Connect with us

technokrata

Teszt: Glofiish X500+- érintőkijelzős GPS-es okostelefon

Kütyük

Teszt: Glofiish X500+- érintőkijelzős GPS-es okostelefon

Ezúttal egy olyan készüléket mutatunk be Olvasóinknak, mely sikerrel kombinálja egymással egy mobiltelefon, egy kéziszámítógép és egy navigációs készülék előnyeit, még pedig oly módon, hogy közben mérete és tömege nem nő elviselhetetlenül nagyra. Következzék hát a Glofiish X500+ tesztje!

Azt hiszem, nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a Glofiish név egyelőre csak meglehetősen kevesek fülében cseng ismerősen. Ez egyébként nem is csoda, hiszen egy kevesebb mint 1 éves múltra visszatekintő márkanévhez van szerencsénk. Ezzel együtt tévedés lenne azt gondolni, hogy a Glofiish készülékek egy mindenféle tapasztalat nélküli mobilgyártó termékei, ugyanis a Glofiish nem más, mint az ebben a piaci szegmensben már régóta tevékenykedő Eten cég brandje.

A Glofiish történet valamikor 2006. november elején kezdődött, amikor is hivatalosan bejelentették az X500 típusjelzésű masinát, mely azóta is a világ legvékonyabb olyan Pocket PC telefonja, melyben Wi-Fi és GPS egyaránt fellelhető. Nem kellett sokat várni a gyártó újabb modelljére, mely a keresztségben az M700 nevet kapta, és az X500-hoz képest annyiban hozott változást, hogy szétcsúsztatását követően felvillantott egy teljes értékű QWERTY billentyűzetet, és ezzel együtt csak minimális mértékben lett nagyobb az X500-nál.

Ezt követően idén márciusban a CeBIT-en debütált a cég új csúcsmodellje, a végre UMTS-t és HSDPA-t is felvonultató X800, azonban ez a készülék várhatóan csak idén ősszel jelenik majd meg a kereskedések polcain. Nem úgy jelen tesztünk alanya, az idén májusban bejelentett X500+, mely könnyen kikövetkeztethető módon az X500 némileg továbbfejlesztett, ráncfelvarrt kiadása. Lássuk, hogy pontosan mit is kapunk a pénzünkért, ha egy ilyen készülék vásárlása mellett döntünk!

Design

A külső megjelenést illetően mindössze annyi változást fedezhetünk fel a régi X500-as és az új X500+ között, hogy míg az előbbi modell sötétszürke volt, addig az újdonság elegáns feket borítást kapott. Ennyi, vége; több újdonságot már nem fogunk találni, legalábbis a külcsín kapcsán.

A Glofiish X500+ leginkább egy mini kéziszámítógéphez hasonlítható, vagyis nincs rajta hagyományos billentyűzet és előlapjának nagyrészt az érintésérzékeny kijelző uralja. A készülék egész pontosan 113 milliméter hosszú, 59,5 milliméter széles és 15,5 milliméter vastag, miközben tömege 146 gramm. Összehasonlításképp, egy Nokia N95 99x53x21 milliméter méretű és 120 gramm tömegű, de annak ugyebár sokkal kisebb és nem is érintésérzékeny a kijelzője.

Az összeszerelési minőség hibátlannak mondható és az anyagválasztásra sem lehet egyetlen rossz szavunk sem, ugyanis a masina hátoldalát a kéznek kellemes tapintású, puha műanyag borítja. Baloldalra került a +/- hangerőállító gomb, valamint a hangparancsokhoz és a diktafonhoz használatos gyorsgomb, és ugyanitt keresendő a sajnos nem 3,5, hanem 2,5 milliméteres audio csatlakozó aljzat. Az ellentétes oldalon található a bekapcsoló gomb és a kamera exponáló gombja, ellenben a felső él teljesen csupasz. Az alsó élre került a takarófedelet nélkülöző bővítőslot, a miniUSB csatlakozó és a teleszkópos ceruza.

A hátlap mögött egy 1.530 mAh kapacitású lítium-ion polimer akkumulátor teljesít szolgálatot.

Kijelző, kezelőszervek

A TFT technológiájú folyadékkristályos kijelző mérete az X500-hoz hasonló módon 44×58 milliméter, ami egész konkrétan 2,8 colos képátlót eredményez. Ez egyfajta átmenetet képez a Nokia N95-be szerelt 2,6 colos LCD és a hagyományos PDA-k 3,5 colos kijelzője között: se nem kicsi, se nem túl nagy. És akkor most következzen az X500+ legfontosabb újítása, ami nem más, mint hogy az elődbe szerelt QVGA (320×240 pixel) felbontás ezúttal VGA-ra (640×480 pixel) növekedett.

Nem mondanám, hogy a QVGA felbontás kevés volt, de elég egy pillantást vetni az X500+ kijelzőjére, hogy leessen az állunk attól, amit a 2,8 colos képátló és a 640×480 pixel párosítása mutat. A vizuális megjelenítés eszméletlenül szép, részletgazdag, gyönyörű és még hosszasan sorolhatnám az ilyen és ehhez hasonló jelzőket… A 16 bites színmélység ugyan csak 65 ezer színárnyalatot eredményez, de mindez kit érdekel ilyen nagy felbontás mellett?

A fényerő több mint tíz fokozatban állítható, és ha az akkumulátor töltöttségi szintje lecsökken, akkor a készülék automatikusan visszaveszi a fényerőt. A betűméret öt lépcsőben állítható, van Clear Type funkció és természetesen mind horizontális, mind pedig vertikális megjelenítést is választhatunk.

Ahogy azt már említettem, hagyományos billentyűzetet keresve sem találunk, vagyis az adatbevitel a virtuális billentyűzet és a kézírásfelismerő technológia segítségével oldható meg. Az LCD alatt egy ötállású navigombot, két funkciógombot és két híváskezelő billentyűt helyeztek el a tervezők, az LCD felett pedig két programozható gombot és két LED-et találhatunk. Ez utóbbiak többek közt a GPS, a Bluetooth, a Wi-Fi és az akkumulátor állapotáról közölnek velünk bizonyos információkat.

Kamera

A hátfal felső részébe került a négyszögletes ezüst-karimát kapott optika, egy kis tükör és egy LED-segédfény társaságában. Kár, hogy az optika nem kapott védelmet, így könnyen összekarcolódhat. A lencse mögött egy 2 millió képpontot számláló CMOS szenzor lakozik, mely a következő felbontásokat támogatja: 1.600×1.200, 1.280×960, 640×480, 320×240 és 176×144 pixel. A 2 megapixel nem rossz érték, de például az N95-féle 5 megapixeles felbontás mellett labdába sem rúghat, de főleg az autofókusz hiányát szenvedi meg a képminőség. Az X500-hoz képest apró újdonság, hogy az X500+-ban már van makró funkció.

A kamera által látott kép az egész LCD-t beteríti, fotó módban függőlegesen, videó módban pedig vízszintesen. A videóminőség egyébként három fokozatban szabályozható, a felbontás pedig ilyenkor 320×240, 176×144 és 128×96 pixel lehet. A hang ki/be kapcsolható, a videók 3GP formátumúak.

Fotózáskor az időzítés funkció 3, 5, 7, illetve 10 másodperces késleltetést valósít meg, a felvételekre pedig igény szerint dátumbélyegzőt is rá lehet nyomni. A fehéregyensúly (éjszakai, felhős, árnyékos, napos, fluoreszkáló, izzó) manuálisan állítható és négy digitális effektet is kapunk, valamint keretbe is fotózhatunk, ha a kedvünk éppen úgy tartja.

Szolgáltatások

A Glofiish X500+ leendő vásárlói között vélhetően sokan lesznek olyanok, akik többek közt GPS navigációra is fel szeretnék használni újdonsült készüléküket. Nos számukra jó hír, hogy az X500+ integrált GPS-vevője egy remek darab, mely simán megeszi reggelire a Nokia N95 helymeghatározó modulját. Ez persze nem is csoda, hiszen az új Glofiish-ben egy húszcsatornás SiRFstar III chipset dohog, mely hosszú ideje ismert pontosságáról és érzékeny mivoltáról. Elég egy iGO szoftver és az X500+ máris komplett navigációs szolgáltatásokat nyújt. Nem is kell ennél több!

Eddig már sok dicséretet kapott az X500+, de most némi fekete leves következik. HSDPA nincs a telefonban, de még UMTS sincs, vagyis meg kell elégednünk a jó öreg GPRS és EDGE technológiával. Másik lehetőség, hogy megvárjuk az X800 piaci debütálását, abban ugyanis UMTS és HSDPA is van. Némi vigasz, hogy 802.11b/g kompatibilis Wi-Fi van az X500+-ban és persze az EDR és A2DP kompatibilis Bluetooth sem hiányzik belőle.

A megfelelő számítási teljesítményt változatlanul egy 400 MHz-es órajelű Samsung SC32442 mikroprocesszor szolgáltatja, az operációs rendszert viszont lecserélték, így ezen a készüléken már a vadiúj Windows Mobile 6 teljesít szolgálatot. A belső memória 128 MB flashből és 64 MB SDRAM-ból tevődik össze, a bővítőslotba pedig miniatűr microSD (TransFlash) memóriakártyákat lehet behelyezni.

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Glofiish X500+-ban egy 50 csatornás sztereó FM rádió is helyet kapott, mely azonban sajnos nem RDS-es. A gyári dobozban egy vezetékes headsetet, egy USB kábelt és egy bőrtokot találunk.

Konklúzió

Be kell valljam, hogy a tesztelési időszak néhány napja is elég volt ahhoz, hogy beleszeressek a Glofiish X500+-ba, mely ugyan kevés újdonságot hoz az elődjéhez képest, de mégis korrekt választás lehet azon vásárlóknak, akik egy igazi all-in-one mobilra vágynak és a 3G hiányát meg tudják szokni.

Pozitívum: relatíve kompakt méret, gyönyörű és érintésérzékeny kijelző, 2 megapixeles kamera, microSD bővíthetőség, sztereó FM rádió, GPRS, EDGE, Bluetooth 2.0, Wi-Fi, SiRFstar III GPS-vevő.

Negatívum: nincs UMTS és HSDPA, a kamera nem autofókuszos, a rádió nem RDS-es.

A cikk írásakor a Glofiish X500+ mintegy 160 ezer forintos áron kapható a kereskedésekben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu