Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft lenyomná a Flash Playert

Kütyük

A Microsoft lenyomná a Flash Playert

Új böngésző pluginnel veszi el Redmond az Adobe játékát.

Rögtön a lényeg: Silverlight. Így hívják a Microsoft által kifejlesztett browser plugint, melyet a tervek szerint ma fog bemutatni a szoftverfejlesztő vállalat a National Association of Broadcasters nevű Las Vegas-i show keretei között. A Silverlight lényege, hogy telepítését követően a webböngészők képessé válnak multimédiás állományok lejátszására, illetve interaktív webes alkalmazások megjelenítésére. Ez pedig nyílt hadüzenet az Adobe-nek, mivel ez utóbbi Flash Playere hasonló funkciókat valósít meg.

A Microsoft már egy ideje (pontosabban két éve) fejleszti a jelenleg bétaállapotban levő Silverlightot, csak korábban másképp hívták. A Windows Presentation Foundation/Everywhere (WPF/E) helyett valóban szerencsésebb lett az új elnevezés; a technika kipróbálására pedig hamarosan lehetősége lesz az érdeklődőknek. Tervei szerint Redmond a Mix07 konferencián teszi elérhetővé a designerek és a webfejlesztők számára a Silverlightot, amelyre még ebben a hónapban sor fog kerülni.

Nézzük kicsit közelebbről az új plugint! Szinte mindenki (leszámítva a linuxosokat) feltelepítheti majd, mivel a Microsoft kóderei Windows és Mac OS X környezetben egyaránt használhatóvá tették a Silverlightot. Nem csak Internet Explorer, hanem Firefox és Safari böngészőkbe is integrálható az alig 2 megabyte-os lejátszó. Maga a kezelői felület pedig egy Microsoft fejlesztésű nyelvben, az XAML-ben került létrehozásra.

Üzleti tervek
Azt reméli a redmondi szoftveróriás, hogy a Silverlight megjelenésével visszaszerezhet valamit a streaming videók piacáról. Mert habár a letölthető filmek, klipek, azaz videoanyagok egy jelentős része a Microsofthoz köthető (Windows Media Video, WMV), a videofolyamok (streaming) tekintetében az Adobe Flash Playere vált dominánssá. Például az „amerikai Iwiw”, vagyis a Myspace és a Youtube is a Microsoft rivális jelentős ügyfelének mondható.

Tulajdonképpen nem is a technikai paraméterekben kell megvernie Redmondnak az Adobe-t, hanem az üzleti kapcsolatokban – el kell érnie a nevesebb médiatartalom-szolgáltató vállalatoknál, hogy inkább a Silverlight mellett tegyék le a voksukat, a Flash helyett. Ez pedig bizonyára nem kevés pénzébe fog kerülni a Microsoftnak, de ha piacmeghódításról van szó, a szoftverfejlesztő vállalat sosem bizonyult spórolósnak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés