Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyen internetezés a vonaton

Kütyük

Ingyen internetezés a vonaton

Vezetékmentes hozzáférés az információra vágyó utazóknak.

Nemrég jelentette be a brit National Express, hogy olyan tervet készít elő, melynek megvalósulásával a Londont és Skóciát összekötő fő, keleti parti vasútvonalon közlekedő szerelvényeken utazók ingyenes internetezési lehetőséghez jutnak. A National Express december közepére tervezi átvenni ennek a vonalnak az üzemeltetését a GNER-től, amely jelenleg is biztosít már hasonló szolgáltatásokat a járatain utazóknak. Ez utóbbi nagyjából 6,5 millió dollárért alakította ki a keleti parton járó 41 vonatának Wi-Fi képességét, melyet első osztályon utazó ügyfeleinek ingyen kínál (igaz, a másodosztályú jegyet vásárlóknak fél órára 6, egy napra 20 dollárba kerül ez a szolgáltatás).

Hogyan működik a rendszer? Nos, a vonatra telepített Wi-Fi háttérszolgáltatása két technikát ötvöz, így képes még nagy sebességek mellett is stabilan biztosítani a broadband hozzáférést az utazók számára. Egyrészt műholdas kapcsolat segíti a folyamatos csatlakozás fenntartását, másrészt pedig a mobil 3G/GPRS hálózatok is képbe kerülnek, ha az első technika elérhetősége ki-kimaradozna a domborzati viszonyok vagy a sebesség miatt, illetve az alagutakon való áthaladás során.

Minden egyes járaton található egy, a svéd Icomera által szolgálatba állított szerver, ami másodpercenként 2 megabites műholdas letöltési kapcsolatot biztosít. A vezetékmentes hozzáférési pontok a vagonok végében kerültek elhelyezésre, amik révén a fő, műholddal kapcsolatban álló szerverhez csatlakozhat az internetezni vágyó. Minden egyes vagon egyszerre nagyjából 40 utast tud kiszolgálni.

Azt, hogy mennyivel előtte jár a brit vasúti közlekedés a hazainak, a National Express további, digitális világba nyúló szolgáltatási tervei is jelzik. Olyan website-ot tervez például létrehozni a cég, ami egyszerű jegyvásárlási felületet nyújt az utazni vágyóknak, többek között a legolcsóbb jegy kiválasztásának segítségével. 2010-re jelenik meg a szigetországban a hagyományos jegyeket váltó okoskártya, illetve az utasok hamarosan valósidejű utazási információkat kaphatnak mobiltelefonjaikra is (nem kell az állomásokon hosszú tízperceket várakozni, hanem nagyjából belőhető, hogy mikorra érkezik meg a vonat). Sőt, a National Express azt is tervbe vette, hogy a közlekedők számára otthon is lehetőség nyíljon a jegy kinyomtatására, vagy úgynevezett m-jegyeket használjanak, amelyek pusztán a mobiltelefonjaikban (meg a vasúttársaság számítógépes rendszerében) léteznek, papíralakú formát már nem öltenek.

Van még hova fejlődnünk, főleg akkor, amikor itthon már az is nagy élménynek számít, hogy nem a több tízéves, alapos takarítást ritkán (vagy sosem) látott szerelvények helyett egy modernebb, légkondicionált vonat gördül be az állomásra. A témában bővebb információt a MÁV-blog szolgáltat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés