Connect with us

Hirdetés

technokrata

7 megabit le, 2 megabit fel – szupergyors mobil Internet

Kütyük

7 megabit le, 2 megabit fel – szupergyors mobil Internet

A mobiltelefonos letöltés mellett végre a feltöltés is elkezdett begyorsulni.

Miközben a letöltési sebességek szépen lassan növekednek, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a feltöltési sávszélességek az elmúlt időkben nem sokat változtak. Mobil fronton manapság egyre többet lehet hallani a 3,5G-nek is nevezett HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) technológiáról, mely első lépcsőben 1,8 Mbit/s-ra, a későbbiekben pedig szépen lassan 3,6, 7,2, illetve 14,4 Mbit/s-ra gyorsítja a letöltési sebességet, viszont a feltöltési sebesség növekedéséről vajmi kevés szó esik. A problémára egy újabb technológia, a HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) jelent megoldást.


A Huawei a napokban mutatta be egyik első HSUPA kompatibilis termékét. A Huawei E270 tulajdonképpen nem más, mint egy nagy adatátviteli sebességre képes USB modem. A készülék a HSDPA révén lefelé maximum 7,2 Mbit/s-os, felfelé pedig a HSUPA segítségével legfeljebb 2 Mbit/s-os sebességre képes.

A 89×45,6×14,2 milliméter méretű dobozka tömege alig 50 gramm. A négysávos (GSM 850/900/1800/1900 MHz), miniUSB interfészes Huawei E270 természetesen nem csak HSDPA, hanem UMTS, EDGE és GPRS hálózatokban is használható. A 3GSM Világ Kongresszuson debütált készülék várhatóan márciusban kerül majd forgalomba. A többek közt majd a Vodafone-nál is kapható újdonság ára egyelőre ismeretlen.

Tavaly novemberben Európában elsőként a Mobilkom Austria (A1) indította be kereskedelmi HSUPA szolgáltatását, melynek segítségével a felhasználók immár akár 1,4 Mbit/s-os feltöltési sebességet is elérhetnek. 2007. január 1-től a HSUPA már Ausztria minden olyan részében elérhető, ahol korábban HSDPA volt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új szolgáltatást első körben nem mobiltelefonokkal, hanem PC-s adatkártyák segítségével lehet igénybe venni.

Hazánkban jelenleg egyedül a T-Mobile rendelkezik kereskedelmi HSDPA szolgáltatással (3 Mbit/s letöltési sebesség).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés