Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia 8800 SE csili – villi

Kütyük

Teszt: Nokia 8800 SE csili – villi

Ha itt rögtön a cikk elején annyit mondok, hogy most következik a Sirocco tesztje, az írás szólhatna akár egy fickós német sportautóról (VW Sirocco), egy vitorláshajóról, vagy akár egy bizonyos légáramlatról (Sirokkó szél) is. No nem kell megijedni, a Mobil Világ marad a kaptafánál és Sirocco néven egy vadonatúj mobiltelefont mutat be Olvasóinak.

A finnek valamikor 2005 tavaszán lebbentették fel a fátylat minden idők egyik legdrágább és legelőkelőbb Nokia modelljéről, a 8800-ról. Noha ez a készülék korántsem volt hibátlan és fergetegesen nagy tudású, mégis sikert sikerre halmozott az elmúlt időkben, ami mind a vártnál jobb eladási mutatókon, mind pedig a bezsebelt rangos elismeréseken megmutatkozik.

A Nokia valamivel kevesebb mint másfél esztendőnyi időt hagyott a Nokia 8800 és annak most bemutatandó utódjának debütálása között. Ezen idő alatt a jó öreg 8800 szépen lassan kifutotta magát, most pedig megérkezett a friss lendület, vagyis a 8800 Sirocco Edition.

Mint az már a készülék elnevezéséből is könnyen sejthető, tesztalanyunk nem egy vadonatúj fejlesztés, hanem az eredeti 8800 némileg módosított, enyhén ráncfelvarrt utódja – akár az is lehetne a neve, hogy Nokia 8800 Second Edition, vagyis Nokia 8800 második kiadás. Most itt előre csak annyit árulnék el, hogy a friss jövevény az elődhöz hasonló sikerekre számíthat, de ha a szívemre teszem a kezem, akkor azt kell mondjam, hogy az igazán nagy durranás az lett volna, ha már az eredeti 8800 is tudta volna azt, amit a 8800 SE (mely egyébként még mindig messze van a tökéletestől).

Design

Járt utat járatlanért fel ne adj – gondolták a Nokia tervezői, amikor belekezdtek a Nokia 8800 Sirocco Edition megalkotásába. Lényeg a lényeg, a telefon főbb vonalai, fontosabb designelemei változatlanok maradtak, vagyis a gyártó csak apróbb módosításokat hajtott végre a készüléken. Olyan ez, mint egy autó esetében a ráncfelvarrás: kicsit más lesz a lámpa, új formát kap néhány kezelőszerv és új színárnyalatok is felbukkannak a kínálatban, de ettől még az alap karosszéria ugyanaz marad, mint előtte volt.

A 107 milliméter hosszú, 45 milliméter széles és 17,5 milliméter vastag telefon egész pontosan 138 grammot nyom a mérlegen, vagyis időközben 4 grammot hízott, ez persze nem oszt vagy szoroz. A Nokia 8800 SE-t elég kézbe venni ahhoz, hogy érezzük: ebből aztán nem spórolták ki az anyagot! A férfiasan masszív kialakítású készülék külső borítása rozsdamentes acélból készült, mely egyrészt rendkívül ellenálló, másrészt nem is néz ki rosszul. Ha már itt tartunk, meg kell jegyezni, hogy a 8800 SE addig néz ki a legcsábítóbban, amíg kézbe nem ragadjuk, ezt követően olyan mennyiségű ujjlenyomat éktelenkedik a felületén, hogy azt még a gyári csomagban fellelhető puceváló ronggyal is emberes feladat megtisztítani. A dobozban egyébként ezenkívül egy kis elegáns bőrtokot is fellelhetünk.

A teljesen fekete tesztkészülék erőteljes hanghatással jelezte mind a szétnyitás, mind pedig az összecsukás pillanatát – társaságban elég nehéz háttérbe vonulnunk emiatt. Sőt, szinte biztosak lehetünk benne, hogy szinte minden ismerősünk legalább néhány pillantás erejéig birtokba szeretné venni a telefont. Az általunk nemrégiben tesztelt, közel 1,5 millió forintos Vertu-tól eltérően tehát jampizásra tökéletesen alkalmas Nokia 8800 SE csúszkamechanizmusa az átlagnál nagyobb erőt igényel, ettől függetlenül jól eltalált megoldásnak nevezhető.

Kijelző, kezelőszervek

A Nokia úgy gondolta, hogy a Nokia 8800 kijelzőjéhez nem szükséges hozzányúlni, nem kell lecserélni újabb darabra, ennek megfelelően az utódban is az a TFT technológiájú LCD lakozik, melyet a Nokia 6230i-ben már jó ideje viszontláthatunk. Azt kell mondjam, hogy a display ténylegesen nem igényelt módosítást, ugyanis ez a telefon nem a hatalmas méretű, irdatlan felbontású és kegyetlen színmélységű LCD-ről szól.

A 30×30 milliméteres méretekkel rendelkező panel 208×208 pixelt tudhat magáénak, ennek megfelelően relatív felbontása nem is olyan rossz, és tulajdonképpen egyáltalán nem kritizálható amiatt, hogy esetleg túl pixeles lenne a megjelenítése. Ehhez a felbontáshoz 18 bites színmélység párosul, ami ugyebár 262.144 színárnyalatot jelent. Érdekesség, hogy a kijelző előtti lap zafírüvegből készült, ami a karcolások elleni védelemben játszik fontos szerepet.

Nem kevesebb mint tizenhárom, egytől egyig igényesen megalkotott témabeállítás közül választhatunk, ezenkívül pedig megadhatjuk a készenléti betűszínt, illetve a különböző betűméreteket. Az üzenetkezelő kapcsán három, a telefonkönyvet illetően kettő, a WAP böngésző részéről pedig újfent három betűnagyság közül lehet választani. A kijelzővédő szerepét betöltheti egy egyszerű fénykép, egy videó, vagy akár egy analóg, illetve digitális óra. A listás, illetőleg rácsos megjelenítést támogató menürendszer ikonjai tetszés szerint variálhatóak.

A két funkciógomb közvetlenül az LCD alatt, annak síkjában található, így a telefon csukott állapotában is látható, a többi gomb viszont ilyenkor rejtve van. A billentyűzet egyébként a Nokia 8800 Second Edition egyik leginkább kritizálható része, ugyanis a navigációs gomb és a legalsó sor három billentyűje nemhogy nagy, hanem még átlagos méretű ujjakkal is csak nehézkesen kezelhető. A számok, illetve karakterek bevitelére szolgáló gombok egyébként enyhén döntött felületűek.

A telefon két oldalán elhelyezett egy-egy gomb csak a hátlap levételekor játszik, tehát például az oldalsó hangerőgombokról ezúttal sajnos le kell mondanunk. A bekapcsoló gomb a felső élre került: segítségével profilt váltani, billentyűzetet lezárni, illetve repülő módot aktiválni is lehet. Az alsó élre került a mini töltő csatlakozója, illetve a headset dugalj.

Kamera

A Nokia 8800 (egyik) Achilles-sarka kétségtelenül a kamera volt. A kamera, mely abban a modellben még csak 0,5 megapixeles felbontással bírt, és nem hogy 2006-ban, de már 2005-ben is igen csak elavultnak számított. Nos jelentem, a fényképezőgép jelentős megújításon esett keresztül, noha ez a változatlan formájú optika láttán elsőre talán nem is tűnik fel. Az optika alaphelyzetben rejtve marad, így védett a külső behatásoktól, ellenben nagy kár, hogy sem tükröt, sem LED-vakut nem találunk mellette.

A fényképezőt úgy a legegyszerűbb életre kelteni, ha a menüben alaphelyzetben felfelé nyomjuk a navigombot. Ezt követően máris megjelenik a kamera képe az LCD-n, azonban némi szépséghiba, hogy a kereső nem uralja a teljes kijelzőt. A legfontosabb újdonság, hogy az SVGA felbontás 2 megapixelre növekedett, így már annak sincs akadálya, hogy 1.600×1.200 pixeles fotókat készítsünk. A képminőség három fokozatban állítható, az alacsonyabb felbontással is megelégedő felhasználók pedig a következő üzemmódok közül is választhatnak maguknak megfelelőt: 1.280×960, 1.152×864, 800×600, 640×480, 320×240, 160×120 képpont. Optikai zoom természetesen nincs, a digitális változat viszont még a legnagyobb felbontásban is üzemképes és fokozatmentesen, gyorsan állítható.

Rossz fényviszonyok esetén, vaku hiányában nem marad más hátra, mint az éjszakai mód használata, ekkor persze fokozott képzajra kell számítanunk. A kamerahang kikapcsolható, állítható a fehéregyensúly (napos, izzó, fénycső, látóhatár) és a digitális effekt (normál, szürkeárnyalatos, szépia, negatív), viszont hiányzik például az autofókusz, a makró funkció, vagy a panorámakép készítési lehetőség. Az persze már más kérdés, hogy a 8800 SE tulajok nagy része ez utóbbiakra talán igényt sem tartana.

Kapunk még sorozatfelvételi funkciót és persze az elmaradhatatlan videókamkorder mód sem hiányozhat – a 176×144, illetve 128×96 pixeles videófelbontástól persze nem fogunk hanyatt esni.

Szolgáltatások

A háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz) Nokia 8800 Sirocco Edition nem támogatja a 3G adatátvitelt, de GPRS és EDGE hálózatokban egyaránt használható. A készülék Bluetooth kontrollere 2.0 verziószámot visel magán, EDR támogatású és a telefonnal a sztereó Bluetooth headsetek is minden további nélkül használhatók. A gyári csomagban egyébként egy BH-801 típusjelzésű mono Bluetooth headset, valamint egy ugyancsak mono vezetékes headset található. Adatkábel nem jár alapáron, cserébe viszont egy tetszetős asztali töltőt kapunk a pénzünkért.

Az SMS szerkesztőben grafikus hangulatjelek, magyar nyelvű T9-es szótár, sablonok és ezerben maximált karakterszám fogadja a felhasználót, ezenkívül MMS-t és audioüzenetet is küldhetünk/fogadhatunk a telefonnal. Az elektronikus levelezési kliens szokott módon egy különálló Java alkalmazás, mely SMTP, POP3, IMAP4 és APOP támogatással bír.

Az ébresztőóra a rádió hangjával és MP3 zenével is ébreszthet, a szundi időtartama pedig teljesen személyre szabható. A naptárban tárgyalás, hívás, születésnap, feljegyzés és emlékeztető kategóriájú eseményeket lehet eltárolni, a jegyzetkészítőben írt feljegyzések maximum 3.000 karaktert tartalmazhatnak. A számológéppel négyzetre emelést és gyökvonást is lehet végezni, ezenkívül pedig stoppert és időzítőt is találunk a telefonban.

Zenei forrásként egyrészt a telefon memóriájában tárolt MP3 és AAC zenék, másrészt pedig a készülék sztereó FM rádiója szolgálhat. A hét gyári hangbeállítást tartalmazó, ötsávos grafikus ekvalizeres zenelejátszó a mai elvárásoknak megfelelően a háttérbe húzódva is képes működni. A diktafon maximum 60 perces hangfelvételeket tud rögzíteni. A Java MIDP 2.0 kompatibilis telefonon négy játék kapott helyet, a Chess, a Golf Tour, a Snake III és a Solitaire.

A memóriakártyás bővítési lehetőség sajnos egyelőre még mindig csak a jövő zenéje, viszont jó hír, hogy a 64 MB-os belső memória kapacitás 128 MB-ra növekedett. Jó tudni továbbá, hogy a Nokia gyárilag két akkumulátorral szállítja a Sirocco-t: a BP-6X típusjelű, lítium-polimer akksi maximum 2-3 órás beszélgetési időt, illetve 240 órás készenléti időt biztosít a számunkra.

Konklúzió

A Nokia 8800 Sirocco Edition tulajdonképpen nem más, mint egy 2006-os szintre felhozott, ám még mindig nem hibátlan Nokia 8800. A legfontosabb újdonságok közé tartozik a megnövelt kamera felbontás, a nagyobb belső memória és a sztereó Bluetooth támogatás – akik számára ezek fontosak, azoknak érdemes lehet tovább lépni egy már meglévő 8800-ról egy Sirocco-ra.

Pozitívum: elegáns és egyedi design, masszív kialakítás, 2 megapixeles kamera, 128 MB integrált memória, sztereó FM rádió, MP3 lejátszó, diktafon, GPRS és EDGE adatátvitel, sztereó Bluetooth headset támogatás, gyártó által mellékelt headsetek, tartalék akkumulátor.

Negatívum: nem bővíthető memória, nem túl ergonomikus kezelőszervek, korlátozott fotós és videós képességek, nincs a csomagban adatkábel.

A cikk írásának időpontjában a Nokia 8800 Sirocco Edition még egyik hazai szolgáltatónál sem kapható. A készülék az XXL GSM-nél 271.200 forintos áron kapható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin