Connect with us

Hirdetés

technokrata

Napelemes GPS-vevő – széthajtható kialakítással

Kütyük

Napelemes GPS-vevő – széthajtható kialakítással

Ez a GPS-vevő több tekintetben is abszolút egyedire sikeredett.

A most debütált, i-Blue 757 típusjelzésű külső GPS modul egyik érdekessége, hogy speciális széthajtható kialakítást kapott, másik újítása pedig, hogy felületén egy nagyméretű napelem található. A tajvani Transystem által gyártott készülékben a megszokottól eltérően nem a méltán népszerű 20 csatornás SiRFstar III chipset, hanem egy 16 csatornás Nemerix vevő teljesít szolgálatot.

Az energiaellátásról egy nem kevesebb mint 1.000 mAh kapacitással rendelkező lítium-ion akkumulátor gondoskodik, mely optimális esetben minimum 30 órás működési időt tesz lehetővé, de amennyiben szerencsénk van, és süt a nap, ez az idő akár 100 órára is kitolódhat. A hosszú használati időben fontos szerepet játszik továbbá az úgynevezett permanens készenléti mód, melynek lényege, hogy a minimális fogyasztású Bluetooth stack akkor is él, amikor éppen nincs aktív adatátviteli kapcsolat, ha pedig felépítjük a kapcsolatot, néhány másodpercen belül már meg is kapjuk a pontos GPS koordinátáinkat. Az i-Blue 757 pontos árát egyelőre sűrű homály fedi.

A Canalys piackutató cég egyik nemrégiben megjelent tanulmányából kiderül, hogy az EMEA térségben (Európa, Közel-Kelet, Afrika) egy év alatt közel duplájára nőtt az eladott GPS-es készülékek darabszáma. Konkrét adatok szerint 2005 második negyedévében 1,24 millió, 2006 hasonló időszakában pedig már 2,45 millió ilyen terméket adtak el az említett régióban. Érdekesség, hogy míg korábban a külső GPS-vevős megoldások voltak jelen nagyobb számban a piacon, addig mostanság már egyre több az integrált, tehát beépített GPS-szel ellátott készülékek száma. Ezzel együtt a Bluetooth-os adatátvitelre építkező külső GPS-vevők sem kopnak ki a piacról, lévén, hogy a már meglévő mobiltelefonjukra navigációs szoftvert telepítő felhasználók általában ilyen kiegészítő eszközöket szoktak vásárolni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés