Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia 6110 Navigator – GPS-es mobil

Kütyük

Teszt: Nokia 6110 Navigator – GPS-es mobil

Néhány évvel ezelőtt a navigációs készülékek, a GPS-ek még az igazi technikai kuriózumok közé tartoztak és olyan ritkák voltak, mint a fehér hollók. Aztán jöttek a PDA-k és világszerte elterjesztették a műholdas navigációt, mely egyébként mostanság már a mobiltelefonokat is kezdi meghódítani magának. Ennek ékes bizonyítéka jelen tesztalanyunk, a Nokia 6110 Navigator.

Rögtön az elején le kell szögeznem, hogy a Nokia számára nem teljesen új téma ez a GPS navigáció, hiszen a finnek kínálatában már jó ideje jelen vannak a Bluetooth-os GPS-vevők és immár jó néhány hónapja piacon van a cég első integrált GPS-es telefonja, a Nokia N95. Azonban a külön életet élő GPS-vevők önmagukban véve használhatatlanok, a Nokia N95-öt pedig sok mindenért lehet szeretni, de a gyorsnak és hibátlannak egyáltalán nem nevezhető GPS-e miatt biztos nem.

A Nokia N95-öt tavaly szeptemberben jelentette be a Nokia, a Nokia 6110 Navigatort pedig már idén februárban és amint az remélhetőleg az alábbi tesztből ki fog derülni, a második nekifutás bizony sokkal jobban sikerült, mármint GPS-es vonatkozásban. Ez persze tulajdonképpen el is várható, hiszen míg a Nokia N95 egy igazi multimédiás mindenes, addig a Nokia 6110 Navigator-nak már a nevében is benne van, hogy bizony igen is navigációra termett!

Egy rövid bekezdés erejéig meg kell emlékeznünk az eredeti Nokia 6110-ről, melyet még 1998-ban dobott piacra a gyártó, és amelynek logikus módon semmi köze nincs a Nokia 6110 Navigator-hoz, maximum csak annyi, hogy mindkettő Nokia feliratot visel magán. A Nokia új névadási stratégiájával kapcsolatban pedig csak annyit, hogy: no comment!

Design

Vannak olyan mobiltelefonok, melyeket, ha csak egy másodpercig is megpillant az ember fia, azonnal szerelembe tud esni: kecses vonalak, minőségi anyagok és még sorolhatnám. Nos, a Nokia 6110 Navigator nem ilyen készülék! Összességében véve a telefon hozza a tőle elvárható minőségbeli szintet, azonban szinte semmilyen érzelmet nem képes kiváltani az emberből. Egyszerű design, közepes minőségű műanyagok, mocorgó hátlap – nem egy nagy szám.

Érdekes, hogy a formai megoldások tekintetében komoly hasonlóságot mutató Nokia E65-öt mennyivel jobban lehet szeretni, amiben persze nem kis szerepe van annak, hogy az E65 jó néhány milliméterrel vékonyabb és az esetében felhasznált anyagok is jobb kvalitásúak. A csúszka mechanizmus ellenben nem sok kritikát kaphat, használata kényelmes, mozgása pontos, a fedlap pedig szinte alig lötyög.

A nálunk járt tesztkészülék fekete alapszínű volt, melynek oldalán és kijelző körüli részén jelentős mennyiségű ezüstszürke műanyagot fedezhetünk fel. A fekete részek szerencsére nem olyan ˝ujjlenyomat mágnesek˝, mint például a 8800 SE fémháza, de azért meglátszanak rajta ezek az egyedi emberi azonosítójelek.

A legújabb divatirányzattól eltérően még nem microUSB, hanem miniUSB csatlakozót találunk a jobb élen, még pedig diszkrét módon egy felhajtható kis lapka mögé rejtve. Hasonló kialakítást kapott egyébként az ugyanezen az oldalon lévő microSD bővítőslot is, és itt kell említést tenni az oldalsó saját gombról, melyre a webböngészőt éppúgy beprogramozhatjuk, mint a zenelejátszót vagy a galériát.

Jobboldalra került a hangerőállító gombpár, illetve a kamera exponáló gombja. Az alsó élen lévő méretes gombbal csak a hátlapot lehet leoldani, a felső élen pedig egy mini akksitöltő aljzatot és egy 2,5 milliméteres audiocsatlakozót találunk.

Kijelző, billentyűk

Autós navigációk esetében kiemelt fontossággal bír a minél nagyobb méretű kijelző. Ma már a 4,3 colos képátlójú modellek sem ritkák, a PDA-kban általában 3,5-2,8 colos LCD-k vannak, a Nokia N95-ben pedig egy 2,6 colos panel teljesít szolgálatot. Én személy szerint már ez utóbbi méretet is kicsinek találtam, de a Nokia 6110 Navigator sajnos még ezt is alulmúlja, lévén, hogy kijelzője mindössze 2,2 colos képátlójú (44×33 milliméter). Hangsúlyozom, hogy ez egy átlagos mobil esetében korrekt adat, de autóban ülve, menet közben nagyon nehéz róla leolvasni a navigációs információkat.

A TFT technológiára építkező display egyébiránt remek képminőséget biztosít a számunkra: a 320×240 pixeles (QVGA) felbontás mellé ezúttal nem kevesebb mint 16 millió színárnyalat társul. A navigációs témájú háttérképek mellett említést érdemel többek közt a három beállítható betűméret, a négy gyári téma, illetve a 3×4-es felépítésű menürendszer. Választhatunk rácsos, listás, patkó és V-alakú menü felépítést, és persze kényünk-kedvünk szerint át is szervezhetjük az ikonokat.

A Nokia 6110 Navigator szerencsére megkapta a jelenleg elérhető legújabb S60 szoftvert, vagyis a Symbian 9.2-re épülő S60 3rd Edition Feature Pack 1-et. Mindez a gyakorlatban a korábbiakhoz képest némileg szélesebb szolgáltatási kört, illetve jelentősen gyorsabb működést jelent, vagyis korrekt kis szoftverhez van szerencsénk. Már alig várjuk egyébként, hogy megjelenjen az első Feature Pack 2 alapú Nokia mobil is!

A kijelző alatti szekcióban a szokásos navigomb és funkcióbillentyűk mellett egy menü-, egy törlés- és egy négyágú csillaggal jelölt GPS-navigációs gombot találunk. Ezzel bármikor könnyen elindítható a navi alkalmazás, ami persze akár a háttérbe húzódva is képes működni.

Kamera

A hátfalba szerelt digitális fényképezőgép modul példás módon elhúzható reteszes védelmet kapott, így nem kell attól tartani, hogy zsebünkben összekarcolódik az optika. Amint elhúzzuk ezt a kis reteszt, azonnal fel is éled a kamera szoftver, az optika által látott kép pedig az egész kijelzőt birtokába veszi. A 2 millió képpontos CMOS képszenzor révén maximum 1.600×1.200 pixeles fotók készíthetők, de választhatunk 1.152×864, 640×480 és 320×240 pixeles felbontást is, a három különféle minőségi beállításról már nem is beszélve. A képminőség egyébként meglepően jó, bár még ezen is sokat lehetne javítani egy autofókusz funkcióval, de ugyebár ne legyünk telhetetlenek!

Az ötletes panorámakép szolgáltatás már ismerős lehet például a Nokia 5700-ról: nekünk nincs más dolgunk, mint a megfelelő ütemben körbeforogni a telefonnal, a többi feladatot már elvégzi az automatika. Jó hír, hogy a sötétben történő fotózást nem csak éjszakai mód, hanem vaku is segíti, igaz ez nem xenon-, hanem csak LED-alapú. Sorozat módban hat darab felvétel készül gyors egymás utánban, teljes 2 megapixeles felbontásban, az önkioldó pedig 10, 20, illetve 30 másodperces késleltetésre képes. A fehéregyensúly (napos, izzó, fénycső) és a színtónus (normál, szépia, fekete/fehér, negatív) manuálisan szabályozható.

Maximum 320×240 pixeles felbontású MPEG4 videókat készíthetünk, melyek sebessége 15 képkocka/másodperc. Láttunk már ennél jobbat is, de azért ez az érték nem is olyan rossz, főleg egy olyan mobiltól, ami nem kamerázásra, hanem navigációra lett kitalálva. Az előlapi második kamera 320×240 pixeles fotókat és 176×144 pixeles videókat képes lőni, de persze leginkább videóhívásra való.

Navigáció

Teljességgel érthetetlen volt számomra, hogy a Nokia N95-ben miért legalulra szerelték be a GPS-vevőt, mely többek közt emiatt is igen csak kelletlenül viselkedett. A Nokia 6110 Navigator-ban végre már legfelülre került a vevő, és bizony sokkal jobban is funkcionál, olyannyira, hogy néha még lakáson belül is képes volt fellelni a műholdakat. Azért megjegyzem, a Nokia 6110 Navigator GPS minősége még mindig elmarad egy SiRFstar III chipsetes profi GPS modulétól, mindenesetre előrelépést jelent a Nokia N95-höz képest.

Ezúttal nem Smart2go, hanem Navteq Route66 navigációs szoftvert kapunk, mely oly módon indul, hogy először a földgömb 3D-s képét tárja elénk, majd pedig szépen lassan rázoomol a legutóbbi aktív koordinátára. A megjelenítés lehet 2D-s és 3D-s, ezenkívül pedig a más színsémát alkalmazó éjszakai üzemmódról sem feledkeztek meg a fejlesztők. Háromféle úttervezés közül választhatunk: a tervezés során a gyorsaság és az út rövidsége is prioritást nyerhet, ezenkívül pedig gyalogos üzemmódja is van a szoftvernek. A * billentyűvel ráközelíthetünk a térképre, a # gombbal pedig épp ellenkezőleg, eltávolodhatunk.

Gyakorlatilag bármire rákereshetünk, legyen az egy konkrét cím, egy autószerviz, egy bank, vagy éppen egy hotel. Maga a navigáció nem csak grafikák segítségével, hanem kellő hangerejű hangutasítások segítségével is zajlik és teljesen korrekt módon működik. Többek közt arra is lehetőségünk van, hogy egy térképrészletet elmentsünk a telefon memóriájában, vagy elküldjük egy másik telefonra.

Szolgáltatások

A négynormás (850/900/1800/1900 MHz) Nokia 6110 Navigator-ban van minden, mi szem-szájnak, de főleg a wireless technológiák rajongóinak ingere, vagyis nem csak GPRS és EDGE, hanem UMTS és HSDPA is. Ráadásul ez utóbbi nem is csak 1,8 Mbit/s-ra, hanem akár 3,6 Mbit/s-ra is képes, ami valamilyen módon kárpótolni próbál minket amiatt, hogy a Wi-Fi bizony kimaradt a telefonból.

További hiányosság, hogy bár a Bluetooth vezérlő 2.0 verziójú, az A2DP-t, vagyis a sztereó Bluetooth füleseket sajnos nem támogatja. USB fronton ugyancsak a 2.0 verziószám a nyerő, és jó hír, hogy a készülék USB Mass Storage funkcióval is rendelkezik. Egyelőre kevesen használják, de azért szólnunk kell róla: PTT is van a telefonban.

A naptárban a már jól ismert négy eseménykategória fogad bennünket, a találkozó, az emlékeztető, az évforduló és a teendő. A diktafon az új S60 szoftvernek hála immár 60 perces felvételeket is tud készíteni, az ébresztőóra pedig több időpontra is beélesíthető. A számológép sajnos nem tudományos, tehát érdemes lehet beszerezni egy ilyen kiegészítő S60 alkalmazást. A Quickoffice és Adobe PDF támogatás adott, szórakoztatásunkról két gyári játék (Marble, Snakes) gondoskodik.

A zenelejátszó basszus kiemelést, széles sztereó hatást, visszhangot és ötsávos ekvalizert nyújt számunkra, az 50 csatornás sztereó FM rádióból viszont sajnos hiányzik az RDS támogatás. Az alapcsomagban egyébként többek közt egy HS-42-es vezetékes sztereó headset, egy USB kábel és egy 512 MB-os microSD memóriakártya található. Az integrált memória 40 MB-es, a gyári Li-Po akksi pedig 900 mAh kapacitású.

Konklúzió

A Nokia 6110 Navigator elsősorban azoknak ajánlható, akik a mobiltelefonuk mellé nem szeretnének egy külön navigációs készüléket vásárolni, de mint minden öszvér megoldásnak, ennek a telefonnak is nem csak előnyei, hanem hátrányai is vannak. Szerencsére utóbbiból van a kevesebb…

Pozitívum: jó minőségű kijelző, rejtett optikás 2 megapixeles kamera, egyszerű bővíthetőség, integrált GPS, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Bluetooth 2.0, USB 2.0, USB Mass Storage, PTT, diktafon, naptár, irodai alkalmazások, sztereó FM rádió, zenelejátszó, gyári memóriakártya, gyors működés.

Negatívum: navigációs célokra kicsi kijelző, hiányzik a Wi-Fi és a Bluetooth A2DP, a rádió nem RDS-es.

A cikk írásának időpontjában a Nokia 6110 Navigator még egyik hazai mobil operátornál sem kapható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés