Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonságosabb akkumulátorok kellenek!

Kütyük

Biztonságosabb akkumulátorok kellenek!

Csökkenő robbanásveszély – felülvizsgálják a standardot.

A múlt héten jelentette be az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), hogy felülvizsgálják az IEEE 1625-ös standardot, melyet még 2004-ben fogadtak el, a Livium akkumulátorstandardok részeként. Azért van szükség a 1625 átnézésére, hogy tovább fejleszthessék a hordozható energiaforrások összteljesítményét, megbízhatóbbá tehessék az energiatároló rendszereket, illetve hogy elejét vegyék egy újabb fiaskónak – mint ami a Sony-val fordult elő nemrég (erről szóló cikkünk itt olvasható). Hiszen egy rossz körülmények között tartott akkumulátor igen látványos körülmények között is kimúlhat: amint azt ez a videó is szemléteti, füstölöghet, kigyulladhat, sőt, még fel is robbanhat.

Mit ír le az IEEE 1625? Az egyes cellák burkolatától kezdve egészen az általuk üzemeltetett mobil számítógépekig mindent, ami az akkumulátorokkal összefüggésben álló információ. Felöleli az összes kapcsolódó területet: az energiatároló egység csomagolásának elektromos és mechanikus kialakítását, a cellák kémiai jellemzőit stb. Ebből látható, hogy a standard felülvizsgálata csak megfelelő alapossággal végezhető el, amihez pedig idő kell. Az itt szerzett tapasztalatok azonban jól jönnek majd a 1725-ös standardnál, mely a mobiltelefonok akkumulátorait írja le hasonló részletességgel.

A frissítéssel megújul az iparág akkumulátorok kialakítására és gyártására vonatkozó tervezési és implementációs ellenőrzési módja is. Ennek következtében még tovább csökkenhet a gyártási hibákból adódó rossz példányok részaránya. Ezt a kezdeményezést erősíti az akkumulátorok értékelésének és minősítésének (újra)definiálása is; de az IEEE 1625 átnézése során a végfelhasználókkal való oktatás és kommunikáció is hangsúlyt kap.

Átfogó erőfeszítést jelent a frissítés, hiszen az olyan vezető OEM-ek és akkumulátorgyártók, mint az Apple, a Dell, a Gateway, a HP, az IBM, a Lenovo, a Panasonic, a Sanyo, az Intel és a Sony, egyaránt komoly érdeklődést mutattak a feladatban való részvétel iránt. Az első munkacsoport találkozóra a múlt héten, november 15-16-án került sor Santa Clara-ban, Kaliforniában. A következő hasonló esemény január 16-18-a között zajlik majd, Japánban. A közös munka eredményeként 18 hónapon belül megszülethet az új 1625-ös standard.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés