Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia 6120 classic – olcsó, okos, telefon

Kütyük

Teszt: Nokia 6120 classic – olcsó, okos, telefon

Ebben a tesztben egy olyan készüléket mutatunk be Olvasóinknak, melyről első pillantásra nagyon kevesen gondolnák, hogy egy rendkívül széles szolgáltatási körrel rendelkező smartphone. Pedig így van, még ha a külső megjelenés esetleg mást is sugall. Következzék hát a Nokia 6120 classic tesztje!

Smartphone, magyarul okostelefon. Ezekről a saját operációs rendszerrel rendelkező készülékekről legtöbbünknek olyan, jól megtermett, az átlagnál nagyobb és nehezebb, már-már drabális telefonok jutnak eszünkbe, melyek csak igen nehezen gyömöszölhetők bele a farmerünk zsebébe. Úgy tűnik azonban, hogy végre elérkezett az az idő, amikortól a smartphone-okra már más szemmel kell tekintenünk, és ebben komoly szerepet játszik a Nokia egyik legfrissebb modellje, a Nokia 6120 classic.

Tesztalanyunk ugyanis meglepően kis méretű és teljesen konzervatív megjelenésű, első blikkre talán nem is gondolnánk, hogy nem egy S40-alapú egyszerű mobil, hanem egy vérbeli S60-as smartphone. A Nokia jelenlegi termékkínálatában nekem személy szerint az egyik nagy kedvencem a remek ár/teljesítmény mutatóval rendelkező Nokia 6300. Kis túlzással élve a Nokia 6120 classic olyan, mint a Nokia 6300 okostelefonná avanzsált, szélesebb szolgálatási körrel rendelkező nagytesója, mely szerencsére nem is kerül sokkal többe a 6300-ánál.

A gyártó által idén áprilisban bejelentett Nokia 6120 classic jelenleg már elérhető a hazai mobil kereskedésekben (a mobil operátoroknál még nem), tehát akár azonnal be is szerezhető, no de azért a vásárlás előtt az alábbiakban még érdemes elolvasni a készülék erősségeit és negatívumait. Előre elárulom, hogy ez utóbbiból van kevesebb…

Design

A Nokia 6120 classic nem az a mobiltelefon, mely különleges formai megoldásai és design-beli trükkjei révén próbálja meg elhódítani a vásárlók szívét, hanem egy olyan egyéniség, mely inkább a belbecset helyezi a középpontba. Ennek megfelelően nincs csúszka mechanizmus, hanem egyszerű candybar kialakítást kapunk, nincsenek flancos érintőgombok, de vannak jól használható hagyományos nyomógombok, és nincs ultra-vékony készülékház, de van egy jól eltalált méretű, teljesen átlagos borítás.

Fém alkatrészeket ezúttal nem kapunk a pénzünkért, a felhasznált műanyagok pedig közepes minőségűek. Maga a telefon fekete alapszínű, de az előlap körben ezüstösen csillog, ami jelentősen javít az amúgy kicsit talán unalmasnak mondható design koncepción. És akkor most egy kicsit a méretekről: a Nokia 6120 classic egész pontosan 105 milliméter hosszú, 46 milliméter széles és 15 milliméter vastag, vagyis néhány milliméterrel szélesebb és vastagabb mint például a Nokia 6300, 89 grammos tömege azonban némileg elmarad a 6300 tömege mögött. Tény ami tény, aki kisméretű S60-as Nokia smartphone-t szeretne magának vásárolni, nem kell tovább keresgélnie: a 6120 classic neki készült!

Baloldalt sok kis lyuk jelzi, hogy alattuk ott egy nagyméretű hangszóró és ugyanezen oldalon keresendő a kemény műanyag fül alá rejtett bővítőslot, melybe maximum 2 GB kapacitású, microSD memóriakártyákat helyezhetünk be. Az ellentétes oldalra kerültek a hangerőállító gombok és a kamera dedikált gombja, legfelül pedig a bekapcsolásra, billentyűzár aktiválásra és profilváltásra is használható főkapcsoló leledzik.

A Pop-Port végre nyugdíjba vonult, így a telefon alsó élén már csak egy miniUSB, egy 2,5 milliméteres fülhallgató és egy mini akksitöltő csatlakozó aljzat van. A könnyen levehető hátlap mögött egy 890 mAh kapacitású, BL-5B típusjelzésű akkumulátor teljesít szolgálatot, mely optimális esetben 3 órás készenléti időt, illetve 9 napos készenléti időt biztosít számunkra.

Kijelző, billentyűzet

A Nokia 6120 classic-ba egy 2 colos képátlóval rendelkező kijelző került, melynél talán némileg nagyobb méretű panelt is szívesen el tudnánk képzelni, azonban figyelembe véve, hogy a készülék nem egy multimédiás csúcsmobil, hanem egy középkategóriás smartphone, teljesen korrekt választásnak mondható. A Nokia 6300-ba szerelt TFT panellel megegyező méretű, 31×41 milliméteres display a mai elvárásoknak megfelelően QVGA, vagyis 320×240 pixeles felbontású, vagyis pixeleket nagyítóval keresve sem találunk rajta. Hasonlóképp a színmélységre sem lehet egyetlen rossz szavunk sem, ugyanis az LCD több mint 16 millió színárnyalatot képes a szemünk elé tárni.

A rendkívül hasznos aktív készenlét szinte már magától értetődik, ezenkívül pedig említést érdemel a négy különböző menü stílus, a rács, a lista, a patkó és a V-alak. Ebből már könnyen kikövetkeztethető, hogy a telefonon a jelenleg elérhető legújabb szoftver, a Symbian 9.2 operációs rendszerre épülő, S60 3rd Edition Feature Pack 1 teljesít szolgálatot. A menürendszer kényünk-kedvünk szerint átvariálható, a készülék működése pedig rendkívül fürge. A három gyári téma (Noir, Original, Velvet) mellett szólnunk kell még a fokozatmentesen állítható fényerőről, illetve a három betűméretről.

Az LCD helyett szokott helyén, vagyis középen trónol az ezüst szegélyes, ötállású navigomb, melyet két-két funkció-, illetve híváskezelő gomb vesz szorosan közre, a széleken pedig egy menü- és egy törlőbillentyűt találunk. A kis ceruza ikonos szerkesztőgomb erről a telefonról hiányzik, illetve némi negatívum, hogy a billentyűk elég durván kattannak, ha lenyomjuk őket, vagyis a telefon nyomogatása némi zajt kelt.

Kamera

Először jöjjön a feketeleves: a Nokia 6120 classic optikája nem kapott elhúzható lencsevédőt, vagyis fennáll az idő előtti összekarcolódás veszélye, de ami talán ennél is fájóbb, az autofókusz és a makró mód is hiányzik a kamerából. Jó hír, hogy a Nokia 6300-val ellentétben ebben a telefonban már van LED-vaku.

A 2 megapixeles CMOS szenzorra épülő kamera maximális fotófelbontása 1.600×1.200 pixel. Ezenkívül még a következő üzemmódok állnak a rendelkezésünkre: 1.152×864, 640×480 és 320×240 pixel. A 2 megapixeles fotók minősége ha nem is kiváló, de legalábbis elfogadható, videózáskor (MPEG4) pedig a 6300-val ellentétben nem a 176×144, hanem a 320×240 pixel jelenti a felbontás-beli maximumot.

A digitális zoom fokozatmentes nagyításra képes, viszonylag gyors működésű, valamint még a legnagyobb felbontás mellett is használható. Ha túl sötét van, akkor a LED-segédfény mellett az éjszakai üzemmódot is bevethetjük, ezenkívül pedig szólnunk kell még a manuális fehéregyensúly (napos, izzó, neon) állításról, illetve a digitális effektekről (szürkeskála, szépia, negatív, napos). Sokak számára fontos lehet, hogy a kamera többek közt panorámakép készítésre is alkalmas.

A fotókat és videókat a 35 MB-os integrált memória helyett inkább a bővítőslotba tett memóriakártyára érdemes elmenteni, az alapmemóriában egyébként körülbelül 150 fotót tárolhatunk el. Az elsősorban 3G videóhívásokhoz szánt előlapi kamera 320×240 pixeles fotókat és 176×144 pixeles videókat képes rögzíteni.

Szolgáltatások

A Nokia mérnökei az S60 3rd Edition Feature Pack 1 kapcsán továbbfejlesztették az eddig nem túl okos ébresztő funkciót és végre a diktafonból is eltűnt az idegesítő 1 perces limit. A naptárban a szokásos négy eseménykategória (találkozó, emlékeztető, évforduló, teendő) fogad bennünket, a névjegyzék óriási kapacitásával pedig gyakorlatilag nem lehet betelni. Business felhasználók számára fontos a Quickoffice programcsomag, illetve az Adobe PDF támogatás.

Az MP3 eAAC+ és WMA kompatibilis zenelejátszó kapcsán nem csak a hangszín szabályozható (ötsávos EQ), hanem még a balansz, a széles sztereó funkció és basszus kiemelés is állítgatható. Mondanom sem kell, hogy a lejátszó képes a háttérbe húzódva is működni, és jó hír, hogy a fejlesztők ezúttal a sztereó Bluetooth headsetek támogatásáról, vagyis az A2DP profilról sem feledkeztek meg.

Játékból hármat kapunk, a Marble-t, a High Roller Casino-t és a City Bloxx-ot, melyek közül nekem személy szerint az utóbbi, házépítős ügyességi játék jön be leginkább. Sztereó FM rádiót is kapunk, de az RDS továbbra is csak álom marad.

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Nokia 6120 classic wireless téren nagyon jól teljesít, hiszen GPRS, EDGE, UMTS és HSDPA is van benne, ráadásul a HSDPA révén nem is csak 1,8 Mbit/s-os, hanem akár 3,6 Mbit/s-os letöltési sebességet is elérhetünk. Wi-Fi és IrDA nincs a telefonban, de Bluetooth 2.0, USB Mass Storage funkció és Push To Talk igen. Az alapcsomagban egyébként a telefonon kívül egy HS-47-es vezetékes sztereó headsetet és egy USB kábelt találunk.

Konklúzió

A Nokia 6120 classic révén immár nem kell választanunk a között, hogy egy kisméretű hagyományos mobilt vásároljunk, vagy egy nagyobb méretű okostelefont, ugyanis ez a készülék kompakt méretben hozza a smartphone-ok tudását, ráadásul még multimédiás téren sincs szégyenkeznivalója, az áráról már nem is beszélve…

Pozitívum: kis méret, alacsony tömeg, szép kijelző, 2 megapixeles kamera, videótelefonálás, MP3 zenelejátszó, microSD bővíthetőség, sztereó FM rádió, Bluetooth 2.0 (A2DP) GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Push To Talk, USB Mass Storage, gyors működés, kedvező ár.

Negatívum: közepes minőség, nincs Wi-Fi, a rádió nem RDS funkciós, a kamerából hiányzik az autofókusz.

A cikk írásának időpontjában a Nokia 6120 classic még nem kapható a hazai mobil operátoroknál. A mobil kereskedésekben jelenleg mintegy 60 ezer forintos áron szerezhető be a telefon, vagyis csak alig kerül többe, mint a Nokia 6300.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin