Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért nem használjuk az Internetet?

Kütyük

Miért nem használjuk az Internetet?

Növekszik a motivációhiányra, érdektelenségre utaló indokok hangsúlya.

A TÁRKI Alapítvány, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Részvénytársaság, valamint az ELTE–ITHAKA és a BME ITTK közreműködésével folytatott WIP-kutatások során figyelmet szenteltek annak a kérdésnek a tisztázására, hogy miért nem használják a távolmaradók az internetet. Évről évre felmérik a nemhasználat indokait és ezen indokok hangsúlyának változását. Az adatok (az ideiek és a tavalyiak egyaránt) azt mutatják, hogy az évek során egyre nagyobb hangsúlyt nyertek (a korábban egyértelműen vezető szerepet játszó materiális problémákra utaló okcsoport mellett) a motivációhiányra, érdektelenségre utaló indokok.

Erre utalt, hogy a „nincs számítógépe” és a „túl drága” válaszok gyakorisága csökkent, míg a „nem érdekli” és a „nincs rá szüksége” indokok szerepe jelentősebb lett. Fontos oknak tűnt fel ezek mellett folyamatosan a kompetenciahiányra utaló „nem tudja használni” válasz is. Az egyéb lehetőségek, mint például a „túl sok pornográf tartalom”, félelem a hitelkártya csalásoktól, vírusoktól és a személyes adatokkal való visszaéléstől, valamint általában a technikától, egyik évben sem képviseltek jelentős visszatartó erőt.

2005-ben egy különleges csoport esetében vizsgálták meg a kérdést: azokat helyezték a középpontba, akik bizonyos értelemben már elindultak a technológia adaptálásához vezető úton, és külön vizsgálták a számítógépet használók, de nem internetezők körét. Ennek a csoportnak az elemzése azért is lényeges, mert ezek azok az emberek, akik minden bizonnyal a legkönnyebben csatlakoznának a netezők köréhez, és akik esetében egy esetleges kormányzati ösztönzőprogram kidolgozásakor elképzelhető, hogy speciális igényeket kell figyelembe venni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy ez a réteg egészen más hátráltató erőkkel találkozik, mint a nem használó népességnek az a köre, amely nem is számítógépezik.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés