Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia N95 – mint a búcsúban!

Kütyük

Teszt: Nokia N95 – mint a búcsúban!

Ínyenc mobiltelefon vásárló Olvasóink, figyelem! Sokat kellett várnunk rá, de most végre itt van, megérkezett szerkesztőségünkbe a Nokia N95. A finnek ezúttal tényleg apait-anyait beleadtak a fejlesztésbe és hamarosan arra is fény derül, hogy mindezt milyen sikerrel tették. Következzék hát az N95 teszt!

A történet valamikor 2006 nyarának legelején kezdődött, amikor is felröppentek az első pletykák egy bizonyos Nokia újdonságról, mely pofátlan módon kombinálja az 5 megapixeles kamerát, a HSDPA adatátvitelt és a GPS navigációt. Az első híradásokra sokan talán még legyintettek, de aztán elérkezett szeptember vége, amikor is hivatalosan is lehullt a lepel erről az addig igen csak titokzatos telefonról, az N95-ről.

A gyártó hazai képviselete már októberben bemutatta a sajtó képviselőinek, így többek közt nekünk is, hogy pontosan mire is képes a készülék. Akkor még eléggé gyerekcipőben járt a telefon szoftvere, mely azonban hétről hétre, hónapról hónapra egyre kiforrottabbá vált. A legelső hazai N95 fejlődését volt szerencsém testközelből figyelemmel kísérni, ugyanis a Nokia hazai termékspecialistája gyakorlatilag az összes közelmúltbeli céges rendezvényen ezt a készüléket nyúzta és az érdeklődőknek büszkén mutatta annak újdonságait.

Korábban egyetlen érkezőben lévő telefon sem kaptunk annyi olvasói levelet, mint az N95 esetében. Milyen gyors HSDPA van benne, érintőkijelzős-e, milyenek a fotói, de legfőképp: mikor jelenik meg a piacon – ilyen és ehhez hasonló kérdések zúdultak felénk. Nos az alábbiakban bemutatandó N95 még nem hivatalos hazai forrásból származik, de várhatóan már csak néhány napot kell várni a hivatalos magyar debütálásra. A Távol-Keletről érkezett tesztkészüléket egyébként az XXL GSM bocsátotta rendelkezésünkre – köszönet érte!

Design

Hozzám hasonlóan a legtöbb szakújságíró kollégám egészen addig, míg először kézbe tudta venni a telefont, attól tartott, hogy egy ilyen rendkívül széles szolgáltatási készüléknek bizony óriási méretűnek kell lennie. Ez azonban korántsincs így! A Nokia N95 alaphelyzetben egész pontosan 99 milliméter hosszú, 53 milliméter széles és 21 milliméter vastag (90 köbcentiméter), vagyis kisebb, mint a hasonló kialakítással rendelkező Nokia N80. A tömegre sem lehet egyetlen rossz szavunk sem: a Nokia N80 134 grammját ezúttal 14 grammal sikerült alulmúlni.

A nálunk járt tesztkészülék padlizsán-lila színben pompázó hátsó része közepesen puha, kellemes tapintású műanyagból készült, az ezüstmetál fedlap viszont némileg ridegebb benyomást kelt az emberben. A minőség általánosságban véve nem lenne rossz, ha ez a fránya fedlap ne lenne olyan, amilyen. Hogy milyen? Izgő-mozgó, labilis, lifegő és még hosszasan sorolhatnám az ehhez hasonló jelzőket. Elképzelhető egyébként, hogy ez egyedi probléma, nem tudom, mindenesetre egy ilyen drága mobil esetében elég ciki.

A lötyögés egyik oka lehet az is, hogy fedlap az alap pozíciójából a megszokottól eltérően ezúttal nem csak egyirányban, vagyis felfelé, hanem akár lefelé is elcsúsztatható, de erről majd egy kicsit később. A két oldalél felső részén egy-egy kis hangszóró lakik, melyek igen jelentős hangerőt préselnek keresztül az eléjük tett, tizenkét furatú takarólapokon. Baloldalra került az audiocsatlakozó, mely egy teljesen szabványos, 3,5 milliméteres aljzat. Hurrá! Mellette kapott helyet az infravörös port, mert a Nokia erről az öregecske adatátvitelről sem feledkezett meg, illetve a kihajtható takarólemez alá rejtett bővítőslot. Ez utóbbiba microSD (TransFlash) memóriakártyák gyömöszölhetők be – a gyári csomagban egy 1 GB-os példány található.

Az ellentétes oldalon találjuk a szokásos +/- gombpárt, az úgynevezett ˝review˝ gombot, illetve a kamera exponáló gombját. Sötétben egyébként felettébb impozáns látványt nyújt ezen kezelőszervek kékes megvilágítása. A fenti élre került a kis kör alakú bekapcsoló gomb, mely többek közt profilváltásra és billentyűzet zárolásra is használható. A mini töltőcsatlakozó és a miniUSB csatlakozó az alsó élen leledzik.

Kijelző, billentyűzet

A TFT technológiájú folyadékkristályos kijelző Nokia viszonylatban gigantikusnak nevezhető, ugyanis a 2,6 colos képátlóval rendelkező display nem kevesebb mint 40×54 milliméteres felületen tárja elénk a különböző vizuális információkat. Ami azonban egy mobil kijelző esetében nagynak számít, az nem feltétlenül nagy okostelefon, vagy PDA-mobil vonatkozásban. A 2,6 colos display a hétköznapi gyakorlatban több mint elegendő méretű, azonban például navigációs célokra már kicsi lehet. Elég csak arra gondolnunk, hogy a piacon nem is egy olyan készülék kapható, mely 2,8-3,5 colos kijelzővel rendelkezik – ezek navigációra mindenképpen alkalmasabbak, igaz nem felejtendő el, hogy jelentősen több helyet foglalnak a zsebünkben, mint az N95. Valamit valamiért…

Egy ilyen drága és abszolút high-end kategóriás telefon esetében rendkívül szigorúnak kell lenni, így nem mehetünk el szó nélkül a felbontás mellett sem. A 320×240 pixeles, vagyis QVGA felbontás gyönyörű képet eredményez egy 2, vagy 2,2 colos LCD-n, azonban egy 2,6 colos panelen már leheletnyit kevéske. Érthetetlen, hogy az N95 miért nem kapott egy az N80-aséhoz hasonló, 416×352 pixeles felbontású kijelzőt. Bár akkor lehet, hogy még ennél is többe kerülne…

A 16 millió színárnyalatú és sajnos nem érintésérzékeny LCD fényerejét egy felette elhelyezett fényszenzor állítja a külső fényviszonyoknak megfelelően. A személyre szabhatóságról négy gyári téma és könnyen átvariálható menürendszer gondoskodik. A Nokia 6290-esen megismert V-, illetve köralakú menüről ezúttal le kell mondanunk, így marad a már jól ismert rácsos, illetve listás elrendezés. Egy apróság: megadhatjuk, hogy az ikonok egyállapotúak, vagy animáltak legyenek. Az N95 egyébként már a legújabb, vagyis Feature Pack 1-gyel megspékelt S60 3rd Edition (Symbian operációs rendszer) platformra épül.

A fedlapon, a kijelző alatt a következő kezelőszervekre lehetünk figyelmesek: egy ötállású navigomb, két funkciógomb, két híváskezelő gomb, illetve egy menü-, egy multimédia-, egy szerkesztő- és egy törlő billentyű. Az egy szinttel lejjebb lakó szám/karakter billentyűk jól eltalált formájúak, nyomáspontjuk hibátlan. Ha a fedlapot lefelé mozgatjuk el, fent négy dedikált zenegomb bukkan elő – ezek elsőre talán érintésérzékenynek tűnhetnek, de nem azok. Ilyenkor egyébként a kijelző képe elfordul 90 fokot és megjelenik rajta a nagyon designos multimédia menü, benne többek közt olyan funkciókkal, mint például a rádió, a zenelejátszó vagy a galéria.

Kamera

A kamera modul felső részén található reteszt balra mozdítva szétgördül a függöny, vagyis az optikát védő két kis lapocska balra, illetve jobbra elcsúszik, no és persze automatikusan elindul a fényképező szoftver. A Carl Zeiss optika alatt egy CMOS technológiájú 5 megapixeles szenzor teljesít szolgálatot, melynek segítségével maximum 2.592×1.944 képpontos felvételek készíthetők – a képminőség nem állítható. Abban teljesen biztosak lehetünk, hogy bármilyen egyszerű kis 5 megapixeles, hagyományos digikamera könnyedén kenterbe veri az N95-öt, azonban jelenleg ezzel együtt is az N95 a Nokia legjobb minőségű kamerás mobilja. A Nokia N73-nál némileg jobb minőségre képes N95 képei középtájt a legszebbek, de az oldalsó részeken bizony jelentős minőségvesztést szenvednek. Az optikai zoom továbbra is az N93(i) kiváltsága, a digitális zoom pedig ugyebár felejtős téma.

Az autofókusz jól végzi a dolgát, de mint tudjuk, a jó munkához idő kell, ennek megfelelően pedig akár 1-2 másodpercig is eltarthat, mire meg van az a bizonyos fókusz, ezen idő alatt pedig már lehet, hogy ki is ugrott a képből a fotózni kívánt mókus vagy kisgyerek. Az exponálás után is van időnk malmozni egy keveset, ilyenkor ugyanis 4-5 másodpercbe telik, mire a fotó a memóriakártyára kerül. Maximális felbontásban egyébként több mint ezer darab fotót menthetünk a gyári memóriakártyára, ami azért több mint elegendő.

Az N95 hű társunk lehet közeli témák (hangya, kis virág, gombostű és társaik) megörökítésében. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az autofókusz makró módban is használható, nem úgy, mint például az N93(i) esetében. Ha leereszkedik a sötétség, három mentsvárunk lehet. Bekapcsolhatjuk a többek közt vörösszem hatás csökkentéssel bíró LED-vakut, beizzíthatjuk az éjszakai témabeállítást, illetve a haladó fotósok akár a fényérzékenység manuális tuningolásával is jó eredményeket érhetnek el. Az ISO érték egyébként 100 és 400 között változtatható.

Szabadon állítható a fehéregyensúly, a színtónus, a kontraszt és az élesség, ezenkívül pedig akár expozíciókorrekciót is végrehajthatunk. Sorozatfelvétel módban, Burst funkció mellett hat darab 5 megapixeles fotó készül gyors egymásutánban, de akár arra is lehetőség van, hogy az automatizált felvétel készítéskor, két felvétel között 15 percnyi (!) idő teljen el.

A videó teljesítményre sem lehet egyetlen rossz szavunk sem, hiszen az N95 az MPEG4 formátumú mozgóképeket 640×480 pixeles felbontásban és 30 képkocka/másodperc sebesség mellett veszi fel, ráadásul elektronikus képstabilizátort is használhatunk videózás közben. Az elsősorban videóhíváshoz szánt előlapi kiegészítő kamera egyébként CIF (352×288 pixeles) felbontású.

Navigáció

Az N95 az első olyan Nokia mobiltelefon, mely beépített GPS-vevőt tudhat magáénak – azóta egyébként már megjelent a Nokia 6110 Navigator is, melyben ugyancsak van GPS. Rögtön az elején egy rossz hírrel kell kezdenem: a GPS chipset nem SiRFstar III típusú. Ezt a kiforrott chipsetet ugyebár gyorsasága, érzékenysége és pontossága miatt szeretjük, no és bizony az N95-féle integrált GPS-re ezek a jelzők nem feltétlenül igazak.

Legalább 2-3 percnyi idő telik el addig, míg a telefon végre elegendő műholdat lát a pontos helymeghatározáshoz, és a teszt ideje alatt még nagy üvegfelületes épületekben sem sikerült pozíciót fognia. Szerencsére kocsiban stabilan működött, még akkor is, ha az autóban fűtőszálas szélvédő alá került. A GPS antenna egyébként a készülék alsó részében található, és a gyártó azt ajánlja, hogy a jobb vétel érdekében 45 fokos szögben tartsuk a kezünkben a szétcsúsztatott telefont.

A smart2go szoftver úgy indul, hogy behoz egy 3D-s földgömböt, majd pedig ráközelít a legutóbbi pozíciónkra. Az alkalmazás mind online, mind pedig offline módon képes működni. Magyarul akár vezeték nélküli adatátvitel (GPRS, UMTS) révén is letölthetők rá szoftverek, természetesen forgalmi díj ellenében, illetve akár előre is feltérképezhető, személyi számítógépünk és otthoni internet kapcsolatunk révén. Utóbbi esetben a MapLoader nevezetű programocska van a segítségünkre – a cikk írásának időpontjában a magyar térkép 10 MB méretű.

Komoly hátrány, hogy a magyar térképek jelenleg csak körülbelül 50 százalékos lefedettségűek, illetve nem túl frissek, így például a lakóhelyem közelében még olyan utak és körforgalmak sincsenek rajta, melyek már több mint egy éve át lettek adva. További negatívum, hogy bár a térképek ingyenesek, az aktív navigációs szolgáltatásokért (˝menj 50 métert és fordulj balra˝) már fizetni kell. Kereshetünk címre, vagy éppen szolgáltatásra (étterem, benzinkút, szálloda), az adott pozíciónk pedig többféle módon is elküldhető, illetve eltárolható. Summa summarum, a smart2go és az N95 alkotta páros alapvetően nem rossz koncepció, de jelenlegi formájában, használati érték tekintetében még nem nagyon rúghat labdába egy iGO-s PDA-mobil navigáció mellett.

Szolgáltatások

A négynormás (850/900/1800/1900 MHz) GSM modullal rendelkező Nokia N95 minden földi jóval, akarom mondani modern wireless technológiával fel van vértezve. No akkor kezdjük el szépen a felsorolást! Van ugyebár nekünk egy jó öreg GPRS adatátvitelünk, ami jól jön, amikor egy vidéki kisfaluban pihenünk éppen. Aztán van nekünk még EDGE-ünk, ami már jelentősen gyorsabb a GPRS-nél, ha pedig Budapesten vagy valamelyik nagyvárosban járunk, még az UMTS és a HSDPA előnyeit is maximálisan kiaknázhatjuk.

Hogy pontosan mit is jelent a HSDPA az N95 vonatkozásában? Nos egész konkrétan maximum 3,6 Mbit/s-os letöltési-, illetve 384 Kbit/s-os feltöltési sebességet. Ha éppen egy McDonald´s-ban, vagy egy hotelben járunk, jól jöhet a WEP, WPA és WPA2 titkosítást ismerő, 802.11b/g szabványú Wi-Fi kontroller, az A2DP kompatibilis Bluetooth 2.0 kontroller előnyeit pedig talán már nem szükséges külön ecsetelnem. Az N95 gyári böngésző alkalmazása, a híres-neves Minimap kiválóan végzi a dolgát, a 2,6 colos kijelzőn nagy élmény mobil módra böngészni a világhálót. Ha esetleg unatkoznánk, jól jön a Snakes, illetve a brutál grafikával megáldott űrhajós játék, a System Rush. Mindenképpen érdemes kipróbálni!

A naptárban négyféle esemény kategóriába menthetjük el ügyes-bajos dolgainkat és a diktafon végre már 60 percet is fel tud venni. Érdekes alkalmazás a vonalkód leolvasó, de vélhetően sokkal többet használjuk majd a QuickOffice és PDF támogatást. Ezenkívül kapunk még Zip tömörítőt, jegyzetkészítőt, számológépet, LifeBlogot, RealPlayert, valamint Yahoo kereső szoftvert. Ha pedig egy előadást kell tartanunk, az N95 ebben is partnerünk lehet, ugyanis a telefon képe a TV-kimenetnek köszönhetően pillanatok alatt kinyomható mondjuk egy plazma TV-re. A zenelejátszó természetesen működik a háttérben, ellenben kár, hogy a Visual Radio-képes, 50 csatornás sztereó FM rádió még mindig nem jelzi ki az RDS információkat.

Konklúzió

A Nokia N95 egy rendkívül jól sikerült okostelefon, mely a nagy tudást elegáns és végre nem ormótlan külsővel párosítja. A finneknek azonban végül is most sem sikerült hibátlan és teljesen tökéletes mobilt alkotniuk, ráadásul az N95 árcédulájának láttán nem kevéssé kerekedik majd ki a szemünk. High-tech kütyü rajongó fanatikusoknak azonban kötelező darab!

Pozitívum: relatíve kis méret, nagy kijelző, 5 megapixeles kamera autofókusszal, VGA videófelvevő, bővíthető memória, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth, infravörös port, integrált GPS, Push To Talk, TV-kimenet, sztereó FM rádió, fejlett irodai és multimédiás funkciók, 3,5 milliméteres audiócsatlakozó, sztereó hangszórók, 1 GB-os gyári memóriakártya.

Negatívum: az általános minőség lehetne jobb, jelenlegi formájában a GPS navigáció nem igazán ütőképes, a fotóminőségen lehetne még javítani, a rádió nem RDS-es, magas ár.

A cikk írásának időpontjában a Nokia N95 az XXL GSM-nél 190 ezer forintos áron kapható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu