Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia 7390 – nagybetűs Szerelem!

Kütyük

Teszt: Nokia 7390 – nagybetűs Szerelem!

Ha egy telefonról elsőre csak annyit hallunk, hogy divatmobil, illetve fashion kategóriás készülék, az esetek túlnyomó többségében egy alaposan lecsupaszított szolgáltatási körű, cicababa mobilra asszociálunk. A kivétel erősíti a szabályt: a most bemutatandó Nokia 7390 divatmobil léte ellenére meglepően nagy tudású.

Tény, hogy mostanság világszerte óriási igény mutatkozik a divatra és az egyedi megjelenésre kihegyezett mobiltelefonok iránt. Természetesen ezzel a gyártók is tökéletesen tisztában vannak és időről időre új fashion készülékekkel lepik meg a vásárlókat. Érdekes tendencia, hogy ezek a modellek általában nem egyesével, hanem például egy divatruha kollekcióhoz hasonlóan kettesével, hármasával jelennek meg a piacon. Ilyen kollekció a Nokia már jól ismert L´amour sorozata, vagy éppen a Samsung által nemrégiben leleplezett Le Fleur termékcsalád (E420, E500, E570).

A Nokia az eddigiekben mindig valamelyik őszi hónapot használta fel arra, hogy bejelentse aktuális L´Amour újdonságát, és ez idén sem volt másképp. A történet valamikor 2004-ben kezdődött, amikor is szeptemberben megérkezett a 7260-7270-7280 triumvirátus, aztán egy évvel később debütált a 7360-7370-7380 hármas, 2006 ősze pedig már a 7360-7373-7390-ről szól. Mint az látható, a 7360-as idénre nem igazán újult meg, legfeljebb csak új színeket kapott, a teljesen egyedi kialakítású 7380-as pedig abszolút nem kapott utódot. Mi most a 7390-est mutatjuk be Olvasóinknak, melyről nem árt hangsúlyozni, hogy nem a 7380-as utódja.

A tesztkészüléket az XXL GSM biztosította a számunkra.

Design

Sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy a Nokia 7390 a finn gyártó első clamshell, vagyis szétnyitható kialakítású L´Amour modellje. Ez bizony téves feltételezés, hiszen az első L´Amour sorozatban is volt már egy kagylómobil, még pedig a 7270-es, igaz ez a középszerű tudású telefon nem hagyott túl mély nyomokat bennünk. Nem úgy a vadiúj 7390-es!

A csukott helyzetben 90 milliméter hosszú, 47 milliméter széles és 19 milliméter vastag újdonság egész pontosan 115 gramm tömegű, vagyis némileg nagyobb és nehezebb az átlagnál, de azért könnyen elfér még egy viszonylag kisebb zsebben is. A Nokia a 7390-es esetében nem egy végletekig lekerekített szappanmobilt szeretett volna készíteni, hanem sokkal inkább egy olyan, alapvetően szögletes, de ahol kell, ott azért lekerekített készüléket, mely nem feltétlenül csak a hölgy vásárlók számára lehet szimpatikus. A 7390-es unisex mivoltáról tesz tanúbizonyságot, hogy a gyártósorokat egy Bronze Black és egy Powder Pink változat is elhagyja. Gondolom, mondanom sem kell, hogy az előbbi a férfiak számára, az utóbbi pedig a szebbik nem képviselőinek készült.

A nálunk járt tesztkészülék elegáns fekete-bronz színben pompázott, anyagválasztását illetően pedig el kell mondanom, hogy főleg műanyag, de némi fém és bőr is található a telefonon. Az általános minőség jónak mondható, de a kiválótól azért még messze van.

A mini akksitöltő csatlakozó ezúttal a baloldalra került, csakúgy, mint a kis kör alakú bekapcsoló gomb, melynek segítségével válthatunk a hat gyári profil között, aktiválhatjuk a repülő üzemmódot, illetve akár a billentyűzetet is zárolhatjuk. Ugyanezen oldalon keresendő az infravörös port, valamint az elmaradhatatlan kis textil fülecske. Az ellentétes oldalra került a hangerő állításhoz és zoomoláshoz használatos +/- gombpár és a dedikált kameragomb. Az alsó él teljesen csupasz, felül viszont egy 2,5 milliméteres headset aljzatot és egy miniUSB csatlakozót is találunk, valamint egy csúszkát, mellyel könnyen leoldható a hátlap. Utóbbi alatt teljesít szolgálatot a 780 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor (220 óra készenlét, 3 óra beszélgetési idő). A memóriakártyát sajnos csak a hátlap eltávolítását követően tudjuk betenni a készülékbe, de pozitívum, hogy cseréjéhez nem kell újraindítani a telefont.

Kijelző, billentyűzet

A belül elhelyezett fő kijelző egy a specifikációit tekintve a 2006-os elvárásoknak maximálisan megfelelő darab. A TFT technológiára építkező display egyrészt kellően nagyméretű, ami a gyakorlatban 2,2 colos képátlót és 45×34 milliméteres fizikai méreteket jelent, másrészt a felbontásával és a színmélységével sincsenek problémák. A QVGA, vagyis 320×240 képpontos felbontás kellő részletgazdagságot eredményez, a 16 millió színárnyalathoz pedig szerintem nem kell különösebb kommentárt fűznöm. Némi negatívum, hogy a hasonló Nokia kijelzőkhöz képest a 7390-esbe szerelt LCD-nek némileg alacsonyabb volt a fényereje.

A telefonon a legújabb S40 platform kapott helyet, vagyis a 3rd Edition Feature Pack 1. Ahogy azt már megszokhattuk, a kijelzőn alaphelyzetben ott az aktív készenléti funkció, a menürendszer kapcsán pedig választhatunk a listás, rácsos, címkés-rácsos és lapos megjelenítési stílusok közül. Akinek esetleg ez a mozgási szabadság sem elegendő, annak még mindig ott a lehetőség, hogy átrendezze a menü ikonjait, illetve, hogy külön-külön megadja az üzenetek, a telefonkönyv bejegyzések és a webböngésző betűméretét. Természetesen a háttér is lecserélhető, a betűszín pedig egy színskáláról választható ki.

A kiegészítő külső LCD is méretesre sikeredett, szerencsére! Az 1,36 colos (27×21 milliméteres) képátlójú display egyrészt 160×128 képpontos felbontásáról, másrészt 262 ezres színárnyalatáról ismerszik meg. A háttérképpel és kijelzővédővel ellátható második kijelző főbb funkciói közé tartozik többek közt a hívófélkijelzés, illetve a kamera képének megjelenítése. A panel alatt három kis gombot helyeztek el a fejlesztők, melyek révén könnyen navigálhatunk a kijelző egyszerű menüjében és elérhetjük a kamera, rádió és zenelejátszó funkciókat.

Széthajtást követően az alsó szekcióban egy méretes billentyűzetre lehetünk figyelmesek, mely ergonómia tantárgyból mindenképp ötöst érdemel, ráadásul még szép is. A háttérvilágítás színe fehér, a fényerőt pedig automatika állítja.

Kamera

A gyártók a mobiltelefonok optikájának környékén általában nagy előszeretettel szokták feltüntetni az egyre nagyobb megapixel számokat és a kamera lényegesebb funkcióit, persze csak akkor, ha van ilyen. Nos, a Nokia 7390 optikája mellett ott a bizonyos 3 megapixel felirat, ellenben az autofókusz funkcióval kapcsolatban még csak egy kis rövidke utalást sem találunk. Míg sok telefonból egyszerűen hiányzik az AF, addig a 7390-esben már ott van ez a funkció, csak éppen szerényen meghúzódik. Használatához értelemszerűen először csak félig kell benyomni az expo gombot, ha pedig már meg van a fókusz, tovább nyomhatjuk azt.

Az enyhén süllyesztett optika mellől szerencsére a LED-es vaku sem hiányzik, ami némi segítséget nyújt számunkra, ha esetleg sötétben kell fényképeznünk. A fotózáshoz egyébként nem feltétlenül kell szétnyitni a telefont, ha viszont mégis így döntünk, a nagyméretű belső kijelző egészét uralja a kamera képe, még pedig függőleges elrendezésben. A nyolcszoros nagyítású digitális zoom a legnagyobb felbontás mellett is használható, ami egyébként egész konkrétan 2.048×1.536 képpont. A képminőség három lépésben állítható és rengeteg további felbontás közül választhatunk: 1.600×1.200, 1.280×960, 640×480, 320×240, 160×120 pixel.

A CMOS szenzoros kamera sorozatfelvétel módban három darab, akár 3 megapixeles JPEG fotót készít egymás után, igaz ilyenkor eléggé lelassul a telefon. A szürkeárnyalatos, szépia és negatív effektek mellett szólnunk kell még a nappali, izzó, fénycső és látóhatár fehéregyensúly beállításokról, a 10 másodperces késleltetésű önkioldóról, valamint a vezeték nélküli nyomtatási lehetőségről. A videós funkciókra sem panaszkodhatunk, lévén, hogy négy, nem is kicsi felbontás (640×480, 352×288, 176×144, 128×96 pixel) áll a rendelkezésünkre.

Belül, az LCD felett jobbra található a kiegészítő kamera, mely VGA felbontású és elsősorban videóhívásokhoz használatos.

Szolgáltatások

A háromsávos (900/1800/1900 MHz) GSM modullal ellátott Nokia 7390-nek divatmobil léte ellenére wireless fronton sincs szégyenkeznivalója. A jó öreg GPRS támogatás magától értetődik, az EDGE teljes joggal elvárható és a 3G-nek is örülünk, egyedül a HSDPA és a Wi-Fi maradt ki a vezeték nélküli repertoárból, de ez korántsem számít elvárásnak ebben a kategóriában. Rövid távú wireless téren említést érdemel az EDR-képes Bluetooth 2.0 vezérlő, mely jófiú módjára A2DP kompatibilis, vagyis minden további nélkül támogatja a vezeték nélküli sztereó headseteket.

A háttérben is működő zenelejátszó nem valami válogatós fajta, az MP3, AAC, AAC+ és eAAC+ formátumú muzsikákat egyaránt örömmel fogyasztja, illetve szólaltatja meg. Az ekvalizer normál, pop, rock, jazz, klasszikus, valamint két felhasználói profillal rendelkezik, ezenkívül pedig a diktafon (maximum 1 órás hangfelvétel) és a sztereó FM rádiós sem hiányzik a telefonból. Kár, hogy a rádió még mindig nem RDS-es.

A kiválóan használható, jól áttekinthető naptár alkalmazásban öt különböző kategóriát (tárgyalás, hívás, születésnap, feljegyzés, emlékeztető) kapunk, az állítható szundi funkciós ébresztő pedig nem csak MP3 zenével, hanem rádióadással is fel tud bennünket ébreszteni. A jegyzetkészítőben maximum háromezer karakteres miniregényeket eszkábálhatunk, az SMS szerkesztő pedig ezer karakterben maximalizálja szöveges üzeneteink karakterszámát. SMS-ezéskor jól jön a prediktív szövegbevitel, a grafikus hangulatjel tár, valamint a csoportos és naplós küldési lehetőség. Ezenkívül küldhetünk még MMS-t, hangüzenetet és e-mailt is a telefonnal. A POP3 és IMAP4 támogatású Java e-mail kliens többek közt spam-szűrővel is fel van vértezve.

A telefonkönyvben legfeljebb ezer kontaktot lehet elmenteni, melyek mindegyikéhez több mint egy tucat kiegészítő adat (kép, hang, jegyzet…) fűzhető hozzá. Szórakoztatásunkról három gyári játék gondoskodik, a Snake III, a Rally 3D és a Sudoku.

Konklúzió

Be kell valljam, hogy a korábban megjelent Nokia L´Amour készülékekhez mindig kellő fenntartással közeledtem, és nem volt ez másképp ez esetben sem, most viszont az eddigiekkel ellentétben a L´Amour-ból tényleg szerelem lett. A Nokia 7390 szakít a hagyományokkal és buta csilivili mobilból nagy tudású divatkészülékké avanzsált. Szép munka!

Pozitívum: egyedi külső, szép színes kijelzők, nagy felbontású kamera, autofókusz, jó videófelvevő, bővíthető memória, sztereó FM rádió, zenelejátszó funkciók, videóhívás, GPRS, EDGE és 3G adatátvitel, sztereó Bluetooth 2.0, infravörös port, profi naptár, diktafon funkció, e-mail kliens, könnyű kezelhetőség.

Negatívum: a memóriakártya nehézkesen cserélhető, a kijelző alacsony fényerejű, a minőség lehetne némileg jobb is.

A cikk írásának időpontjában a Nokia 7390 az XXL GSM-nél 102.900 forintos áron kapható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin