Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az élet enciklopédiája

Kütyük

Az élet enciklopédiája

Részletesen az összes élőlényről – 100 millió dollárért.

Két, egyesült államokbeli alapítvány nemrég vágott bele egy 10 évig tartó projektbe, melynek célja, hogy a természetre kíváncsi gyerekektől kezdve a kihalás szélére került állatok megmentéséért tevékenykedő kormányszervezetekig minden érdeklődőnek komoly információs adatbázist hozzanak létre a minket körülvevő világról. Több mint 1,8 milliónyi ismert növény- és állatfaj veszi körül az embert, az összesen 100 millió dollárosra becsült költségek pedig ezen flóra és fauna teljes lefedését ígérik, jelentették be tegnap az amerikai tudósok.

Az „Élet Enciklopédiája” (Encyclopedia of Life) minden megnevezett fajról tartalmaz majd ismertetőt, közölte James Edwards, a projekt ügyvezető igazgatója. Jelenleg ez a szám 1,8 milliós, mondta Edwards, azonban a felfedezett új fajokkal még jelentősen bővülhet (az óvatos kutatók jelenleg mintegy 8-10 millióra teszik a földi létformák fajszámát, de nem kizárt, hogy akár több tízmilliónyi is felfedezésre vár még). Elsősorban az állatokra, növényekre és gombákra koncentrál a kezdeményezés, de mikrobaszintű ismereteket is létre kívánnak hozni. Az információk szöveget, képeket, térképeket és videókat jelentenek: egy közös formátumban kínálja majd az enciklopédia mindezt. A tesztoldalakon már meg is tekinthető néhány bejegyzés a jegesmedvéről, a rizsről, a gyilkos galócáról és egy „yeti rákról”.

Nyilván képtelenség és teljességgel felesleges is lenne teljesen a nulláról indulni, ezért az enciklopédia már létező adatbázisokat fog felhasználni az emlősök, a halak, a madarak, a kétéltűek és a növények esetén. A tervek szerint a már kihalt fajok, fosszilis formában fennmaradt élőlények is bekerülnének az adatbázisba, hogy még teljesebb legyen a szolgáltatás által nyújtott kép. Először egyébként angolul válnak majd elérhetővé az adatok, de a fejlesztők szeretnék később más nyelvekre is lefordítani a szövegeket. Így mind több ember kaphatna áttekintést a Földön található életről.

25-35-en fognak az elkövetkező 10 év alatt a projekten dolgozni, köszönhetően az Amerikai Természettudományi Múzeum, a Harvard Egyetem, a Tengerbiológiai Laboratórium, a Missouri Botanikus Kert, a Smithsonian Intézet és a Biodiverzitás Örökség Könyvtár támogatásának.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés