Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Motorola Ming A1200 – különleges darab

Kütyük

Teszt: Motorola Ming A1200 – különleges darab

Manapság a gyártók rengeteg új mobiltelefont jelentenek be és gyakorlatilag minden piaci szegmenst lefednek, minden piaci igényt kielégítenek, ezzel együtt viszont nagyon kevés az olyan készülék mely igazi egyéniséggel rendelkezik, és legalább valamelyest kilóg a tömegből. Nos most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy ilyen egyedi telefont mutathatok be Olvasóinknak!

˝A Ming dinasztiát 1368-ban alapította annak a paraszthadseregnek a vezére, amely kiűzte Kínából a mongolokat. A Ming uralkodók újra bevezették a tisztviselők általi kormányzást, és egy földművelésre alapuló társadalmat hoztak létre neo-konfucionista bürokraták irányításával. A Ming korszakban újra felvirágoztak a művészetek és a kultúra. A művészek látványos alkotásokat hoztak létre porcelánból, bronzból, selyemből és lakkmunkával. A Tiltott Város pompája nagy részét a Ming építészeknek köszönheti. Kína a Mingek uralma alatt katonai nagyhatalom lett. Meghódította vagy vazallusává tette a környező államokat, mint Vietnam, Burma, Nepál és Korea. Állandó hadserege több mint egy millió katonából állt, hatalmas hadiflottája pedig bejárta az Ázsia körüli tengereket és az Indiai-óceánt, és megsarcolta a gyengébb tengermenti országokat. 1644-ben a Ming császár öngyilkosságával véget ért a dinasztia uralma˝. (forrás: Discovery)

Nyugalom, már vége is a rövid a történelem órának – röviden ennyit érdemes tudni a Ming dinasztiáról. Hogy miért is került ez most terítékre? Csupán azért, mert van szerencsém bemutatni a Ming dinasztia talán utolsó leszármazottját, ami nem más, mint egy mobiltelefon. Amerikai léte ellenére a Motorola az elmúlt időkben nem egy olyan új telefont jelentett be, melyet kifejezetten a távol-keleti piacokra szánt. Ezek egyike a most bemutatandó készülék, melyet úgy hívnak, hogy Motorola Ming A1200.

Design

A távol-keleti és elsősorban kínai génekkel rendelkező Motorola Ming A1200-at nehéz besorolni a hagyományos candybar, vagy clamshell kategóriákba, mindenesetre tény, hogy leginkább a kagylóformájú telefonok közé sorolható. A készülék szétnyitható kialakítással rendelkezik, azonban érdekessége, hogy a felhajtható fedlap átlátszó műanyagból készült, vagyis akár csukott helyzetben is leolvasható a kijelző tartalma. Talán már mondanom sem kell, hogy emiatt meg lehetett spórolni a külső kijelzőt, de ami talán ennél is fontosabb: a design teljesen egyedi lett.

Az átlátszó fedlapon egyetlen funkcionális elemet találunk, ami nem más, mint a ˝semmi közepén lebegő˝ hangszóró, melyről elsőre nehéz eldönteni, hogy hogyan csatlakozik a telefon többi szerves részéhez. Alaposabban szemügyre véve a telefont, kiderül a turpisság: a hangszóróhoz két hajszálvékony kis vezeték viszi el a hangot. Újabb design trükk!

A 95,7 milliméter hosszú, 51,7 milliméter széles és 21,5 milliméter vastag Motorola A1200 egész pontosan 122 grammot nyom a mérlegen, vagyis nagyjából átlagos méretű és tömegű smartphone. A készülék fekete alapszínnek rendelkezik, melynek eleganciáját a számos különböző helyen alkalmazott, ezüstösen csillogó betét hivatott feldobni. Megjegyzendő, hogy a telefonnak létezik fehér, illetve vörös színváltozata is.

A baloldalon egy 2,5 milliméteres audiocsatlakozót találunk, még pedig kis gumifül alá rejtve. Ugyanitt keresendő a két hangerőállító gomb, melyek egy úgynevezett ˝smart key˝-t fognak közre. Ez utóbbi multifunkciós okosság segítségével többek közt a kamera és a videólejátszó is elindítható. Jobboldalra került az exponáló gomb, a hangparancs billentyű és a rejtett miniUSB csatlakozó aljzat.

A felső élből húzható ki az érintőkijelzőhöz használatos, teleszkópos ceruza, az alsó szekció viszont teljesen csupasz. A hátlap alatt egy 850 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor teljesít szolgálatot, mely optimális esetben 200 órás készenléti időt, illetve 4 órás beszélgetési időt biztosít számunkra. Buta megoldás, hogy a memóriakártya foglalata az akksi alatt található, így kártyacseréhez szét kell szedni és újra is kell indítani a telefont.

Kijelző, kezelőszervek

Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a Motorola a Ming A1200-be szereli be a legjobb minőségű kijelzőjét. Számomra talány, hogy miért csak az ilyen távol-keleti Moto modellekbe kerülhet QVGA display, és hogy miért nem találkozhatunk hasonló felbontású kijelzővel mondjuk egy KRZR K1-ben, vagy például egy RIZR Z3-ban?

A 48×36 milliméteres fizikai méretekkel rendelkező, TFT technológiájú folyadékkristályos kijelző a mai elvárásoknak megfelelően 320×240 képpontot tudhat magáénak és 18 bites színmélysége révén egész pontosan 262.144 színárnyalatot képes a szemünk elé tárni. Ahogy az már a fentiekből kiderült, a Ming A1200 kijelzője érintésérzékeny, így természetesen egy kis ceruza is jár hozzá. Az adatbevitel történhet virtuális billentyűzet, vagy kézírásfelismerés (kínai karakterek), hagyományos billentyűzetet viszont ezúttal keresve sem találunk. A kijelző személyre szabhatóságáról saját háttérképek és egyedi színsémák gondoskodnak, a megjelenített betűk olvashatóságát pedig a három választható betűméret biztosítja. Jelenleg ezen a telefonon állítható be a legaprólékosabban a fényerő: egy 100-as skálán 2-es lépésekben szabályozható a háttérvilágítás mértéke.

A kijelzőn legfelül négy ikont láthatunk, melyek révén a főmenü, a névjegyzék, a levelezés és a telefon funkciók érhetők el közvetlen és gyors módon. Egy sorral lentebb találjuk a szokásos térerő, akkumulátor töltöttség és idő kijelzéseket, majd pedig még lejjebb az ikonokra lehetünk figyelmesek, melyek 3×3-as elrendezésűek. A legalsó sarokba került a Motorola szokásos három csíkos menügombja, illetve az alkalmazásokból történő kilépéshez használható gomb.

A kiejlző alatt középen leljük az ötirányú mini joystick-ot, mellette pedig a két híváskezelő gombot. Ezek a kezelőszervek egyébként alaphelyzetben az átlátszó műanyag fedlap alatt vannak.

Kamera

A hátsó szekció legfelső részébe került a digitális fényképezőgép optikája, mely alatt vakut nem, ellenben kis tükörfelületet találunk. Fotózni a telefon nyitott és csukott állapotában egyaránt lehet, a kamera képe az egész LCD-t uralja, a kép pedig függőleges helyzetű. A nyolcszoros nagyítású digitális zoom a mini botkormány fel-le mozgatásával állítható és a fényerő szabályzásához is ezt a kezelőszervet kell lökdösni jobbra-balra.

A Motorola MING A1200-ba egy 2 megapixeles CMOS képszenzor került, így ezúttal 1.600×1.200 képpont jelenti a maximális fotófelbontást, de akár 1.024×768, illetve 640×480 pixelt is választhatunk, a három minőségi beállításról nem is beszélve. Autofókusz sajnos nincs és vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy a fotók minősége amolyan szokásos Motorola szintet üt meg, vagyis nem valami fényes. Megjegyzendő, hogy ezúttal a sorozatfelvétel és panorámakép funkciókról is le kell mondanunk.

Cserébe viszont manuálisan állítható a fehéregyensúly (napos, felhős, izzó, fluoreszkáló) és még digitális effekteket (fekete/fehér, szépia, túlexponált, negatív) is kapunk. Mivel vakunk nincs, rossz fényviszonyok esetén egyedül a zajosodást okozó éjszakai üzemmódra támaszkodhatunk, ellenben pozitívum, hogy az optika melletti makró kapcsoló révén akár néhány centiméteres közelségből is éles, jól fókuszált képeket készíthetünk. Van időzítő funkció és az elkészült képek akár azonnal ki is nyomtathatók, vagy szerkeszthetők (forgatás, fényerő állítás, élesség és kontraszt állítás).

Videózásban nem igazán jeleskedik a Ming A1200, hiszen mindössze két, elég alacsony videófelbontást támogat: 176×144 és 128×96 pixel. A videóminőség három fokozatban állítható.

Szolgáltatások

Arról már ejtettem néhány szót, hogy a Motorola ezen új üdvöskéje nem egyszerű mobil, hanem okostelefon, arrról viszont eddig még nem derült ki semmi, hogy pontosan milyen platformra építkezik. Nos a Ming A1200 e tekintetben is különcködik. Windows Mobile fut rajta? Nem. Symbian alapú? Dehogy. Esetleg Palm szoftveres? Ugyan már! Akkor tán ˝pingvines˝ telefon a Ming? Igen, talált, a készüléken Linux operációs rendszer kapott helyet, mely meglepően fürgén viselkedik, késlekedés nélkül reagál parancsainkra.

A négysávos (850/900/1800/1900 MHz) készülék Achilles sarka nem más, mint a vezeték nélküli adatátvitel. A HSDPA hiányát még könnyen el lehetne nézni és talán még a 3G távolléte is elviselhető valahogy, az viszont már egyáltalán nem számít bocsánatos bűnnek, hogy EDGE sincs a telefonban. Pedig nincs ám, így egyedül a jó öreg GPRS Class 10 nem valami észvesztő sebességére hagyatkozhatunk. Infravörös port nincs a telefonban, de ami ennél fontosabb, hogy van benne Bluetooth. A megfelelő számítási teljesítményről egyébként egy 312 MHz-es Intel XScale mikroprocesszor gondoskodik, a belső memória kapacitása viszont csak 8 MB-os, igaz microSD (TransFlash) memóriakártyákkal bővíthető, még ha némileg körülményesen is.

A telefonkönyv hívócsoportos, hívókép funkciós és bejegyzésenként több mint háromtucatnyi adatot képes eltárolni, de a legérdekesebb szolgáltatása a Business Card Reader. Leteszünk egy névjegykártyát az asztalra, makró módba kapcsolunk, exponálunk és az optikai karakter felismerő azonosítja a kártyán található adatokat, majd pedig elmenti azokat a telefonkönyvbe. Pofonegyszerű és tényleg működik, bár az ékezetes betűkkel akadhatnak nehézségeink.

A webböngésző úgy van megírva, hogy egyszerre akár több ablakban is böngészhetjük a világhálót és adott esetben akár az egész kijelzőt is betöltheti a nézett site. A naptárban ötféle esemény kategóriát találunk és lehetőség van arra, hogy például egy tárgyalás kapcsán e-mailben értesítsük a tárgyalófeleket a megbeszélni kívánt témákról.

A diktafon amr formátumú felvételeket készít, az anyagok pedig MMS-ben, e-mailben és Bluetooth-on keresztül azonnal továbbíthatók. Kapunk még világórát, jegyzetkészítőt, szundis ébresztőt, dokumentum nézegetőt és MSN Messengert. A sztereó FM rádió előnye, hogy harminc csatornát is el tud tárolni, hátránya viszont, hogy nem RDS-es. Szórakoztatásunkról az Extreme Air Snowboarding 3D gondoskodik, mely játék profi háromdimenziós grafikával büszkélkedhet.

Konklúzió

Őszintén szólva némi fenntartással kezdtem bele jelen tesztalanyunk boncolgatásába, ugyanis egyszerűen nem túl sok jót vártam egy főleg a kínai piacra szánt, Linux szoftveres egzotikumtól. Be kell valljam, hogy óriásit csalódtam, de pozitív irányban: a Motorola MING A1200 egy nagyon is szerethető okostelefon. Gyorsan és egyszerűen kezelhető, egyedi formájú és van egy-két páratlan szolgáltatása. No persze komoly hiányosságai is vannak, de ezzel együtt én hosszabb távon is együtt tudnék élni vele…

Pozitívum: különleges design, szép érintőkijelző, 2 megapixeles kamera, bővíthető memória, GPRS és Bluetooth vezeték nélküli adatátvitel, sztereó FM rádió, profi telefonkönyv és naptár, diktafon, MP3- és videólejátszó, egyszerű kezelhetőség.

Negatívum: nincs infravörös port, EDGE és 3G, nem magyar a szoftver, a rádió nem RDS funkciós, szűkös belső memória, a memóriakártya nehézkesen cserélhető.

A cikk írásának időpontjában a Motorola Ming A1200 egyik hazai szolgáltatónál sem kapható, a kiskereskedelemben pedig 120-140 ezer forintos áron lelhető fel.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés