Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia 6151 – 3G mobil olcsón!

Kütyük

Teszt: Nokia 6151 – 3G mobil olcsón!

Villámgyors adatátvitel, bővíthető memória, megapixeles fényképezőgép és alacsony ár – ezt kínálja számunkra a Nokia, még pedig egy szolidan elegáns telefonba csomagolva. A Nokia 6151 ugyan sajnos nem mentes a kompromisszumoktól, ettől függetlenül mindenképpen érdekes színfoltja a mobilpiacnak.

Immár jó pár éve annak, hogy oldalainkon megjelentek az első, mobil 3G-vel foglalkozó hírek és már azóta is több mint egy év telt el, hogy beindult hazánk első harmadik generációs szolgáltatása – a T-Mobile-nak köszönhetően. Az új technológiák a kezdetekben természetesen irreálisan drágák és nem volt ez másképp ez esetben sem. A 3G szolgáltatások szárnybontogatásaikor, az első időkben még szinte csak és kizárólag drága árkategóriába tartozó, high-end besorolású mobilokkal lehetett ˝3G-zni˝. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a dolgok e tekintetben viharos sebességgel változnak, hiszen nem is olyan rég már teszteltünk egy low-end kategóriás 3G mobilt (Sharp 550SH), most pedig egy újabb hasonló telefon kopogtatott be szerkesztőségünk ajtaján.

A Nokia 2006 közepén, egész pontosan június 26-án látta elérkezettnek az időt arra, hogy a rengeteg csilivili 3G készülék után egy végre már szélesebb rétegek számára is elérhető UMTS telefont dobjon piacra. A piacvezető finn gyártó első low-end 3G mobilja a keresztségben a Nokia 6151 nevet kapta és a szingapúri Nokia Connection rendezvényen debütált. Eme rövid bevezető után pedig következzen a lényeg, vagyis maga a teszt!

Design

A Nokia 6151 designja semmiképp sem nevezhető hivalkodónak, hanem ehelyett egy szolidan elegáns vonalvezetésnek lehetünk tanúi. Az már az első pillanatban kiderül, hogy ezúttal nem egy felsőkategóriás telefonhoz van szerencsénk, ezzel együtt tulajdonképpen kevés kifogásolnivaló található az új jövevényen. A tapintási minőségérzet mondhatni tökéletes, ami elsősorban a kiváló anyagválasztásnak köszönhető: a telefon oldalain és hátlapjának nagy részén rendkívül puha műanyagot alkalmaztak a tervezők, amin szerencsére az ujjlenyomatok is kevésbé látszanak meg, mint például a telefon előlapjának felső részén található csillogó fekete műanyagon. A fekete alapszínű telefon eleganciáját az előlapon körbefutó ezüstös díszcsík hivatott emelni, ezenkívül pedig az összeszerelési minőséget sem érheti kritika, vagyis semmi sem nyöszörög vagy ropog.

A hagyományos kialakítású Nokia 6151 108 milliméter hosszú, 47 milliméter széles és 19 milliméter vastag (88 köbcentiméter), miközben tömege 98 gramm. A bal oldal felső szekciójában a kiegészítő hangszóró háromlyukas kivágása mellett található a Push To Talk funkció dedikált gombja, mely megfelelő operátori szolgáltatás esetében tulajdonképpen modern CB-rádióvá alakíthatja a 6151-est. Ugyanezen oldalon keresendő a bővítőslot, amit alaphelyzetben egy kihajtható műanyag lapocska takar. Memóriakártyát természetesen akár működés közben is lehet cserélni, a gyári csomagban viszont nem találunk ilyen extra adathordozót, annak beszerzéséről magunknak kell gondoskodni.

Jobboldalra került a hangerő állításhoz (tíz fokozat) és a fényképezés közbeni zoomoláshoz használható +/- gombpár, az infravörös port, valamint a kamera exponáló gombja. A felső élen szolgálatot teljesítő egyetlen gomb jó szokás szerint ki/bekapcsolásra, profilváltásra (van repülőgépes mód is), illetve a billentyűzár aktiválására alkalmas. Az alsó élen fellelhető akksitöltő csatlakozó az újabb fajtájú, mini kivitelben készült, illetve itt található a Pop-port is (USB 2.0).

Kijelző, billentyűzet

Szerencsére viszonylag régen adódott már alkalmam arra, hogy egy Nokia mobiltelefon kijelzőt negatív kritikával illessek, még pedig azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a finnek az utóbbi időkben igen csak szép mobil kijelzőkkel árasztották el a piacot. Nos most itt a lehetőség, hogy leírjam: a Nokia 6151 LCD-je felett bizony már alaposan eljárt az idő! Rendben van, hogy egy ilyen olcsóbb készülékbe még nem kerül QVGA display, de legalább egy 176×220 pixeles szintet illett volna megütni egy ilyen modell kapcsán. Arról már nem is beszélve, hogy a nemrégiben nálunk járt olcsó Sharp 550SH-ban 320×240 pixeles LCD van.

Lényeg a lényeg, a Nokia 6151-be egy mindössze 128×160 pixeles felbontású folyadékkristályos kijelző került, ami bizony csak darabos, pixeles megjelenítést tesz lehetővé. A 29×35 milliméteres fizikai méretekkel rendelkező LCD egyébként 18 bites színmélységű, vagyis több mint 262 ezer színárnyalatú, ez a komoly színmennyiség viszont sajnos körülbelül csak annyit ér a darabos felbontásnak, mint halottnak a csók.

A személyre szabhatóságról három gyári téma, egyénileg beállítható háttérkép és készenléti betűszín beállítási lehetőség gondoskodik. A fényerő nem állítható, viszont választhatunk a listás és rácsos menü struktúra között és az egyes ikonok is egyszerűen átrendezhetőek. Újgenerációs S40 készülék lévén az aktív készenlét funkció már magától értetődik.

A billentyűzet felső-középeső részén elhelyezett, átlagnál nagyobb belső felületű navigációs gomb enyhén kelletlen viselkedésű, nehézkesen lenyomható és még kattog is. A többi gomb ezzel szemben mondhatni hibátlan működésű, jól eltalált nyomáspontú.

Kamera

3G támogatás ide vagy oda, a Nokia 6151 tulajdonosok igen csak nehezen tudnak videótelefonálni, ugyanis a gyártó ezúttal sajnos kispórolta a telefonból az előlapi második kamerát. Kár érte, no de hát a 6151 utódjába is kellett hagyni még valami fejlesztési lehetőséget.

Elegendő rövid ideig lenyomni a jobb élen található exponáló gombot és a fényképezőgép néhány pillanaton belül életre is kel. Ennek jele, hogy a kijelző képe automatikusan elfordul 90 fokot, illetve, hogy az optika által látottak az LCD teljes egészét uralni kezdik. Elhúzható fedlap, illetve kellő süllyesztés hiányában a méretes optika komoly sérülésveszélynek (karcolódás) van kitéve, ezenkívül pedig negatívum, hogy a tükör ilyen parányi lett, illetve hogy vaku egyáltalán nincs a telefonban. Utóbbi hiányát némileg kompenzálja az éjszakai üzemmód.

Az 1,3 megapixeles felbontású, CMOS technológiájú képszenzorra épülő digitális fényképezőgép segítségével legfeljebb 1.280×960 képpontos felvételeket készíthetünk, de ezenkívül választható még 800×600, 640×480, 320×240, illetve 160×120 pixeles üzemmód is. A képminőség három fokozatban állítható és örvendetes, hogy a négyszeres átfogású, fokozatmentesen állítható digitális zoom még maximális felbontásban is rendelkezésre áll.

A kamerahang szabadon ki/bekapcsolható, az önkioldó 10 másodperces késleltetésű és akár 3 képkockás sorozatfelvételeket is lőhetünk a telefonnal. A digitális effekteknél (normál, valótlan színek, szürkeárnyalat, szépia, negatív, túlexpó) nagyobb hasznát vehetjük a manuális fehéregyensúly beállítási lehetőségnek (nappali, izzó, fénycső, látóhatár).

Videózáskor három minőség közül lehet választani, a felbontás pedig 176×144, illetve 128×96 pixel lehet.

Szolgáltatások

A háromnormás (GSM 900/1800/1900 MHz) Nokia 6151 harmadik generációs hálózatokban akár 384 Kbit/s-os letöltési sebességre is képes. Mivel hazánkban egyelőre még viszonylag alacsony a 3G lefedettség, sokak számára fontos lehet, hogy a telefon nem csak GPRS (56,6 Kbit/s), hanem EDGE (236,8 Kbit/s) hálózatokban is használható.

A rövid hatótávolságú wireless adatátviteli megoldások közül az IrDA és a Bluetooth 2.0 egyaránt támogatott. A belső memória 30 MB-os kapacitású és microSD (TransFlash) memóriakártyákkal bővíthető, akár 2 GB-ig. A BP-6M típusjelzésű gyári akkumulátor maximum 4,5 órás beszélgetési, illetve 250 órás készenléti időt tud biztosítani.

Az SMS szerkesztőben legfeljebb ezer karakterből álló (láncolt) üzenetek készíthetők, amik sablonokkal és grafikus hangulatjelekkel gazdagíthatók. Amikor címzett megadásra kerül sor, a készülék felajánlja, hogy a legutóbb használt számok valamelyikére, a napló egyes elemeire, illetve egy előre megadott csoportnak küldjük el az SMS-t. MMS esetében a 300 KB jelenti a felső mérethatárt, ami viszont nagy csalódás, hogy e-mail kliens hiányában meg kell elégednünk az SMS e-mail szolgáltatással.

Az ezer férőhelyes, hívócsoportos telefonkönyvben rengeteg kiegészítő információ adható meg, így például többek közt URL, becenév, születésnap, hang, kép és videó. A nem kevesebb mint 900 férőhelyet biztosító naptár öt különböző eseménykategóriával rendelkezik: tárgyalás, hívás, születésnap, feljegyzés, emlékeztető. Teendőkből maximum harminc darabot menthetünk el, a jegyzetkészítőben pedig legfeljebb 3.000 karakteres szövegeket állíthatunk össze. Az időzítőn és stopperen kívül említést érdemel még a tudományos vénával is megáldott számológép, melynek még a sinus és cosinus számítások elvégzése sem okoz problémát. A telefon MP3 zenével és rádióadással is tud ébreszteni, a szundi ideje pedig percenként állítható.

Az ötsávos ekvalizerrel megspékelt zenelejátszó a háttérben is tud működni és az MP3, AAC és eAAC+ muzsikákat is kezeli. A sztereó FM rádió jó szokás szerint Visual Radio-képes (egyelőre feleslegesen), a diktafonnal pedig legfeljebb 60 perces hanganyagok rögzíthetők. Végül, de nem utolsó sorban három játékot is kapunk, a Golf Tour-t, a Rally 3D-t és a Snake III-at.

Konklúzió

A Nokia 6151 elsősorban azon vásárlóknak ajánlható, akik a lehető legkisebb anyagi ráfordítás mellett szeretnének belekóstolni abba, hogy tulajdonképpen mi is ez a lassan már a csapból is folyó 3G. A kóstolás ezúttal azonban sajnos csak részleges, vagyis a felhőtlen 3G élvezetekre vágyóknak továbbra is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

Pozitívum: általánosan jó minőség, egyszerű bővíthetőség, 1,3 megapixeles kamera, GPRS, EDGE, 3G, infravörös port, Bluetooth 2.0, USB 2.0, Push To Talk, sztereó FM rádió, diktafon, MP3 lejátszó, nagy kapacitású telefonkönyv és naptár.

Negatívum: hiányzik a kiegészítő kamera, pixeles kijelző, nincs e-mail kliens, korlátozott fotós funkciók.

A cikk írásának időpontjában a Nokia 6151 még egyik hazai mobil operátor kínálatában sem lelhető fel.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés