Connect with us

Hirdetés

technokrata

Földrengés-értesítő e-mailben

Kütyük

Földrengés-értesítő e-mailben

Hétfőn újabb heves földrengés rázta meg a dél-kelet ázsiai régiót, ami még inkább ráirányította a figyelmet egy gyors és hatékony figyelmeztető rendszer igényére – ami akár e-mailen keresztül is működhet.

Tavaly december végén az Indiai-óceánon hatalmas erejű földrengést mértek a szeizmográfok, ám mégsem ez, hanem a földmozgás okozta szökőár okozott nagy pusztítást a partmenti területeken. Habár a történtek észlelése és a hatalmas árhullámok partot érése között elég hosszú idő telt el ahhoz, hogy a lakosság bemenekülhessen a szárazföld belsejébe, a figyelmeztető rendszerek elégtelen kialakítása miatt javarészt meglepetésként érte a területen élő vagy turistáskodó embereket a cunami.

Közel háromszázezren vesztek oda a katasztrófa következtében, mely a világ egyik legnagyobb természeti jellegű pusztításaként vonult be a történelemkönyvekbe. A hét elején aztán egy újabb hatalmas erejű földmozgást észleltek, melyről azonban már nagyrészt időben tájékoztatni tudták a lakosságot. Habár most szerencsére elmaradt a szökőár, az emberek néhol szinte fejvesztetten menekültek a partról. Ez egyáltalán nem meglepő annak ismeretében, hogy a Szumátra közelében bekövetkezett földrengés ereje a Richter skála szerint 8,7-es volt.

A földmozgásokat érzékelni képes rendszerrel legjobban az Egyesült Államok van ellátva, így nem meglepő, hogy az USA-ban jelent meg az a szolgáltatás is, mely e-mailes értesítést küld a nagyobb eseményekről. Habár maximális gyorsaságot nem ígér a webhely, de mindenki számára, aki feliratkozik, igyekeznek a lehető leghamarabbi tájékoztatást nyújtani egy esetleges földrengésről.

A hétfői események során az eddigi jelentések szerint csak kevés ember vesztette életét. Pedig az újabb földrengés nagyobb katasztrófával is járhatott volna, hiszen az epicentruma mindössze 330 kilométerre volt Malajzia fővárosától, Kuala Lumpurtól.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés