Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új ellensége van a Bittorrentnek

Kütyük

Új ellensége van a Bittorrentnek

ZipTorrent Media Defender azureus bittorrent the pirate bay peerguardian

Új torrent kliens született, amit ZipTorrent névre keresztelt el fejlesztője – „aki” nem más, mint a Media Defender nevű cég. Ez a vállalat kalózellenes tevékenységéről ismert, miért készítene hát olyan alkalmazást, ami a peer to peer technológiára alapozva a file-cserét segíti elő? Nos, egy „diverziós hadműveletnek” lehetünk szemtanúi – a ZipTorrent ugyanis azért jött létre, hogy lerontsa a P2P hatékonyságát.

Az alkalmazás megpróbálja lelassítani a népszerű letöltéseket annyira, amennyire csak lehetséges. Több száz kliens egyszerre való felhasználásával az átlagos letöltési sebességet közel nullára lehet redukálni – a ZipTorrent ugyanis rengeteg használhatatlan adatot továbbít, amivel a releváns adat terjedését gátolja. Maga a kliens amúgy az Azureus-on alapul, csak néhány apróbb módosítást tartalmaz, amivel hamis adatszeleteket tudnak küldeni. Ezen a linken látható is, hogyan néz ki a konfigurációs képernyő.

Mindazonáltal nem túl nehéz felfedezni, hogyha a felhasználó egy (vagy több) hamis klienshez csatlakozik. A peer listában a bittorrent kliens ZipTorrentként mutatja őket; ráadásul szinte mindig ugyanarról a néhány IP-címről csatlakoznak, mely lista például a Torrentfreak oldalán is megtalálható. Ezen címek (amiket egyébként a The Pirate Bay üzemeltetői fedeztek fel) és/vagy kliensek blokkolásával ki is iktatható a felesleges adatforgalom – az IP-blokkolást az ismertebb kliensek maguk is képesek elvégezni, de a kifejezetten ilyen feladat ellátására szakosodott PeerGuardian szoftverrel (letöltés itt) is megoldható a dolog.

Persze valószínű, hogy a Media Defender váltani fog előbb-utóbb, ahogy felfedezik, hogy nem hatásos a hálózattúlterhelő módszer – új IP-címekre és/vagy új kliensnevekre. Az sem kizárt, hogy megpróbálják majd valamelyik ismert kliens nevét felhasználni az álcázásra. Ami viszont a leginkább bosszantó, hogy ezzel a döntésükkel nem csak a P2P hálózatok használóit támadják, hanem gyakorlatilag az Internetet magát – a feleslegesen megnövekedő adatforgalom ugyanúgy indokolatlanul viszi el a sávszélességet mások elől, mint a spam.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés