Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet a mobil tartalmaknak

Kütyük

Internet a mobil tartalmaknak

Beindult a .mobi domainek regisztrációja.

A csúcsszintű domainek nem túl gyakran bővülnek új taggal, aminek oka, hogy ritkán jelentkezik igény olyan nagyobb tartalmak összefogására, amit a jelenlegi TLD-kkel nem lehet kielégíteni. Ezenfelül problémát okozhat az adott top level domain kezelőjének kiválasztására is. Bizonyos esetekben az adott csúcsszintű domain mögött álló szellemiség miatt marad hamvában holt ötlet a lista bővítése – gondoljunk csak a felnőtt tartalmakat jelölni hivatott .xxx TLD bevezetésére irányuló kísérletek kudarcaira.

Egyik akadály sem okozott gondot azonban a .mobi-nak. A legújabb, nemzetközileg is elérhetővé vált top level domain jegyzése kedden kezdődött. Bárki regisztrálhat, aki mobiltelefonokról vagy egyéb mobil eszközökről szóló tartalmat kíván elhelyezni. Szerte a világon eddig 77 regisztrátor jelentkezett .mobi oldalak jegyzésének kezelésére – ami egyébként dupla olyan áron tehető meg, mint a hagyományos .com domainek vásárlása. Az Egyesült Királyságban ez utóbbiért 10 fontot kérnek el egy évre, míg a .mobi ára ugyanekkora időszakra 20 font.

A magasabb összegért cserébe viszont biztosított lesz a domainek megfigyelése: szűrni fogják a site-okat, hogy csak olyan lehessen .mobi végződésű, amely megfelel bizonyos mobil standardoknak, megkönnyítendő a mobiltelefonokról való böngészést. Mindezért a Dotmobi nevű cég felel – Neil Edwards, a vállalat vezérigazgatója tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy azokat, akik nem követik a mindenki számára biztosított szabályzatban foglaltakat, büntetésben fogják részesíteni. Ha az adott site nem felel meg az előírt szabályoknak, elérhetetlenné teszik, közölte Edwards. E szigorú szabály ellenére nagy jövőt jósolnak a TLD-nek, hiszen minden egyes eladott PC-re négy mobiltelefon jut – az ázsiai és az afrikai piac felfutása pedig idővel azt is jelentheti, hogy még a .com-os domainek számát is elérheti (vagy akár meg is haladhatja) a .mobi oldalak mennyisége.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés