Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Vertu Racetrack Legends – benzingőzben

Kütyük

Teszt: Vertu Racetrack Legends – benzingőzben

Szerkesztőségünk abban a szerencsés helyzetben van, hogy rövid időn belül három Vertu mobiltelefon is látogatást tett nálunk. A neves gyártó ezúttal egy elsősorban az autósportok iránt rajongó férfi vásárlóknak szánt modellt küldött számunkra egy rövidebb teszt erejéig.

A Vertu Racetrack Legends készülékek a cég Ascent modelljére épülnek és elsősorban anyagválasztás, illetve formai kialakítás tekintetében térnek el a hétköznapi Ascent telefonoktól. A termékcsalád egész pontosan hat tagból áll, melyek közül az első kettő, a Monza és a Silverstone 2006 tavaszán mutatkozott be. Az Indianapolis és a Le Mans a 2006/2007 téli szezonra készült és tudni lehet, hogy a Vertu idén tavasszal két újabb benzingőzös modellt is leleplez majd, még pedig Monaco és Nürburgring néven. Ebben a cikkben az Indianapolis változat kerül terítékre.

A Racetrack Legends modellek közös vonása, hogy mindegyikből csak ezer darab készült. Érdekesség, hogy a Vertu azokra is gondolt, akik mind a hat telefont magukénak szeretnék tudni: hamarosan elérhető lesz egy abszolút limitált kiadású csomag, melyben mind a hat versenypályás mobil helyet kap.

Mint az köztudott, a Vertu sohasem az olcsóságáról volt ismert és nincs ez másképp ezúttal sem. A Vertu Racetrack Legends Indianapolis ára egész pontosan 5.550 euró, ami átszámítva nem kevesebb mint 1,4 millió forintnak felel meg.

Minőség

Aki esetleg nem tudná: a Vertu telefonokat egytől egyig Angliában gyártják, még pedig egy mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató kis manufaktúrában. Az abszolút felsőkategóriás minőséget egyrészt a teljesen kézi összeszerelés, másrészt pedig a különleges jellemzőkkel bíró alapanyagok garantálják. Az órakészítésben, a drágakő iparban, az autógyártásban és az űrhajózásban használt eljárások és anyagok megteszik a hatásukat: egy Vertu telefont teljesen más kézbe venni, mint egy hétköznapi mobilt. Itt van rögtön például a tetemes súly: a Vertu Ascent Racetrack Legends tömege eléri a 173 grammot, vagyis egyáltalán nem lehet azt mondani róla, hogy kispórolták volna belőle az anyagot. Ujjbegyünk minden egyes négyzetmilliméteren nemes anyagokra lel, többek közt bőrre, fémre, kerámiára.

A Vertu 870 alkatrészből készít el egy ilyen telefont, melynek legyártása közben több mint 300 szerszámot használnak fel a szakemberek. A mechanikus, vagyis mozgó alkatrészek úgy vannak kialakítva és tesztelve, hogy akár 20 éven keresztül is minden további nélkül bírják a napi igénybevételt. Egy érdekes adat: a telefonban 25 különbözőfajta csavart találhatunk, melyek legkisebbjének átmérője alig 0,7 milliméter! Csavarok tartják össze többek közt a hátlapot is, mely ezúttal titánból készült. A gyártó a közelmúltban egyébként úgy demonstrálta a készülék strapabírását, hogy a cég munkatársai egy Porsche-val ráhajtottak a telefonra, melynek semmi baja nem lett ettől a kis procedúrától.

Még egy kis adalék: a Vertu modellek ellenállóságát jól mutatja, hogy egy-egy ilyen telefon akár azt is minden további nélkül elviseli, ha 2 órán keresztül -40 Celsius fokon hűtik, aztán hasonló ideig +85 fokon hevítik. Ráadásul mindezt akár ötször egymásután!

Design, akusztika

A hagyományos kialakítással rendelkező Vertu Ascent Racetrack Legends egész pontosan 108 milliméter hosszú, 44 milliméter széles és 22 milliméter vastag. A készülék alapterülete teljesen átlagosnak mondható, azonban nagy vastagsága és tömege miatt nem lehet csak úgy egyszerűen zsebbe csúsztatni, de egy ilyen telefont talán már nem is illik ott tárolni.

A korábbi Racetrack Legends modellektől eltérően az Indianapolis felső és oldalsó részén nem versenygumi, hanem egy speciális, karbonszálas bőrfelület található. A hátlapon lézergravírozás segítségével nem csak a telefon pontos gyártási száma, hanem a névadó pálya rajza, illetve annak néhány fontosabb adata is fel van tüntetve. Megtudhatjuk például, hogy mikor nyitották meg az indianapolisi pályát, illetve, hogy pontosan milyen hosszú is ez az aszfaltcsík. Újdonság továbbá, hogy a telefon előlapjának alján, a mikrofon felett egy leginkább az autók hűtőrácsához hasonló formai megoldásra lehetünk figyelmesek.

A készülék mindkét oldalán legfelül egy-egy hangszórót találunk, melyen MP3 muzsikát nem igazán tudunk kicsalogatni, de a polifonikus csengőhangok abszolút hi-fi minőségben szólnak. Ezek az igényesen szelektált csengőhangok egyébként maximálisan illeszkednek a telefon egyéniségéhez – kár, hogy nem lehet átküldeni őket más telefonokra. A professzionális hangzásról egyébként 20 milliméteres hangszórók, valamint egy dedikált Yamaha hangprocesszor gondoskodik.

Concierge és egyéb finomságok

Baloldalt egyetlen, hosszúkás formájú, ezüstösen csillogó gombra lehetünk figyelmesek. No kérem, ez az úgynevezett ˝Concierge˝ billentyű. Ezzel a gombbal közvetlen módon hívást indíthatunk a londoni központba, ahol a nap huszonnégy órájában, több nyelven készségesen fogadják a mi hívásunkat és megpróbálnak segíteni nekünk. Konkrét példa: Hongkongban járva tanácstalanok vagyunk, hogy melyik a legjobb helyi étterem, vagy éppen színházjegyet szeretnénk foglalni egy New York-i előadásra – semmi probléma, segít a Vertu Concierge! A szolgáltatás az első évben ingyenes, ezt követően pedig évente 200 euróba kerül.

Jobboldalt már sokkal szokványosabb gombokra lelünk, melyekkel a hangerő állítható. Megnyomásukkor a kijelzőn megjelenik egy kis mutatós műszer, mely jelzi, hogy éppen mekkora hangerőnél tartunk. A felső élre került a telefon alapdesignjába szinte láthatatlanul beleolvadó, szolid kis bekapcsoló és egyben profilváltó gomb. Az alsó élen egy lapos rendszercsatlakozó kapott helyet és ide kell bedugni az akkumulátortöltő csatlakozóját is. A hagyományos kördugós Nokia töltő egy adapter segítségével tölti a 950 mAh kapacitású Vertu BL-4V akksit. Ez a ˝Made in Hungary˝ áramforrás optimális esetben 4 órás beszélgetési, illetve 270 órás készenléti időt biztosít.

A hátlap eltávolításához oldanunk kell egy kis zárat, még pedig a Nokia 5500 Sport mintájára. Mivel a Vertu nem szeretné, ha egy pénzérmével összekarcolnánk a telefont, ezért egy spéci kis kulcsot mellékel a készülékhez – ezzel gyerekjáték a zár elforgatása.

Kijelző, billentyűzet

A Vertu szó kezdőbetűje több helyről is visszaköszön: a hátsó bőrborítás közepéről, a hangszóróról, illetve az LCD felső éléről. A kijelző feletti rész a közvélekedéssel ellentétben nem fémből, hanem polírozott kerámiából készült. Mivel ez az anyag igen csak kemény, a Vertu egy titkos, mintegy 2 napig tartó speciális eljárással csiszolja ezt a felületet, hogy olyan finom és csillogó felülete legyen, hogy elkápráztassa a potenciális vásárlójelölteket.

Ez a kerámialap tehát V alakban belóg a kijelző fölé is, melynek így különleges, ötszögletű formája van. A két felső élen ennek megfelelően nem vízszintesen, hanem döntött szögben jelennek meg a térerő és az akkumulátor töltöttség kis pöttyei, ami mindenképpen egyedi megoldás. A kék háttérvilágítású display előtt különleges zafírkristályt helyeztek el a fejlesztők, mely állítólag akkor sem karcolódik össze, ha egy kocsikulccsal próbálunk belevésni valamit. Mondanom sem kell, hogy én ezt a tesztet inkább kihagytam. A 116×148 képpontos felbontású kijelző nem éppen részletgazdag és színei is elég fakók, ez ügyben van még mit fejleszteni. Versenyautós modellről lévén szó, nem meglepő, hogy a gyári háttérképeken többek közt kockás zászlót, vagy éppen fordulatszámmérőt láthatunk viszont.

Az ugyancsak a V design jegyében fogant billentyűzet sem egy hétköznapi darab. Az egész pontosan 131 darab alkatrészből készült billentyűzet rozsdamentes acélból előállított gombjain a karakterek és számok kis furatokból vannak megrajzolva és a kék háttérvilágítás ezeken a furatokon sejlik át. A precizitás kedvéért: összesen 575 darab, 0,3 milliméter átmérőjű furat van a gombokon.

Szolgáltatások

A háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz) Vertu Ascent Racetrack Legends a wireless technológiák közül a GPRS Class 10-et, valamint a Bluetooth-t támogatja. A gyári csomagban egy vezetékes headsetet rejtettek el, de egy ideje már hazánkban is kapható a Vertu első saját Bluetooth headsete. Adatkábel nincs a csomagban, de természetesen az opciós listán fellelhető. A belső memória körülbelül 10 MB-os kapacitású, memóriakártyás bővítési lehetőség nincs, mint ahogy integrált kamera sincs. Állítólag a felső tízezerbe tartozó vásárlók számára ezek a dolgok korántsem annyira fontosak, mint például a kiváló minőség és a profi összeszerelés.

A függőleges felépítésű, egyszerre csak egy ikont megjelenítő menürendszer jelenleg az angol, francia, német, olasz és spanyol nyelveket támogatja, de ígéret van arra, hogy valamikor 2007 második felében megérkezik a magyar nyelvű támogatás is. Ennek megfelelően egyelőre a T9-es szótár sem tud magyarul, viszont a 150 férőhelyes SMS kapacitás teljesen korrekt. Az üzenetírást sablonok segítik, és lehetőség van több címzettes és címzettlistás küldésre is. Említést érdemel továbbá az állítható betűméret, az üzenetek könyvtárakba szervezhetősége, illetve az MMS és e-mail kompatibilitás.

A hívócsoportos, hangparancsos telefonkönyvben egy-egy kontakthoz maximum öt telefonszámot, valamint e-mail címet, URL-t, postai címet és jegyzetet is el lehet menteni. Van hívókép funkció, csengőhangot viszont egyesével nem, hanem csak hívócsoportonként adhatunk meg. A hívásinfó menüben a híváspercekről, a GPRS adatforgalomról és a küldött/fogadott SMS-ek mennyiségéről szerezhetünk információt.

A diktafonnal maximum 3 perces hanganyagokat tudunk rögzíteni, a 900 férőhelyes naptár pedig öt eseménykategóriát ismer (találkozó, hívás, születésnap, jegyzet, emlékeztető). Ezenkívül kapunk még számológépet, átváltót, visszaszámlálót, stoppert és ébresztőt. Játék alaphelyzetben nincs a telefonon, de a Java MIDP 2.0 támogatás adott, no és persze a WAP böngésző sem hiányozhat a repertoárból.

Konklúzió

Mint ahogy az autók között sem a Rolls Royce a leggyorsabb, úgy a mobiltelefon piacon sem a Vertu Ascent Racetrack Legends a legnagyobb tudású modell, azonban kétségtelen tény, hogy a maga nemében mindkét márka a legnemesebbnek tekinthető.

Teljesen felesleges lenne itt a cikk végén arról panaszkodni, hogy hiányzik a több megapixeles kamera, vagy például a 3G, mert ez a Vertu készülék egyáltalán nem erről szól. Ez egy átlagon felüli minőségi szintet képviselő telefon, korántsem átlagos vásárlóknak, akiknek a szívét nem feltétlenül a high-tech szolgáltatások, hanem sokkal inkább a különleges anyagok, a makulátlan minőség, egy szóval a Vertu filozófia, illetve ez esetben a benzingőz dobogtatja meg.

A Vertu készülékek kizárólagos hazai forgalmazója a budapesti Kempinski Hotelben található Gold & Diamonds. A Vertu mobilokra 2 év garanciát vállal a gyártó, az esetleges szervizmunkákat (a magyar forgalmazó segítségével) kizárólag Angliában végzik el.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés