Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bittorrent – újjáéled a legenda!

Kütyük

Bittorrent – újjáéled a legenda!

Mikor azt hittük, végleg a digitális történelem részévé válik, feltámad hamvaiból.

Manapság a Bittorrentről név szerint legtöbbünknek talán a The Pirate Bay vagy az ISOhunt ugrik be, ha a külföldi szerverekre gondolunk. Nem volt azonban ez mindig így – néhány évvel ezelőtt egy, azóta már megszűnt szlovén szerver látta el a digitális tartalmakra vágyó file-cserélők többségét. A Suprnova.org a jogvédők áldozata lett: 2004 végén „bezárt a bazár”. Sloncek, a domain korábbi tulajdonosa azonban nemrég rábólintott a TPB kérésére; a svéd csapat ugyanis abból a célból kereste fel a szláv tulajdonost, hogy rávegye: indítsák újra a Suprnovát.

Ezzel egy (A) legenda visszatérhet – a TPB ugyanis elkötelezte magát amellett, hogy az eredeti szellemiséget hozzák vissza az Internetre. Sloncek beszámolója szerint azért engedett a The Pirate Bay-nek, mert úgy gondolta, ők valóban vissza tudnak térni a gyökerekhez. A férfi már látta a készülő új site-ot, és úgy vélte, hogy az kinézetét tekintve majdnem teljesen ugyanolyan, mint amilyen akkor volt, amikor bezárták. Sloncek azzal a feltétellel adta meg az engedélyt a domain használatához, ha a kinézetet nem változtatják meg teljesen – funkcionalitásában azonban bővíthetik a svédek. Emellett abban is megegyeztek, hogy a site közösség-orientált lesz, vagyis nem válik zárt szerverré.

A megjelenésre állítólag már csak napokat kell várni (jelenleg a következő üzenet olvasható az URL-en: „sweet. we should put a countdown here. so check back soon.”). Igaz, ezt egy több hónapos tervezési, szervezési fázis előzte meg; ennek az egyik eredménye a már üzemelő SuprBay.org. Az itt található információk szerint a Suprnova nem tracker lesz, hanem torrent indexelő szolgáltatást nyújt, vagyis még megfoghatatlanabb lesz a jogvédők számára, mint korábban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés