Connect with us

technokrata

10 éves az első webes napló

Kütyük

10 éves az első webes napló

Habár akkor még nem blognak nevezték, egy évtizede létezik már a műfaj.

A blog, web log, azaz webes napló, mint „műfaj”, még egészen fiatalnak mondható. Ennek ellenére április elsején lesz 10 éve, hogy az első ilyen jellegű oldal megjelent az Interneten – igaz, akkor még nem így nevezték. A Cnet kutatása szerint minden hasonszőrű szolgáltatás közül az 1997. április 1-én elindult Scripting News volt az első. A Dave Winer nevéhez köthető blog jelenleg harsányan hirdeti magáról, hogy „ő” a legrégibb blog, ám 10 évvel ezelőtt még Winernek fogalma sem volt arról, hogy milyen irányzat élére áll.

Vitatják ugyanakkor Winer elsőségét, például a magát csak Barger néven említő programozó azzal fordult a neves amerikai hírsite-hoz, hogy ő alkotta meg az első blogot, még 1997 decemberében. A Robotwisdom.com oldal tulajdonosaként „blogstílusban” tett közzé linkeket azokról a témákról, melyeket érdekesnek talált a politika, a kultúra, a könyvek és a technológia világából. Barger szerint a Scripting News a mai értelemben véve nem volt igazi blog, „csak” egy hírgyűjtő oldal. A programozó azzal is megpróbálja alátámasztani saját állítását, hogy közölte: ő találta fel a WebLog fogalmat. Maga a blog szó megalkotása ugyanakkor Peter Merholz nevéhez fűződik: a Peterme.com oldal tulajdonosa 1999-ben jutott arra a döntésre, hogy vagy így, vagy wee-blog néven fogja rövidíteni a publicisztika eme formáját – utólag kijelenthetjük, hogy az előbbi lett sikeresebb.

Vissza a (h)őskorba
Ugyanakkor az online naplóírás gyökerei egészen az 1970-es évek elejéig nyúlnak vissza. Az akkori szerencsések, akik hozzáférhettek a Világháló őskori állapotához, .plan file-ok révén osztották meg egymással saját gondolataikat, életük apróbb-nagyobb részleteit az (akkor még jóval szűkebb körű) érdeklődőkkel. Maga a .plan állomány egy nyilvánosan látható szöveges file volt, mely bármekkora méretűre meghízhatott, és minden egyes Unix rendszeren tárolt accounthoz egyénileg hozzá volt rendelkező. A felhasználók ezt szerkesztették, kvázi online naplót vezetve, amit természetesen mások is elolvashattak. Az egyik legnépszerűbb .plan file például azé a John Carmacké volt, aki később megalapította az ID Softot, és lerakta a 3D-s, first person shooter játékok alapjait a Doom, a Quake és a Wolfeinstein 3D programokkal. Ez a napló egyébként még mindig elérhető, immár blogizált formában.

Nem meglepő, hogy a .plan file, mint fogalom a Linux születésekor is jelentős szerepet játszott. 1991 júliusában Linus Torvalds ilyen módon adott hírt először a világnak készülőben levő szoftveréről, illetve kért segítséget az operációs rendszerek standardjaival kapcsolatban. Torvalds bevezetett egy érdekes újítást is, ami jócskán megnövelte saját .plan állományának nézettségét – úgy módosította, hogy az képes volt automatikusan változni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin