Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia: soha többé karcos-piszkos mobilok!

Kütyük

Nokia: soha többé karcos-piszkos mobilok!

A Nokia ezúttal nem egy új telefonnal, hanem egy érdekes szabadalommal rukkolt elő.

A mostanság forgalomban lévő mobiltelefonok között több olyan modell is van, mely egyszerűen gyönyörűen néz ki, de csak addig, amíg kézbe nem vesszük. Kiváló példa erre a Nokia 8800 Sirocco Edition: ezen a rendkívül tetszetős telefonon szinte minden ujjlenyomat jól láthatóan ott marad, ami azért több mint kínos, hiszen szinte egyfolytában csak tisztogatni kell a készüléket. Ugyancsak komoly gondot jelent, hogy a mai telefonok felülete könnyen karcolódik és egy telefon bármennyire csili-vili, nagyon rondán mutat rajta egy méretes karc.

A Nokia fejlesztői a fenti problémákra próbálnak megoldást találni. A New Scientist közlése szerint a piacvezető finn gyártó nemrégiben egy új mobiltelefon felület bevonási eljárást védetett le a szabadalmi hivatalnál. Az eljárás lényege, hogy grafitból nagyfeszültségű elektródák segítségével egy rendkívül vékony, gyémánt jellegű bevonatot képeznek a készülékek borításán. Ez a mindössze 100 nanométer vastag bevonat a fejlesztők elmondása szerint minden korábbinál ellenállóbbá teszi a telefonokat, így azok sokkal nehezebben piszkolódnak és karcolódnak össze.

A Nokia fontosnak tartja, hogy az új eljárás akár szobahőmérsékleten is elvégezhető, ami olcsóvá teszi a bevonatot, mely ráadásul idővel magától lebomlik majd a természetben. Esztétikai szempontból pedig kiváló, hogy a szinte bármilyen műanyagra felvihető nanoréteg úgy csillog és fénylik, mint a fém.

Azt egyelőre sajnos nem lehet tudni, hogy az új bevonat mikor jelenik majd meg a kereskedelmi forgalomban kapható telefonokon.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés