz képest.

A két tevékenységet összehasonlítva, az Internet-használat sokkal nagyobb hatással van az alvásminőségre, mint a tévézés – korosztálytól függetlenül. Az internetezők több mint 38 százaléka, míg a tévézők mindössze 25 százaléka számolt be arról, hogy az éjszakába nyúló tevékenysége lehet az oka alvásproblémájának.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés